Τρίτη, 7 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ανησυχία του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας να χαθούν 1.500 θέσεις εργασίας σε εργολάβους στα ορυχεία της ΔΕΗ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τον κώδωνα του κινδύνου, να χαθούν τουλάχιστον 1.500 θέσεις εργασίας στο χώρο των ορυχείων της ΔΕΗ, κρούει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, Τάσος Τσιλφίδης. Οι εργοληπτικές εταιρείες που εκτελούν χωματουργικά έργα και συμμετέχουν στην εξόρυξη του λιγνίτη εντός των ορυχείων της ΔΕΗ παραμένουν απλήρωτες τους τελευταίους έξι μήνες, με αποτέλεσμα, με την σειρά τους, να μεταβιβάζουν το κόστος στους εργαζόμενούς τους.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλοί εργαζόμενοι υποχρεώνονται να λαμβάνουν μέρος ή το υπόλοιπο της άδείας τους, άλλους τούς ενημερώνουν ότι θα σταματήσουν την εργασία τους ενώ κάποιοι που εργάζονται σε πιο μικρές εταιρείες έχουν ήδη απολυθεί. Επισήμανε ακόμη ότι, οι καταγγελίες που φθάνουν στο Εργατικό Κέντρο αναφέρουν πολλές περιπτώσεις μη καταβολής μισθών σε εργαζομένους από κάποιες εταιρείες με μικρό κύκλο εργασιών. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και δίωρη στάση εργασίας, την Τρίτη 12 Ιουλίου το μεσημέρι, στα γραφεία της διοίκησης του λιγνιτικού κέντρου δυτικής Μακεδονίας. Με επιστολή που έχει σταλεί στη ΔΕΗ αλλά και στο πολιτικό προσωπικό της περιοχής, ζητείται η ΔΕΗ να διασφαλίσει την εργασιακή ομαλότητα και μέσω των σταδιακών αποπληρωμών προς τις εταιρείες, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της περιοχής.

Η ταμειακή στενότητα της ΔΕΗ έχει οδηγήσει τις αποπληρωμές της επιχείρησης προς τους εργολάβους που εκτελούν έργα εξόρυξης λιγνίτη, από το τρίμηνο που αναγράφεται στη σύμβαση που έχουν υπογράψει, στους έξι μήνες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προς τις εργοληπτικές εταιρείες έως τις 30 Ιουνίου αγγίζουν τα 63 εκατ. ευρώ. Επίσης το 60 % της διαδικασίας εξόρυξης του λιγνίτη γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες και το 40% από εξοπλισμό και μηχανήματα της ΔΕΗ.

Τοπικά στελέχη της ΔΕΗ αναγνωρίζουν την ύπαρξη του προβλήματος ενώ πριν από λίγο διάστημα κάλεσαν τις εταιρείες να μειώσουν κατά 50 % το ημερήσιο παραγόμενο έργο, από την αρχική συμβατική τους δέσμευση. Ο Τάσος Τσιλφίδης σχολίασε ότι «την ίδια στιγμή που οι εταιρείες έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους και άλλες ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τα ορυχεία, με ότι αυτό θα σημάνει για τους εργαζομένους της περιοχής μας, η ΔΕΗ συνεχίζει να πληρώνει υπέρογκα ποσά στην αρχαιολογική ανασκαφή στο ορυχείο Αμυνταίου, που τα τελευταία πέντε χρόνια αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε