‘Ο,τι δεν καταναλωθεί μέσα στην έκθεση -είτε αυτό αφορά ψωμιά είτε τις πρώτες ύλες για την παρασκευή τους- πρόκειται να συγκεντρωθεί και να αποσταλεί στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, ώστε να προσφερθεί στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, ‘Ελσα Κουκουμέρια.
Όπως εξηγεί η ίδια, στο πρωτάθλημα μετέχουν μόνο έξι ομάδες για πρακτικούς λόγους, αφού η παρασκευή του ψωμιού γίνεται σε πραγματικούς χρόνους και αν οι συμμετέχοντες ήταν περισσότεροι, η διαδικασία θα ήταν πολύ πιο χρονοβόρα και κουραστική. Οι ομάδες -που θα διαγωνίζονται ανά τρεις, το πρωί και το απόγευμα κάθε μέρας αντίστοιχα- προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, τη Νάουσα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο Κρήτης και την Αχαΐα, ενώ υπάρχει και μία “μικτή”, η οποία έχει τρία μέλη από την Καλαμάτα και ένα από τα Τρίκαλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι συμμετέχοντες θα κριθούν τόσο για την εμφάνιση του ψωμιού τους, όσο και για τη γεύση, ενώ η βαθμολογία τους θα προέλθει κατά 50% από την κριτική επιτροπή (η οποία θαα ξιολογήσει όλα τα στάδια της διαδικασίας, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η παρασκευή του αρτοποιήματος μέχρι να φτάσει στο τραπέζι) και κατά 50% από τους επισκέπτες της artozyma (οι οποίοι θα κρίνουν μόνο τη γεύση).
“Θα επιλεγούν τρεις ομάδες, από τις οποίες θα συγκροτηθεί και η πρώτη εθνική ομάδα, που στόχος είναι να συμμετέχει σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Συγκεκριμένα, θα επιλεγούν τρεις αρτοποιοί από την πρώτη, δύο από τη δεύτερη και ένας/μία από την τρίτη” επισημαίνει η κα Κουκουμέρια.
Το τριήμερο πρόγραμμα του πρωταθλήματος έχει ως εξής:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1η Ημέρα: Παραδοσιακό ψωμί. Οι ομάδες διαγωνίζονται στην παρασκευή παραδοσιακού ψωμιού. Ψωμιά με τις ιδιομορφίες της κάθε περιοχής και ανάλογες ονομασίες, όπως αγιορείτικο, βουνίσιο, χωριάτικο προζυμένιο, παραδοσιακό κρητικό, ολικής άλεσης και πολλά άλλα ζυμώνονται από το πρωί στο εργαστήρι του πρωταθλήματος.
2η Ημέρα: Πρωινό στον φούρνο. Παραδοσιακές χωριάτικες τυρόπιτες, κουλούρια Θεσσαλονίκης, ελιόψωμα, τυρόψωμα, καλιτσούνια, μυζηθροπιτάκια, ένας ατελείωτος κατάλογος από σνακς, φτιαγμένα όλα με τον παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες π.ο.π., χόρτα της ελληνικής γης και φυσικά ζυμάρι.
3η Ημέρα Καλλιτεχνική Αρτοποιία. Την τελευταία ημέρα το ζυμάρι μεταμορφώνεται σε σχέδια, με θέματα από την καθημερινότητα, την ιστορία, τα μνημεία και τα σύμβολα της πατρίδας μας μετατρέποντας το ψωμί σε έργο τέχνης. Για παράδειγμα, οι αρτοποιοί της Λάρισας σκέφτονται να φτιάξουν το σύμβολο της πόλης τους από πρώτες ύλες αρτοποιίας…
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ