Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Αμφίπολη: Στην τελική ευθεία οι ανασκαφές – “Υπόκλιση” Τασούλα στο “μοναδικό μνημείο”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Τι λέει ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, για την εξέλιξη των ανασκαφών
– Αποθεώνει την μεγαλοπρέπεια του αρχαίου τύμβου της Αμφίπολης
– “Μνημείο μοναδικών διαστάσεων και μοναδικής καλλιτεχνικής επιμέλειας όχι μόνο στη Μακεδονία αλλά σε όλη τη Βαλκανική”
– Βρέθηκαν τα φτερά από τις ακέφαλες Σφίγγες

Οι ανακαλύψεις στην Αμφίπολη και η καθημερινή πρόοδος των ανασκαφών εξακολουθούν να συναρπάζουν και να “κεντρίζουν” το ενδιαφέρον ολόκληρης της χώρας.

Και μπορεί τα… αισιόδοξα σενάρια που ενέπλεκαν τον μεγάλο στρατηλάτη της αρχαιότητας, τον Αλέξανδρο, να εξασθενούν μέρα με την ημέρα, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι πως μία εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα της αρχαιότητας έχει ταφεί στον αρχαίο τύμβο της Αμφίπολης.

Κι αυτό αποδεικνύεται από την μεγαλοπρέπεια του όλου μνημείου. Από τον αχανή ταφικό περίβολο, η διαδρομή του οποίου αγγίζει τα 500 μέτρα, έως τις επιβλητικές Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου, που δεσπόζουν στην είσοδο του τάφου και έχουν σμιλευτεί με εκπληκτική ακρίβεια και καλλιτεχνική λεπτομέρεια.

Η “υπόκλιση” του Υπουργού Πολιτισμού

Οι επιβλητικές, ογκώδεις Σφίγγες - Φωτό Eurokinissi
Στο “γαϊτανάκι” του θαυμασμού της μεγάλης αρχαιολογικής ανακάλυψης συμμετέχει και ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, ο οποίος αποθεώνει τον αρχαίο τύμβο και κάνει λόγο για μία κατασκευή, η ομορφιά της οποίας ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα.

“Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει βρει μέχρι τώρα αυτό που γνωρίζουν όλοι και που έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον και στην ελληνική και την παγκόσμια κοινή γνώμη”

Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι «μοναδικών διαστάσεων και μοναδικής καλλιτεχνικής επιμέλειας όχι μόνο στη Μακεδονία, αλλά σε όλη τη Βαλκανική. Αυτό το ταφικό μνημείο έχει εντυπωσιάσει τους πάντες», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Κώστας Τασούλας.

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «οι εργασίες γίνονται με κανονικούς ρυθμούς όπως επιβάλλει η επιστημονική δεοντολογία και σχεδόν καθημερινά το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει την κοινή γνώμη για την πορεία των εργασιών. Είναι σημαντικό να διασχίζεις τις χιλιετίες, πρέπει να τους αφήσουμε να κάνουν αυτή την απίστευτη αναδρομή και είναι βέβαιο ότι αυτό το εύρημα θα ολοκληρωθεί σύντομα και όλοι θα το καμαρώσουμε».

Τι λέει ο υπουργός για Σφίγγες και Λέοντα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ο Λέων της Αμφίπολης - Φωτό - thesstoday.gr
Αναφερόμενος στα μέχρι τώρα ευρήματα, ο υπουργός Πολιτισμού, επισημαίνει: «Οι Σφίγγες φαίνεται ότι στην αρχική τους μορφή ήταν επιχρωματισμένες. Εχουμε βρει τμήματα των φτερών των Σφιγγών τα οποία ήταν ένθετα στους κορμούς και επιτρέπεται να γίνει αποκατάσταση αυτής της μετατόπισης. Επιβεβαιώνεται συνεχώς από ευρήματα ότι ο Λέων της Αμφίπολης, προέρχεται από αυτόν τον Τύμβο. Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι ο Λέων της Αμφίπολης προέρχεται κατασκευαστικά και από το ίδιο εργαστήριο στο οποίο φτιάχτηκαν και οι δύο Σφίγγες. Είναι ένα έργο χαρακτηριστικό της λεπτουργίας και της πλαστικότητας της δουλειάς που έκαναν εκείνη την εποχή οι γλύπτες της περιοχής».

“Πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο μοναδικών διαστάσεων και μοναδικής καλλιτεχνικής επιμέλειας όχι μόνο στη Μακεδονία αλλά σε όλη τη Βαλκανική. Αυτό το ταφικό μνημείο έχει εντυπωσιάσει τους πάντες”

Ερωτηθείς σε πόσο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να έχουμε οριστικά συμπεράσματα για το περιεχόμενο του Τύμβου, ο κ. Τασούλας σημειώνει: «Αυτό δεν μπορώ να σας το πω με ακρίβεια γιατί η δουλειά γίνεται με τους ρυθμούς που επιβάλλει η επιστήμη και συνεπώς οι ρυθμοί είναι άλλοτε γοργότεροι άλλοτε σταθερότεροι. Το θέμα είναι ότι έχουμε φτάσει μπροστά στην είσοδο του τάφου, άρα με λίγη υπομονή θα έχουμε τα αποτελέσματα σύντομα.

“Οι αρχαιολογικοί χώροι στη χώρα φυλάσσονται και προστατεύονται. Αν υπάρχουν κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι που δεν έχουν ερευνηθεί και είναι ανεξερεύνητοι και αυτοί σιγά σιγά μπαίνουν στη σκέπη και την φροντίδα της αρχαιολογικής υπηρεσίας”

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να έχει συληθεί ο τάφος στο πέρασμα των αιώνων, ο κ. Τασούλας τονίζει ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά αλλά αυτή τη στιγμή οι αρχαιολόγοι μας διασχίζουν τις χιλιετίες και φτάνουν σε μια πραγματικότητα του παρελθόντος. Με αφορμή την Αμφίπολη βλέπει κανείς με πόση συγκίνηση αγκαλιάζει ο ελληνικός λαός την πολιτιστική μας κληρονομιά».

«Και αν η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι δημιούργημα των Ελλήνων πριν από 2-3.000 χρόνια, η προστασία και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς και για πολιτιστικούς και αναπτυξιακούς και τουριστικούς και επιστημονικούς λόγους είναι δείγμα του δικού μας πολιτισμού, του δικού μας επιπέδου. Καλούμαστε αυτή την πρόκληση να την φέρουμε σε πέρας ως ένα βαρύ χρέος», καταλήγει ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο τάφος είναι… σφίγγα! Ο μύθος για την τελευταία επιθυμία του Μ. Αλέξανδρου

Δεν είναι μόνο ένας ο τάφος στην Αμφίπολη; – Ενδείξεις για αποκαλύψεις – έκπληξη στον αρχαίο τύμβο

Αρχίζουν ξανά οι ανασκαφές στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης – Πώς θα κινηθούν οι αρχαιολόγοι – Διεθνή δίκτυα στην περιοχή των ανασκαφών

Εκατοντάδες οι τουρίστες στον τάφο της Αμφίπολης – Ξεκινούν και πάλι οι ανασκαφές τη Δευτέρα

Ενδιαφέρον του BBC για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη – Οκταμελές συνεργείο στέλνουν στην περιοχή οι Βρετανοί

Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα “Τοπικά Νέα” του Newsit

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε