Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Κρήτη:Πώς φαντάζεστε ότι καταλαβαίνουν οι βοσκοί την…αντρεια των συναδέλφων τους;

ΦΩΤΟ από madeincreta.gr
ΦΩΤΟ από madeincreta.gr

Αν μη τι άλλο η απάντηση προκαλεί εντύπωση, αλλά όπως φαίνεται οι βοσκοί έχουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας…

”Το σκλαβέρι του προβάτου  δείχνει  τη δύναμη και την αντρειά του βοσκού, είναι το οικόσημο του κοπαδιού του και η δύναμή του”. Αυτός είναι ο κώδικας επικοινωνίας μεταξύ των κτηνοτρόφων. Ακόμα και μέσα στη μαύρη νύχτα όσα κοπάδια και να συναντηθούν οι βοσκοί από τον ήχο γνωρίζουν σε ποιον ανήκουν τα «ζα». Δεν χρειάζεται καν να τα δουν!

Τα κουδούνια δεν τα «φοράνε» τυχαία τα πρόβατα ή μόνο για πρακτικούς λόγους, για να τα ακούνε οι βοσκοί. Είναι η «αρχοντιά» τους και το κάλεσμα του «αμπροστάρη» τράγου για να τον ακολουθήσει το κοπάδι. Για αυτό και θεωρείται ταπεινωτικό, ακόμα και σήμερα σε περίπτωση ζωοκλοπής, η αφαίρεση των κουδουνιών και η κλοπή των αρσενικών ζώων.

Αυτά τα μυστικά τα γνωρίζουν όμως  μόνο οι βοσκοί. «Αν δεν είσαι βοσκός από τα γεννησιμιά σου να έχεις  γεννηθεί πάνω στο πρόβατο αυτά δε θα τα μάθεις ποτέ. Ακόμα και πως θα δεθεί το κουδούνι πάνω στο ζώο έχει τη τέχνη του» θα πει στο MadeinCreta ένας γνήσιος βοσκός από το Ρουκάνι, ο Βαγγέλης Χαιρέτης.

Και το κουδούνι για τις αμιγώς κτηνοτροφικές οικογένειες, είναι ιερό κειμήλιο που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά για αυτό και υπάρχουν ακόμα σπίτια στην Κρήτη, που έχουν κουδούνια από την τουρκοκρατία ηλικίας 200 ετών, που τα φυλάνε ως κόρη οφθαλμού διότι εκεί είναι η ιστορία της οικογένειας!

Ο κτηνοτρόφος εκτός από το ότι πρέπει να ξέρει να κρεμάσει τα κουδούνια πρέπει να γνωρίζει ποια πάνε μπροστά, ποια στη μέση, ποια τελευταία. Και όταν αυτό επιτευχθεί, όταν ο βοσκός “λαλεί” τα πρόβατα είναι σαν να ακούς …ορχήστρα! Τα μεγαλύτερα σκλαβέρια τα φοράνε οι “μουνουχισμένοι” κριγιοί και οι τράγοι «μπροστάρηδες»  οι οποίο πάνε πάντα μπροστά.

Ακόμα όμως και το κουδούνι του τελευταίου προβάτου έχει τη σημασία του. Αυτό το ζώο φοράει διαφορετικό κουδούνι, το «παντινιώτικο». Οι παλαιοί κτηνοτρόφοι αυτά τα έφεραν από την Πάνω Ελλάδα. Αν μέσα στη νύχτα ο βοσκός ακούσει το «παντινιώτικο ήχο»  στα χαμηλά , γνωρίζει  ότι το  υπόλοιπο κοπάδι «βόσκει με τη μούρη» προς τα πάνω και άρα το κοπάδι θα  κοιμηθεί στην κορφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στην σελίδα ”Τοπικά Νέα” του NewsIt

Κρήτη:Οργή και πόνος για τον θάνατο του βρέφους-Ο χειρουργός δηλώνει αθώος! 

Δυτική Ελλάδα: Αρχίζουν τα όργανα…-Απολύονται 50 εργαζόμενοι της Περιφέρειας!


Τρίκαλα: Επιδρομή διαρρηκτών σε γραφικό χωριό με ένα κάτοικο!

Κως:Κατηγορείται για αρπαγή της κόρης του – ”Μου προκαλούν αηδία οι δημοσιογράφοι”!

Πάτρα: Οίκος ανοχής χορηγός σε δημοτικό σχολείο – Αγοράζει φωτοτυπικό και φτιάχνει βιβλιοθήκη!


Ηλεία:Το σουτιέν της όμορφης νεαρής,έκρυβε το ένοχο μυστικό του ζευγαριού!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε