Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κομοτηνή: Ένας χρυσαυγίτης πίσω από το “φακέλωμα” καθηγητών που χρησιμοποιούν τον όρο “τουρκική μειονότητα”

Κομοτηνή
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

– Η υπόθεση έγινε γνωστή στις 13 Δεκεμβρίου 2017
– Το υπουργείο Παιδείας, μέσω ανακοίνωσής του, ζητούσε διευκρινίσεις από τις Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές Κομοτηνής για έγγραφο του διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
– Στο έγγραφο ζητούνταν «τα πλήρη στοιχεία του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο- πεδίο- ειδικότητα, σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου «τουρκική μειονότητα»
– Την ίδια ημέρα το σχετικό έγγραφο ανακλήθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Από την καταγγελία ενός χρυσαυγίτη άρχισε η “περίεργη” υπόθεση στην Κομοτηνή και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Η υπόθεση έγινε γνωστή στις 13 Δεκεμβρίου 2017 από την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, μέσω της οποίας ζητά διευκρινίσεις από τις Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές Κομοτηνής.

Αφορμή στάθηκε το έγγραφο του διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με το οποίο ζητήθηκαν «τα πλήρη στοιχεία του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο- πεδίο- ειδικότητα, σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου «τουρκική μειονότητα».

Ωστόσο, την ίδια ημέρα το σχετικό έγγραφο ανακλήθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το συμβάν

Σύμφωνα με την «περίληψη συμβάντος» που καταγράφει η Διεύθυνση Ασφαλείας Κομοτηνής και οδήγησε στο απίστευτο αίτημα καταγραφής ονομάτων, διευθύνσεων και τηλεφώνων καθηγητών του Δημοκρίτειου, όλα άρχισαν στην Εισαγγελία Ροδόπης πριν από έναν χρόνο.

Αφορμή για την εισαγγελική παραγγελία ήταν η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην ασφάλεια: «Την 19-07-2016 και ώρα 20.00 μετέβη στο Α.Τ. Κομοτηνής, ο ΑΛΑΤΖΑΣ Ελευθέριος […] κάτοικος Κοσμίου – Ροδόπης, αγρότης, Γραμματέας της Τ.Ο. του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή, εγχείρησε την από 19-07-2016 μηνυτήρια αναφορά του, κατά των:

α) ΑΛΗ ΤΣΑΒΟΥΣ (ΑΛΗ ΤΣΑΟΥΣ εις το ορθόν) Μουσταφά, πρόεδρο του κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας,
β) ΑΧΜΕΤ ΟΓΛΟΥ Οζάν, αντιπρόεδρο του κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας και κατά
γ) παντός άλλου υπευθύνου,
για παράβαση των άρθρων του Π.Κ. αναφέροντας συγκεκριμένα ότι σε πλήθος Δημοσίων Ομιλιών και Παρεμβάσεών τους, έχουν αποπειραθεί με τις τοποθετήσεις και δηλώσεις τους να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας αναφορικά με τη Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης την οποία οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως “Τουρκική”».

Κατόπιν αυτού ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης, Διονύσης Λαμπρίδης, αποφάσισε να δώσει εντολή για προκαταρκτική εξέταση «για παράβαση άρθρων […] σχετικά με Προδοσία της Χώρας – Προσβολή εναντίον της Διεθνούς Ειρήνης της Χώρας – Διατάραξη της Ειρήνης των Πολιτών».

Εισαγγελικές παραγγελίες

Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών”, τέσσερις φορές διαβιβάστηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής εισαγγελικές παραγγελίες για τη συγκεκριμένη υπόθεση, γεγονός που καταδεικνύει όχι μόνο την εισαγγελική επιμονή να σχηματιστεί δικογραφία και να οδηγηθεί η υπόθεση σε δικαστήριο, αλλά και την υποχρέωση του διοικητή Κ.Ζ. να συμμορφωθεί με τις εντολές.

● Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάστηκε στις 20/7/2016 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης στο τμήμα ασφαλείας Κομοτηνής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης «προκειμένου ληφθούν ένορκες καταθέσεις του μηνυτή και των προτεινόμενων (δύο) μαρτύρων, επιπλέον δε, να εξετασθούν χωρίς όρκο οι μηνυόμενοι».

● Στις 30/1/2017 διαβιβάζεται η δικογραφία από την Εισαγγελία «προκειμένου να συνεχιστεί η προκαταρκτική ώστε να διευκρινίσει ο μηνυτής σε ποιες συγκεκριμένες εκδηλώσεις ειπώθηκαν οι ανωτέρω καταγγελλόμενες δηλώσεις των μηνυόμενων προσώπων».

Ζητήθηκαν συγκεκριμένα έγγραφα

● Στις 27/4/2017 διαβιβάζεται εκ νέου η δικογραφία στο τμήμα με τον εισαγγελέα να ζητάει συγκεκριμένα έγγραφα: Τη Συνθήκη της Λωζάννης και όλες τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούσαν την υπόθεση διάλυσης του σωματείου με την επωνυμία «Τουρκική Ενωση Ξάνθης».

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε τελεσίδικα η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ πρόσφατα με ειδική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα επανεκδίκασης (στα αστικά δικαστήρια) υπόθεσης για την οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα από το ΕΔΔΑ.

● Στις 14/11/2017 υποβάλλεται το επίμαχο εισαγγελικό αίτημα «παρακαλούμε όπως συνεχίσετε την προκαταρκτική εξέταση διερευνώντας αν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών […] οι οποίες ασχολούνται με τη χρήση του όρου “τουρκική μειονότητα” και τι συνέπειες έχει τούτο στις σχέσεις του ελληνικού κράτους με την Τουρκία, καθώς και στο εσωτερικό της χώρας.

Εάν είναι δυνατόν να ληφθούν ένορκες καταθέσεις τέτοιων μελετητών ή ενδεχομένως καθηγητών του ΔΠΘ προκειμένου να καταδειχτεί ο κίνδυνος διατάραξης των φιλικών σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας και ο κίνδυνος αμοιβαίας διχόνοιας μεταξύ των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση να ληφθεί ένορκη κατάθεση αστυνομικού για τα παραπάνω θέματα».

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Αν. Μακεδονία και Θράκη Τελευταίες ειδήσεις