Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ο σεισμός της Κεφαλονιάς “γέννησε” νέες παραλίες (ΦΩΤΟ)

φωτό από
φωτό από

Την «ανάδυση» νέων παραλιών στην Κεφαλονιά, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων σεισμών, παρατήρησε ομάδα σεισμολόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το γεωλογικό φαινόμενο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και τουριστικά… αξιοποιήσιμο.

Το φαινόμενο κατέγραψε ομάδα σεισμολόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών που μετέβη στην Κεφαλονιά για σεισμολογικές μετρήσεις. Παρατηρώντας αρχικά ότι μια απέραντη παραλία πολλών στρεμμάτων είχε αναδυθεί ξαφνικά, πραγματοποίησαν εκτεταμένη έρευνα στην περιοχή, διαπίστωσαν ότι και σε άλλα σημεία του νησιού παραλίες εμφανίστηκαν από το πουθενά ή μεγάλωσαν σε έκταση και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια ολόκληρη χερσόνησος είχε ανυψωθεί λόγω του σεισμού, κατά τόπους ως και κατά 20 εκατοστά!

Μια παραλία γεννιέται…

Όπως διαβάζουμε στο “Βήμα της Κυριακής”, το έργο της 5μελούς ερευνητικής ομάδας ήταν η αξιολόγηση των τοπικών γεωλογικών συνθηκών σε ολόκληρη τη χερσόνησο της Παλικής, στα δυτικά του νησιού. Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας εντοπίστηκε η εμφανής ανύψωση της περιοχής που είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση της παραλίας. Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα που είχε ως αποτέλεσμα η χερσόνησος να ανυψωθεί κατά μερικά εκατοστά.

Στο νότιο άκρο της χερσονήσου της Παλικής εκεί που πρώτα η θάλασσα έφθανε μέχρι το βράχο, σε ύψος όπως φαίνεται και από το σημάδι που έχει αφήσει, τώρα με την ανύψωση του εδάφους εμφανίστηκε μια ολόκληρη και πανέμορφη αμμουδιά - φωτό από "Βήμα της Κυριακής"

Οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της γης με την εκδήλωση σεισμών και τις εκρήξεις ηφαιστείων έχουν ως αποτέλεσμα επιφανειακή παραμόρφωση, που κατά την πάροδο του γεωλογικού χρόνου σχηματίζει βουνά, φαράγγια, ποταμούς, λίμνες, παραλίες. Τα γεωλογικά αυτά φαινόμενα αποτελούν θαύματα της φύσης. Μάλιστα, οι αντιδράσεις των ζωντανών οργανισμών αποτελούν ενδείξεις για επερχόμενους σεισμούς…

Ετσι έγινε και στο τέλος του φετινού Ιανουαρίου. Οι ψαράδες της περιοχής, από την είσοδό μας στο 2014, είδαν τα δίχτυα τους να αδειάζουν από ψάρια ως και ολοκληρωτικά ενώ άλλοι διαπίστωναν ότι και τα ζώα στη στεριά παρουσίαζαν περίεργη συμπεριφορά. Ηθελαν να φύγουν από τον τόπο τους και υπάρχουν μαρτυρίες για οικόσιτα ζώα, όπως οι πάπιες, που αγωνιούσαν εκείνη την εποχή, φθάνοντας μερικές στο σημείο να σπάνε το σύρμα και να δραπετεύουν πανικόβλητες. Στο τέλος Ιανουαρίου είχαμε τις πρώτες σεισμικές δονήσεις…

παρατηρώντας τη γκρίζα ζώνη επάνω από τη στάθμη της θάλασσας, καταλαβαίνουμε το πόσο έχει ανυψωθεί ο βράχος με την πάροδο του χρόνου - φωτό από "Βήμα της Κυριακής"

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών φθάνοντας στο νησί στα μέσα Μαΐου στρώθηκε στη δουλειά. Την αποτελούσαν ο αναπληρωτής καθηγητής Π. Παπαδημητρίου, ο επίκουρος καθηγητής Ι. Κασσάρας, οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες Β. Μητροπούλου και Α. Λαγοπάτη, και ο προπτυχιακός φοιτητής Ν. Γαλανός. Σάρωσαν την περιοχή της Παλικής κουβαλώντας παντού ειδικό εξοπλισμό. Επαιρναν μετρήσεις με σεισμογράφο κάθε δυο χιλιόμετρα για τον προσδιορισμό του μικροθορύβου στη συγκεκριμένη θέση. Και φθάνοντας στη θέση Λιβάδι, τους περίμενε η μεγάλη έκπληξη. Αντίκρισαν μιαν απέραντη αμμώδη παραλία που είχε αναδυθεί με τους πρόσφατους σεισμούς.

Στην περιοχή δίπλα στη θάλασσα υπήρχε ένα εγκαταλειμμένο κτίσμα προπολεμικών φυλακών που ισοπεδώθηκε. Επίσης πίσω από την παραλία σε έναν μικρό αλλά πολύ χρήσιμο και ζωτικό υδροβιότοπο, γιατί εκεί είναι πέρασμα των αποδημητικών πουλιών, το νερό είχε ανέβει. Μπροστά από το κτίριο των φυλακών η παραλία ήταν μόλις μερικά μέτρα ενώ σήμερα αντικρίζουμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Η παραλία ανυψώθηκε παίρνοντας ταυτόχρονα και κλίση…

Διαβάστε επίσης:

Δρομολογείται η άμεση δημιουργία νέου τομέα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων στην Κεφαλονιά

“Πράσινο φως’ για την αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι του Αργοστολίου

Rebuild Kefalonia: Ο πιο σημαντικός αγώνας στην …καριέρα τους!

Ο σεισμός μετακίνησε το Ληξούρι κατά 20 εκατοστά!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε