Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Ασφυκτιούν οι φυλακές ανηλίκων Αυλώνα – «Κοιμούνται στρωματσάδα οι κρατούμενοι»

Ασφυκτιούν οι φυλακές ανηλίκων Αυλώνα – «Κοιμούνται στρωματσάδα οι κρατούμενοι»
Φωτογραφία αρχείου

Εικόνες “ασφυξίας” και συνωστισμού μεταξύ κρατουμένων σε καιρό πανδημίας στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα περιγράφει ο διευθυντής του Σχολείου που διαθέτει το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων, Πέτρος Δαμιανός.

Όπως είπε στην ιστοσελίδα GRtimes.gr, από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και στη μισή πτέρυγα των φυλακών ξεκίνησαν έργα ανάπλασης, περίπου 280 κρατούμενοι μοιράζονται 130 κρεβάτια. «Το έργο έχει καθυστερήσει αρκετά σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το μισό” αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η “ασφυξία” για τους κρατούμενους θα κρατήσει πολύ ακόμη, αφού όταν ολοκληρωθεί η ανάπλαση στα μισά κελιά οι ανήλικοι θα μεταφερθούν σε αυτά, για να ξεκινήσει ανάλογο έργο και στα υπόλοιπα”. Κατά συνέπεια – όπως αναφέρει ο κ. Δαμιανός- αυτή τη στιγμή, υπάρχουν κελιά των τεσσάρων κλινών, που σε αυτά στριμώχνονται εφτά και οκτώ άτομα, οπότε κάποιοι είτε κοιμούνται δύο – δύο, είτε στο πάτωμα με υπνόσακους. 

Ζητήσαμε κοντέινερ για να μην κοιμάται κανείς στο πάτωμα 

Οι εικόνες συνωστισμού στα κελιά σε καιρό πανδημίας και με τέτοια μεταδοτικότητα, ελλοχεύει κινδύνους. Μέχρι στιγμής, τα 230 διαγνωστικά τεστ που έγιναν την περασμένη εβδομάδα και τα 80 που έγιναν την Τετάρτη σε κρατούμενους, υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς είναι όλα αρνητικά. Ωστόσο γίνεται κατανοητό πως ένα και μόνο κρούσμα μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση αρκεί για να μεταδοθεί ο ιός σε ολόκληρη τη φυλακή σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας.

“Από την στιγμή που οι Αρχές δεν θέλουν να διαμοιράσουν τους κρατούμενους σε άλλες φυλακές έτσι ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση, καταθέσαμε ένα πολύ απλό αίτημα – στον φίλο μου τον κ. Χαρδαλιά – για να διευκολύνουμε την κατάσταση. Ζητήσαμε δέκα κοντέινερ ή kibo, έτσι ώστε να μην φύγει κανείς από εδώ, αλλά και να μην κοιμάται κανείς στο πάτωμα. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα μας ακούσουν και θα αποφευχθεί κάτι άσχημο” ανέφερε ο κ. Δαμιανός στο GRtimes.gr.

“Βέβαια να ξέρετε ότι είμαστε από μία από τις δύο χώρες που δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αποσυμφόρηση των φυλακών, κάτι που έκαναν ακόμα και η Τουρκία ή το Ιράν. Η άλλη χώρα που δεν το έκανε, είναι η Ουγγαρία”, σημειώνει ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου των φυλακών Αυλώνα. 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις