Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Αγρίνιο: Έγινε η νύχτα… μέρα! Φαντασμαγορικό το θέαμα των Χαλκουνιών

Αγρίνιο: Έγινε η νύχτα… μέρα! Φαντασμαγορικό το θέαμα των Χαλκουνιών

Για ακόμη μία χρονιά το θέαμα των Χαλκουνιών στο Αγρίνιο κατάφερε να εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους. Και μπορεί λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών να μην πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των επιτάφιων όμως οι «χαλκουνάδες» κατέβηκαν στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου για να λάβουν μέρος στον χαλκουνοπόλεμο!

Χιλιάδες Αγρινιώτες και επισκέπτες παρακολούθησαν το έθιμο, ένα από τα χαρακτηριστικά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας ενώ οι χαλκουνάδες τους αντάμειψαν με εντυπωσιακό θέαμα, κάνοντας τη νύχτα μέρα.

Τι είναι τα χαλκούνια

Η ιστορία του εθίμου χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Αγρινιώτες τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους. Συνέχισαν όμως να τα κατασκευάζουν  και μετά την απελευθέρωση της χώρας στα πλαίσια ενός εθίμου και  δημιουργώντας τις «ομάδες» του χαλκουνοπόλεμου.Η ετοιμασία του χαλκουνιού ξεκινάει 1-2 μήνες νωρίτερα από την Μ.Παρασκευή.

Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από ένα μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού και ένα φυτίλι στο άκρο. Αναζητείται ο καλός «χαρτός», το κατάλληλο μίγμα μπαρουτιού (που δοκιμάζεται) για να είναι ασφαλές.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες

Gepostet von Σωκράτης Τσόμπος am Freitag, 6. April 2018

Πηγή: agriniosite.gr, agriniotimes.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις