Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Αχαϊα: Γνωρίστε το σπίτι του μέλλοντος – Καταλαβαίνει και κάνει οικονομία!

ΦΩΤΟ από thebest.gr
ΦΩΤΟ από thebest.gr

Όλα αυτά χάρη σε μια συσκευή του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών που κέρδισε σε διεθνή διαγωνισμό…

Τα φώτα στα δωμάτια έχουν σβήσει. Οι κουρτίνες στο σαλόνι ανοίγουν μόνες τους για να μπει το λιγοστό φως του απογεύματος. Ο φωτισμός ενισχύεται όσο χρειάζεται για να μην κουράζονται τα μάτια. Η ελαφριά ζέστη διαλύεται από την αυτόματη ενεργοποίηση του κλιματισμού.

Ολα τα παραπάνω μπορούν να συμβούν χάρη σε μια «έξυπνη» συσκευή made in Greece. Πρόκειται για τον «Κύβο Ελέγχου», μία μηχανή που αναπτύχθηκε από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», που πρόσφατα επελέγη ανάμεσα σε εκατοντάδες προτάσεις στις δέκα «φιναλίστ» του έγκριτου διεθνούς διαγωνισμού καινοτομίας IPSO Challenge 2013, όπως γράφει η “Καθημερινή”.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναπληρωτής καθηγητής Σωτήρης Νικολετσέας, μίλησε στην «Καθημερινή» για το σύστημα που κάνει «έξυπνο» το σπίτι μας. «Ο Κύβος Ελέγχου δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συντονίζει συνδέοντας στο Ιντερνετ τις διάφορες καθημερινές συσκευές του σπιτιού, από τα φώτα και τις κουρτίνες μέχρι τον κλιματισμό, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την άνεση του χρήστη» εξηγεί

«Το σύστημα αναγνωρίζει ποιος είναι αυτός που μπαίνει σε ένα δωμάτιο, γνωρίζει τις προτιμήσεις του, όπως για παράδειγμα, ποιο είναι το επιθυμητό του επίπεδο φωτισμού, και προσαρμόζεται σε αυτές. Επίσης το σύστημα αντιλαμβάνεται τις εξωτερικές συνθήκες, όπως το επίπεδο του εξωτερικού φωτισμού -εάν πρόκειται για φωτεινή ή συννεφιασμένη ημέρα, ρυθμίζεται αναλόγως. Με τον ίδιο τρόπο βελτιστοποιείται και το σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού». Μετρήσεις στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών κατέγραψαν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έως 35%.

Ο Κύβος Ελέγχου είναι η τελευταία από τις πολλές εφαρμογές που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου HOBNET που εστιάζει στα πράσινα έξυπνα κτίρια, στο οποίο μετέχουν επίσης τα Πανεπιστήμια Γενεύης, Εδιμβούργου, Δουβλίνου, οι εταιρείες Ericsson, Sensinode και το κοινωφελές ίδρυμα Mandat International.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στην σελίδα ”Τοπικά Νέα” του NewsIt

Σκουριές: Σε κρίσιμη κατάσταση ένας αστυνομικός που πυροβόλησε διαδηλωτής – Τρεις γυναίκες στον εισαγγελέα!

Αχαϊα: Προσπαθούσε να πετάξει τη γυναίκα του από το μπαλκόνι – Θρίλερ τα μεσάνυχτα!

Εύβοια: Επέστρεψε από την Αφρική και σκοτώθηκε – Δάκρυα για τον νεαρό Αντώνη!

Αχαϊα: Η γυναίκα που έκανε ιερέα να την καταραστεί – ”Να σε δω να σέρνεσαι σαν σκουλήκι”!

Νάουσα: Μπλόκο σε μέλη της Χρυσής Αυγής στην επέτειο του Ολοκαυτώματος – Βίντεο!


Θεσσαλονίκη: Γυναίκα δηλητήριο πίσω από κύκλωμα διακίνησης μεταναστών!

Πάτρα: Το ερυθρόλευκο ”μεθύσι” και η επίθεση στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού – Δείτε τα βίντεο!

Εύβοια: ”Κάηκε” η Χαλκίδα μετά την ερυθρόλευκη στέψη – Βίντεο!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε