Κυριακή, 5 Μαΐ
18oC Αθήνα

Μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα

Μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται με εντολή της κυβέρνησης η επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στις δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στόχος είναι μέχρι την Κυριακή να έχουν αποσυμφορηθεί τα νησιά και αν είναι δυνατόν να έχουν μεταφερθεί όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί, προκειμένου να τεθεί από τη Δευτέρα σε εφαρμογή η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας..

Πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι φιλοξενούνται στα hotspot σε Μόρια και Καρατεπέ μεταφέρθηκαν στον Πειραιά με το Ελευθέριος Βενιζέλος ενώ σε εξέλιξη είναι ανάλογη επιχείρηση στο νησί της Χίου.

Από τη Λέσβο μέχρι αύριο θα φύγουν 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ακόμα και αν έχουν κάνει αίτηση ασύλου, από τη Χίο 2.700 άτομα. Σε στάση αναμονής και η Σάμος στην οποία βρίσκονται περί τα 800 άτομα.

Το πρωί αναχώρησε και το Αριάδνη από Μυτιλήνη με 334 πρόσφυγες και μετανάστες, για Χίο όπου παρέλαβε άλλους 270 ανθρώπους με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, ενώ το Μπλού Σταρ Πάτμος αύριο θα επιβιβάσει πρόσφυγες και μετανάστες από Χίο και Σάμο για την ηπειρωτική χώρα.

Το μεσημέρι αναχώρησε το «Terajet» από τη Χίο, το οποίο είχε εντολή να παραλάβει 1.500 άτομα, όσα δηλαδή επιτρέπει το πρωτόκολλο μεταφοράς του. Επιπλέον, στη Χίο έδεσε σήμερα και το «Blue Star Patmos», το οποίο πιθανότατα θα αναχωρήσει την Κυριακή.

Τα πλοία παραλαμβάνουν τους πρόσφυγες και τους μεταφέρουν στο Σχιστό, τον Βόλο και την Καβάλα και από εκεί με λεωφορεία οδηγούνται σε νέες δομές φιλοξενίας που έχει κατασκευάσει ο στρατός.

Με μέριμνα των ενόπλων δυνάμεων κατασκευάστηκαν και επίκειται η άμεση ενεργοποίηση 3 νέων δομών φιλοξενίας στο Κουτσόχερο Λάρισας (χωρητικότητας 1.600 ατόμων), στη Φιλιππιάδα Θεσπρωτίας (χωρητικότητας 1.000 ατόμων) και στα Δολιανά Ιωαννίνων (χωρητικότητας 400 ατόμων).

Την ίδια ώρα έχουν φτάσει στα νησιά τα πρώτα κλιμάκια της Frontex με στόχο τον επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Η Frontex θα χρησιμοποιήσει για την μεταφορά τους πλοιάρια ή πτήσεις τσάρτερ.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε