Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Αγιά Σοφιά: “Τη Υπερμάχω” και ήχοι πένθιμοι στις εκκλησίες όλης της Ελλάδας (video)

μέτρα - εκκλησία

Ημέρα πένθους η 24η Ιουλίου σε όλη την Ελλάδα για την Αγιά Σοφιά και το επίσημο άνοιγμα του υπερχιλιετούς εμβληματικού ναού της Χριστιανοσύνης και μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ως μουσουλμανικού τεμένους από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις εκκλησίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι καμπάνες χτυπάνε πένθιμα, ενώ σε εκατοντάδες ιερούς ναούς ψάλλεται το “Τη Υπερμάχω”. Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες της Πάτρας, σε μία συμβολική κίνηση που αποφάσισε η Ιερά Μητρόπολη Πατρών ως απάντηση στο προκλητικό σόου Ερντογάν στο σύμβολο της Ορθοδοξίας και μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Οι σημαίες των Ναών και υπηρεσιών και φιλόπτωχων της Μητρόπολης Πατρών κυματίζουν μεσίστιες, ενώ στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου (25.07.2020) ο Σεβασμιότατος κ.κ. Χρυσόστομος θα τελέσει Παράκληση προς την Παναγία.

Αγία Σοφία: Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες και στην Κρήτη

Πένθιμα ηχούν οι καμπάνες των εκκλησιών όλης της Κρήτης. Την απόφαση αυτή έλαβε έπειτα από συνεδρίαση της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα neakriti.gr.

“Δεν μπορούμε να μην σηκώσουμε το κεφάλι μας ψηλά. Δεν μπορούμε να πάψουμε να είμαστε αυτό που είμαστε. Να έχουμε το κεφάλι ψηλά. Να υψώνουμε το γένος και την πατρίδα μας. Να μην πάψουμε να είμαστε Έλληνες, Κρητικοί και Ηρακλειώτες. Δεν μπορούμε να υπάρξουμε αλλιώς”, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ειρηναίος.

Μεσίστιες ήταν οι σημαίες στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο στο Ηράκλειο και στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

“Αυτή η προσευχή φτάνει στο κέντρο της Αγίας Σοφίας. Η Πόλις ανήκει στην Υπεραγία Θεοτόκο”, επεσήμανε ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος και τόνισε: “Η καμπάνα αυτή να γίνει η αιτία να ξυπνήσουμε. Να νιώσουμε ξανά μέσα μας τι σημαίνει γένος, πίστη και Ρωμιοσύνη. Η Εκκλησία της Κρήτης στέλνει μήνυμα αφύπνισης”.

Σύμφωνα με τον επίσκοπο Κνωσού, η απόφαση να ηχήσουν για 10′ λεπτά πένθιμα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του νησιού είναι συμβολική και αποτελεί κάλεσμα προς τον κλήρο και τον λαό για πνευματικό συναγερμό.

“Η Εκκλησία της Κρήτης καλεί το ποίμνιο της, κλήρο και λαό, σε έναν πνευματικό συναγερμό, ώστε να αφιερώσουμε λίγα λεπτά περισυλλογής και καρδιακής προσευχής για την Αγιά Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι, την μεγάλη Εκκλησία”, ανέφερε ο ίδιος.

Βόλος: Πένθιμα ήχησαν οι καμπάνες και μεσίστιες οι σημαίες

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες όλων των εκκλησιών και των μοναστηριών υπό την δικαιοδοσία της Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού μετά από απόφαση του μητροπολίτη κ. Ιγνατίου. Στον Βόλο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου ο πένθιμος ήχος των καμπάνων από το καμπαναριό του μητροπολιτικού ναού ακούστηκε για πρώτη φορά στις 12:00 το μεσημέρι ακριβώς, διήρκησε 30′ λεπτά και την ίδια ώρα ψάλθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος, ενώ και οι σημαίες στο προαύλιο της πλατείας Μητροπόλεως κυματίζουν μεσίστιες.

Η ίδια εικόνα και στην Ευαγγελίστρια, καθεδρικό της Νέας Ιωνίας, αλλά και σε όλες τις εκκλησίες του Βόλου, του Αλμυρού και της Αγιάς.

Πένθιμο κλίμα στην Τήνο: Έψαλλαν τον Ακάθιστο ύμνο για την Αγιά Σοφιά

Συγκίνηση και στην Τήνο, όταν κατά την έλευση της εικόνας της Οσίας Πελαγίας το βράδυ της Πέμπτης (23.07.2020) ο μητροπολίτης Σύρου – Τήνου και Μυκόνου Δωρόθεος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και κάλεσε τον κόσμο να ψάλλουν όλοι μαζί τον Ακάθιστο ύμνο.

πληροφορίες από: best.gr , neakriti.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις