Κυριακή, 28 Απρ.
21oC Αθήνα

Μυτιλήνη: Νέες εικόνες από τη φονική έκρηξη – Ο Τσίπρας δηλώνει συγκλονισμένος [pics, vids]

Μυτιλήνη: Νέες εικόνες από τη φονική έκρηξη – Ο Τσίπρας δηλώνει συγκλονισμένος [pics, vids]

Σκοτώθηκε γιαγιά με το εγγονάκι της σε σκηνή του καταυλισμού, από έκρηξη φιάλης υγραερίου. Οι σκληρές εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου…

Δύο νεκροί και 8 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των όσων συνέβησαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα τον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια της Μυτιλήνης και την εκτεταμένη πυρκαγιά που ξέσπασε αμέσως. Ακαριαία σκοτώθηκε μια 66χρονη γυναίκα μαζί με το 6χρονο εγγονάκι της. «Είμαι συγκλονισμένος, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, από το τραγικό συμβάν στη Μόρια», αναφέρει ο πρωθυπουργός. Στη δήλωσή του αναφέρει: «Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν. H Ελληνική Κυβέρνηση δίνει σε δύσκολες συνθήκες έναν αποφασιστικό αγώνα για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα κέντρα φιλοξενίας».

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ως τώρα μια 66χρονη γυναίκα από το Αφγανιστάν προσπαθούσε να μαγειρέψει όταν η φιάλη άρπαξε φωτιά. Η φωτιά γρήγορα μεταδόθηκε σε ολόκληρη τη σκηνή με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί και να βρει τραγικό θάνατο τόσο η 66χρονη γυναίκα όσο και ο 6χρονος εγγονός της.

Οι φλόγες ωστόσο γρήγορα μεταδόθηκαν και στις διπλανές σκηνές. Επικράτησε πανικός. Δυστυχώς όμως γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν σοβαρά τραυματίες στην διπλανή ακριβώς σκηνή, μια σκηνή που ανήκε στην ίδια οικογένεια. Η μητέρα του 6χρονου αγοριού και το δεύτερο παιδί της είχαν υποστεί σοβαρά τραύματα και εγκαύματα. Άμεσα διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται η γυναίκα από το Αφγανιστάν και το μικρό παιδί να μεταφερθούν στην Αθήνα με C-27 καθώς ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Έφτασαν λίγο πριν από τις 08:00 στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και από εκεί τους παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.


Ξέσπασαν ωστόσο και επεισόδια. Οι πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο δέχθηκαν επίθεση κάποιων προσφύγων και χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Με ασθενοφόρα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τουλάχιστον 10 άτομα με εγκαύματα, αλλά και με αναπνευστικά προβλήματα λόγω των καπνών.


Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ενώ υπήρχε σε εξέλιξη προσπάθεια να σβήσει η φωτιά, ορισμένοι μετανάστες πυρπόλησαν κάποια κοντέινερ του κέντρου με αποτέλεσμα να ενταθεί το αίσθημα του πανικού. Χρειάστηκε μάλιστα να εκκενωθεί και το κέντρο ανηλίκων μεταναστών που λειτουργεί μέσα στο hot spot της Μόριας.

Τελικά, περίπου στις 3 τα χαράματα οι φωτιές έσβησαν, ένας μεγάλος όμως αριθμός ανθρώπων θα περάσει τη νύχτα στην ύπαιθρο, αφού οι σκηνές τους με όλα τους τα υπάρχοντα κάηκαν.

Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής

H Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκησης βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε και επίσημα, πριν λίγο, ότι είναι δύο οι νεκροί από τη φωτιά στον καταυλισμό των προσφύγων στη Μόρια, καθώς και την πιθανή αιτία της έκρηξης. Σύμφωνα λοιπόν με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ξεκίνησε από τη χρήση φιάλης υγραερίου μέσα στη σκηνή, προξένησε τον θανάσιμο τραυματισμό μιας γυναίκας και ενός ανήλικου αγοριού, καθώς και το σοβαρό τραυματισμό επίσης μιας γυναίκας κι ενός ανήλικου αγοριού.

 

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε