Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Αντιδράσεις για τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας σκουπιδιών στη Μεσσηνία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Την απόλυτη στήριξή τους στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, εξέφρασαν οι αντιπεριφερειάρχες και τον εξουσιοδότησαν να διαχειριστεί το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της περιφέρειας μέσω ΣΔΙΤ.

Ομόφωνα, σήμερα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στη διευρυμένη σύνθεσή της με τη συμμετοχή όλων των αντιπεριφερειαρχών, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και του εκτελεστικού γραμματέα, αποφάσισε ότι «επαναλαμβάνει την απόλυτη προσήλωσή της στην επίτευξη του στόχου τής άμεσης και οριστικής επίλυσης του ντροπιαστικού για τους πολίτες της περιφέρειας καθεστώτος των ανεξέλεγκτων χωματερών».

Η Εκτελεστική Επιτροπή προσθέτει ότι «ο δημόσιος διεθνής διαγωνισμός, που εισέρχεται με πλήρη διαφάνεια στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης για την περιβαλλοντική αξιολόγηση και αδειοδότηση του έργου, αποτελεί τον μόνο ασφαλή δημοκρατικό δρόμο για την μετατροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της αειφορίας».

Επιπλέον, η Εκτελεστική Επιτροπή «εξουσιοδοτεί τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, να είναι ο μόνος αρμόδιος να διαχειριστεί τα ζητήματα που άπτονται της εξέλιξης της διαγωνιστικής διαδικασίας, μέχρι και τη συμβασιοποίηση του έργου. Η Εκτελεστική Επιτροπή δεσμεύεται να εξακολουθήσει να εργάζεται προσηλωμένη στον στόχο της, χωρίς ίχνος λαϊκισμού και ιδιοτέλειας».

Οι αντιδρασεις

Στο μεταξύ, πολίτες από τον δήμο Οιχαλίας στη Μεσσηνία έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται έξω από το Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, όπου σε λίγο ξεκινά η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Οι πολίτες αντιδρούν στην επιλογή χωροθέτησης της μίας εκ των τριών Μονάδων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην περιοχή της Καλλιρρόης, που έχει προταθεί από την ανάδοχο εταιρία η οποία έχει αναλάβει την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Για το θέμα της χωροθέτησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, παρενέβη και η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας (ΝΟΔΕ) Μεσσηνίας, με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η οριστική λύση που δρομολογήθηκε κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, ύστερα από την επίσημη δημοσιοποίηση των προθέσεων της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο, να εγκαταστήσει την μονάδα σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένη περιοχή.

Η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, αφού σημειώνει ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη για την οριστική επίλυση του προβλήματος με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, την πίεση του χρόνου για συμμόρφωση της χώρας με σχετικές κοινοτικές οδηγίες, αλλά και τις δικαιολογημένες φωνές διαμαρτυρίας των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, καλεί τον υπουργό και τον περιφερειάρχη να ασκήσουν κάθε επιρροή, ώστε να αποφευχθεί η εγκατάσταση της μονάδας στον προτεινόμενο χώρο της Καλλιρρόης και να υποχρεωθεί η ανάδοχος εταιρεία να εγκαταστήσει τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων σε περιοχές όπου θα υπάρχει ένα χιλιομετρικό όριο ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές.

Διαβάστε ακόμα:

Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκε η γυναίκα από την Τουρκία που κατηγορείτο για τη φονική έκρηξη στην Τριανδρία

Στο εστιατόριο του Τζέιμι Ολιβερ στο Νότινγκ Χιλ θα πλάσουν… κουλουράκια Αμμουλιανής!

Φθορές στο μνημείο του Γ. Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη – ΦΩΤΟ

Η εξόρμηση της Αστυνομίας έφερε 167 συλλήψεις στην Κρήτη!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε