Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Αγρότες: Μπλόκα… αστυνομικών και “κρυφτό” στις Σέρρες [pics, vids]

Αγρότες: Μπλόκα… αστυνομικών και “κρυφτό” στις Σέρρες [pics, vids]

Σε τρία σημεία με κατεύθυνση το τελωνείο Προμαχώνα, έχουν σταματήσει οι αστυνομικές δυνάμεις αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού Σερρών, που με τα τρακτέρ τους προσπαθούν να φτάσουν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Κλειστή παραμένει από τις 12 το μεσημέρι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών, έξω απο το Λευκώνα, αφού στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου βρίσκονται για τέταρτη ημέρα σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, που “δεν πρόκειται να μετακινηθούμε απο το οδόστρωμα, εκτός και φύγουν οι διμοιρίες απο το οδόστρωμα και μας επιτρέψουν να πάμε Προμαχώνα”, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Στέργιος Λίτος.

Στο μεταξύ, οι αστυνομικές δυνάμεις έκοψαν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής κάτω απο τη γέφυρα του Στρυμόνα, στο Πετρίτσι, αλλά και στην Εγνατία οδό, στο ύψος των λουτρών, όπως μας επισήμανε ο αγρότης, Διαμαντής Διαμαντόπουλος.

Ένταση κα… εναλλακτικό σχέδιο

Νωρίτερα, μικρή ένταση επικράτησε όταν οι αστυνομικοί εμπόδισαν τους αγρότες να περάσουν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών, έξω απο τον Λευκώνα.

Όπως ανέφερε το δελτίο του ΑΝΤ1 οι αγρότες με τρία γεωργικά μηχανήματα και οι υπόλοιποι πεζοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις, ζητώντας να τους αφήσουν να φτάσουν στο τελωνείο. Οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα και υπήρξε ένταση καθώς οι αγρότες επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό με τους αστυνομικούς να τους απωθούν με τις ασπίδες τους.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι έθεσαν στη συνέχεια σε εφαρμογή τα εναλλακτικά τους σχέδια, αφού ξεκινησαν να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα απο δύο άλλες διαφορετικές κατευθύνσεις.

“Ήδη με τα τρακτέρ μας επιχειρούμε τη μετάβασή μας στο τελωνείο του Προμαχώνα απο δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, κινούμενοι σε χωράφια, αλλά και παρακαμπτήριους δρόμους και όπου πάμε”, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης της περιοχής, Διαμαντής Διαμαντόπουλος.

Όπως μάλιστα δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου του Προμαχώνα “είτε με το καλό, είτε όχι, εμείς σήμερα θα φτάσουμε στο τελωνείο”.

 

“Μπλόκο” της αστυνομίας και στο τελωνείο Ευζώνων

Μερικά …βήματα πριν το τελωνείο των Ευζώνων συγκεντρώθηκαν αγρότες με τα τρακτέρ τους και ύστερα απο γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν να τηρήσουν στάση αναμονής, μέχρι να φτάσουν στο σημείο και οι συνάδελφοί τους απο Γιαννιτσά, Αίγιο, Αλεξάνδρεια και Κιλκίς.

“Εμείς θέλουμε να πάμε στο τελωνείο των Ευζώνων, όχι για να το κλείσουμε και να δημιουργήσουμε προβλήματα, αλλά για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά”, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης. Στο σημείο έχουν παραταχθεί περίπου 80 τρακτέρ.

Nωρίτερα οι αστυνομικοί τους είχαν σταματήσει στα διόδια πριν το τελωνείο των Ευζώνων.

Με τα τρακτέρ στα διόδια των Μαλγάρων

Στα διόδια των Μαλγάρων έφτασαν με τα τρακτέρ τους, αγρότες της ευρύτερης περιοχής και ήδη παρέταξαν τα οχήματά τους στην ακρή του οδοστρώματος, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ένας εκ των δύο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.

Στο σημείο, αναμένονται σήμερα συνάδελφοί τους απο την Χαλάστρα, ενώ και αύριο το μπλόκο θα ενισχυθεί. Ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για κάποια κινητοποίηση και όπως ανέφερε ο κ. Ανεστίδης “πρώτα θα συγκεντρωθούμε όλοι και στη συνέχεια απο κοινού θα συναποφασίσουμε τη δράση μας”.

Υπενθυμίζεται ότι στην κινητοποίηση συμμετέχουν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τις εξής περιοχές: Μάλγαρα, Κύμινα, Χαλάστρα, Σίνδος, ‘Αδενδρο, Βαλμάδα και Βραχιά.

Στους δρόμους βγαίνουν και οι αγρότες του Αλμυρού

Θα συμμετασχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις και θα βγουν τελικά στους δρόμους και οι αγρότες από την περιφέρεια του Αλμυρού, για να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους που ήδη έχουν κινητοποιηθεί.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αλμυρού, με συμμετοχή αγροτών από τον Αλμυρό και τον κάμπο Μαγνησίας.Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ θα γίνει στα Πλατάνια του Αλμυρού στις 11 το πρωί της προσεχούς Τρίτης.

Η κατάσταση θα εκτιμηθεί την Τρίτη και αναλόγως τα τρακτέρ θα κατευθυνθούν, ενισχυμένα και με μεγάλο αριθμό από τα χωριά των Φαρσάλων, είτε προς τον κόμβο των Μικροθηβών, είτε προς την Κεφάλωση του Αλμυρού.

Την ίδια ώρα οι αγρότες σε όλη τη χώρα οργανώνουν τους τρόπους κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, seleo

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε