Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Αχαΐα: «Η κόρη μου δεν έκανε κάτι στα παιδιά της» – Όσα λέει στο newsit.gr η γιαγιά των δύο νεκρών βρεφών

Αχαΐα: «Η κόρη μου δεν έκανε κάτι στα παιδιά της» – Όσα λέει στο newsit.gr η γιαγιά των δύο νεκρών βρεφών

«Κατέθεσα χθες (26.10.2023) για τον θάνατο του δεύτερου παιδιού», λέει σήμερα (27.10.2024) στο newsit.gr η μητέρα της 23χρονης Ειρήνης, στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διατάξει ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών για την υπόθεση των θανάτων των δυο μικρών κοριτσιών, μόλις 20 ημερών και 2 μηνών βρεφών, στην Κάτω Αχαΐα, μέσα σε διάστημα ενός χρόνου.

Η γιαγιά των δύο αδικοχαμένων βρεφών από την Κάτω Αχαΐα, μιλώντας στο newsit.gr, υποστήριξε όσα γνωρίζει για τον θάνατο του δεύτερου βρέφους, που έχασε τη ζωή του μόλις δύο μηνών την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» μετά από πολυήμερη νοσηλεία.

«Η κόρη μου κατέθεσε προχθές και εγώ κατέθεσα χθες (26.10.2023) για το τι έγινε στο δεύτερο παιδάκι. Τους είπα ότι είχαν γυρίσει τούμπα τα ματάκια της, άρχισε να γίνεται μαύρο, της έριχνε η κόρη μου νερό αλλά δεν μπορούσε να αντιδράσει το παιδί. Της είπα στο τηλέφωνο να το πάει στο κέντρο Υγείας».

Για το πρώτο κοριτσάκι που ήταν μόλις 20 ημερών και πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες τον Ιούλιο του 2022 η γιαγιά του αναφέρει στο Newsit.gr ότι «είχαν πέσει για ύπνο γύρω στις 12:30-01:00 το βράδυ και με πήρε τηλέφωνο ότι η μικρή δεν είχε καλή αναπνοή, ότι έτρεμε και ότι ήταν παγωμένο. Εκεί της είπα να πάρει γρήγορα το ασθενοφόρο και ότι θα πήγαινα κατευθείαν κέντρο υγείας».

Στο πως αντιμετωπίζει την κόρη της ο κόσμος μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, η μητέρα της 23χρονης λέει στο newsit.gr ότι «δεν κολλάει πουθενά το θέμα της Πισπιρίγκου με τα παιδιά της κόρης μου. Είναι χαμένο το παιδί μου. Είμαι σίγουρη ότι τα έχει “χάσει”. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο τέλος και πώς θα καταλήξει το πράγμα. Γενικά κρατάω “μικρό καλάθι” αλλά όχι ότι έχει κάνει κάτι η κόρη μου. Δεν μπορεί να πειράξει τα παιδιά. Δεν πιστεύω ότι η Ειρήνη έκανε κάτι στα παιδιά της».

Σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού», η 23χρονη μητέρα μεγάλωσε σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον. Επιπλέον, η Οργάνωση είχε ενημερώσει τις Αρχές για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγάλωσε η μητέρα. Όταν η 23χρονη έμεινε έγκυος είχε καλέσει το Χαμόγελο του Παιδιού προκειμένου να λάβει στήριξη. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, επικοινώνησε εκ νέου με την οργάνωση ζητώντας να καλύψει τα έξοδα της κηδείας του βρέφους.

Πιο συγκεκριμένα από όσα γνωστοποίησε το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την υπόθεση, το διάστημα 2017-2020 έλαβε ανώνυμες αναφορές για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της. Τότε είχαν ενημερωθεί άμεσα οι αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Να σημειωθεί πως, μια εκ των αναφορών εστάλη με την ένδειξη «Κατεπείγουσα».

Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2015 ο Οργανισμός δέχτηκε κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής για την εξαφάνιση της τότε ανήλικης μητέρας, ωστόσο πριν προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι φέτος η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού για παροχή κατευθύνσεων που αφορούσαν το βρέφος, το οποίο νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας και τις επόμενες ημέρες ενημερωθήκαν πως το βρέφος απεβίωσε.

«Κατά την ίδια περίοδο, κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής που ασχολούνταν με την υπόθεση, επικοινώνησαν με τον Οργανισμό και αναφέρθηκε το γεγονός πως πριν από ένα έτος, είχε αποβιώσει το βρέφος της πρώτης εγκυμοσύνης της μητέρας με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που προβληματίζει αρκετά την υπηρεσία», αναφέρει χαρακτηριστικά το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις