Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Δάκτυλος… Σαλβίνι; Η RAI «έκοψε» το ντοκιμαντέρ με τον νταή αστυνομικό στη Μόρια!

Δάκτυλος… Σαλβίνι; Η RAI «έκοψε» το ντοκιμαντέρ με τον νταή αστυνομικό στη Μόρια!

Το ντοκιμαντέρ για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στη Μόρια είχε προγραμματιστεί να προβληθεί το βράδυ του Σαββάτου. Ωστόσο όπως ανακοίνωσε ο ρεπόρτερ της RAI η εκπομπή… κόπηκε μέχρι νεοτέρας.

«Το ρεπορτάζ από τη Λέσβο για τους “φυλακισμένους στο νησί”, δεν θα μεταδοθεί απόψε όπως είχε προγραμματιστεί», έγραψε στο Facebook ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Valerio Cataldi.

«Δεν είναι δική μου απόφαση. Πιθανώς να μεταδοθεί κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες αλλά δεν ξέρω πότε ακριβώς. Προς το παρόν, είμαι ευτυχής που έχω επιτύχει ένα απόλυτο ρεκόρ. Για πρώτη φορά, μια δημοσιογραφική έρευνα που δεν έχει μεταδοθεί, έχει αποφέρει ένα σημαντικό αποτέλεσμα: την απομάκρυνση τεσσάρων βίαιων αστυνομικών από το καμπ της Μόριας. Και άρχισαν έρευνες εάν οι κινήσεις τους διέπονταν από “ρατσιστικά κίνητρα”. Πραγματικά, ένα απίστευτο αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο ρεπόρτερ.

Il reportage da Lesbo e da Bihac "Prigionieri sull'isola" stasera non andrà in onda come annunciato. Non è una mia…

Gepostet von Valerio Cataldi am Samstag, 20. Oktober 2018

Η απόφαση αυτή της δημόσιας ιταλικής τηλεόρασης φαίνεται να έχει άρωμα… Σαλβίνι, γνωστού για τις ξενοφοβικές, ρατσιστικές του απόψεις και το μένος του για τους πρόσφυγες.

Σε διαθεσιμότητα ο νταής αστυνομικός

Απόσπασμα από το εν λόγω ντοκιμαντέρ προκάλεσε από την Παρασκευή κύμα αντιδράσεων στην Ελλάδα καθώς σε αυτό φαινόταν ένας αστυνομικός να τραμπουκίζει μια ηλικιωμένη πρόσφυγα μέσα στον καταυλισμό και να καταφέρεται εναντίον της με χυδαίες εκφράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα περίμενε στην ουρά για το συσσίτιο αλλά το φαγητό τελείωσε πριν προλάβει να πάρει. Ο αστυνομικός φαίνεται να βρίζει χυδαία την γιαγιά, της οποίας μάλιστα πετάει μακριά και το μπαστούνι στο οποίο η άτυχη ηλικιωμένη στηριζόταν.

«Άι γ@μήσου! Άι γ@μήσου! Σκατόγρια! Φύγε από δω. Σαύρα, ε, σαύρα. Θα σου το βάλω στον κ@λο αυτό, το κατάλαβες; Σκατόγρια!” ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων το «όργανο της τάξης».

"Άι γαμήσου! Άι γαμήσου! Σκατόγρια! Φύγε από δω. Σαύρα, ε, σαύρα. Θα στο βάλω στον κώλο αυτό, το κατάλαβες; Σκατόγρια!”Έλληνας αστυνομικός (που εμφανίζεται στο 00.32') μέσα στο καμπ της Μόριας φωνάζει σε γιαγιά πρόσφυγα ενώ της αρπάζει και της πετάει το μπαστούνι που η γιαγιά στηρίζεται.Διαδραματίζεται ενώ η ηλικιωμένη γυναίκα περίμενε στην ουρά του φαγητού και οι μερίδες τελείωσαν χωρίς να προλάβει να πάρει. Κι άλλοι αστυνομικοί βρίσκονται δίπλα χωρίς να αντιδρούν.Ως προς τη διανομή του φαγητού, οι πρόσφυγες μάς είπαν ότι υποχρεώνονται κάθε μέρα να στέκονται δύο με τρεις ώρες σε αυτές τις ουρές για να πάρουν πρωινό, το οποίο ίσα-ίσα προλαβαίνουν να φάνε και ξαναστήνονται στην ουρά για το μεσημεριανό και μόλις φάνε την τελευταία μπουκιά ξαναστήνονται στην ουρά για άλλες δυο-τρεις ώρες για να περιμένουν το βραδινό. Η αναμονή γίνεται σε έναν χώρο που μοιάζει με κλουβί. (https://www.thepressproject.gr/article/135130/Na-min-afisoume-na-ksexastoun-gia-panta-mesa-sta-skoupidia-kai-ti-friki) Η απόλυτη ντροπή της Μόριας – όπου παρεμπιπτόντως ήδη δεν αφήνουν τους πρόσφυγες να τραβάνε γενικά βίντεο με τα κινητά τους. Το βίντεο αποτελεί μέρος του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ του Valerio Cataldi από την αποστολή μας στη Λέσβο για την ιταλική δημόσια τηλεόραση. Προβάλλεται αύριο 20/10 στις 23.15 Ιταλίας στο RAI tg2.(Διορθώθηκε η ημέρα προβολής. Είναι αύριο Σάββατο 20/10.)

Gepostet von Jenny Tsiropoulou am Freitag, 19. Oktober 2018

Όλα αυτά μπροστά στα μάτια ένστολων συναδέλφων του οι οποίοι δεν έκαναν την παραμικρή κίνηση για να τον σταματήσουν. Ο νταής αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα ενώ για το περιστατικό και τις ευθύνες των υπολοίπων έχει διαταχθεί έρευνα.

*Το απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ δημοσίευσε πρώτη στο Facebook η δημοσιογράφος του ThePressProject, Τζένη Τσιροπούλου.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις