Τετάρτη, 1 Μαΐ
21oC Αθήνα

Δαμάσι: «Δεν αντέχεται αυτό το κλουβί» – Σεισμοπαθείς που παραμένουν σε κοντέινερ ξεσπούν

Δαμάσι: «Δεν αντέχεται αυτό το κλουβί» – Σεισμοπαθείς που παραμένουν σε κοντέινερ ξεσπούν

Οι πληγές που άνοιξε ο σεισμός στο Δαμάσι, παραμένουν ακόμα ανοιχτές. Άνθρωποι κάθε ηλικίας ετοιμάζονται να κάνουν και φέτος Χριστούγεννα στα κοντέινερ, που όπως τους είχαν πει τότε, ήταν τα προσωρινά τους σπίτια…

Ο χρόνος περνά και η ζωή τους παραμένει το ίδιο βασανιστική. Δηλώνουν ξεχασμένοι, θύματα μιας κοροϊδίας που στήθηκε όπως πιστεύουν για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη. Όταν τα φώτα «έσβησαν» μετά τον σεισμό στο Δαμάσι, οι σεισμοπαθείς εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους. Παραμένουν μέχρι και σήμερα σε κοντέινερ. Παρά τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις. Κάποιες γυναίκες έφεραν σε αυτά τα «κουτιά» όπως τα χαρακτηρίζουν, στον κόσμο τα παιδιά τους… Οικογένειες ετοιμάζονται να κάνουν και φέτος Χριστούγεννα, στον οικισμό που στήθηκε προσωρινά όπως πίστευαν το 2021. Όταν η σεισμική δόνηση των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήρθε να ανατρέψει τα πάντα στις ζωές τους.

«Δεν αντέχεται αυτό το κλουβί, όσα χρόνια κι αν περάσουν». Συγκλονίζουν τα λόγια της κυρίας Ελένης, που στα 70 της χρόνια θα κάνει για τρίτη φορά Χριστούγεννα μέσα σε ένα κοντέινερ. Ο χρόνος στο Δαμάσι Τυρνάβου μοιάζει να πάγωσε στον Μάρτιο του 2021 όταν ο ισυρός σεισμός ξεσπίτωσε ένα ολόκληρο χωριό.

Κανένας από τους κατοίκους, δεν είχε φανταστεί πως ο πρόχειρος οικισμός από κοντέινερ που είχε στηθεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για στέγαση εκείνη την περίοδο, σχεδόν τρία χρόνια αργότερα θα αποτελούσε το νέο τους «χωριό». Οργή και αγανάκτηση. Αυτά τα συναισθήματα κυριεύουν τους κατοίκους της κοινότητας στο Δαμάσι που αισθάνονται θύματα κοροϊδίας.

Την ώρα που όλη η Ελλάδα φορά τα γιορτινά της και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τα Χριστούγεννα, οι Δαμασιώτες σε μια προσπάθεια να φέρουν το εορταστικό κλίμα των ημερών στις οικογένειές τους, στολίζουν τα κοντέινερ ελπίζοντας πως φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που τους βρίσκει σε αυτά.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν η αίσθηση της μονιμότητας επικρατεί και αυτό είναι που τους εξοργίζει. Οι περισσότεροι κάτοικοι που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία έχουν μεταφέρει τον αγροτικό εξοπλισμό τους σε μια αλάνα δίπλα ακριβώς από τα κοντέινερ. Έξω από τα «προσωρινά τους σπίτια» όπως τους είπαν μετά τον σεισμό, έχουν φροντίσει να φτιάξουν κήπους και στέγαστρα.

Εκκλησία, Ιατρείο, οικόσιτα ζώα σε κάθε γωνιά προσπαθούν να φέρουν πίσω την κανονικότητα της παλιάς ζωής. Όμως όλα μαρτυρούν πως η «επόμενη μέρα» για το Δαμάσι, θα αργήσει να ξημερώσει. Παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στα κοντέινερ, μεγαλώνουν έχοντας ως δεδομένη την εικόνα του τετράγωνου αυτού κουτιού που το χειμώνα μετατρέπεται σε… ψυγείο και το καλοκαίρι σε… φούρνο.

Ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες παθήσεις καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην εγκαταλείψουν τα χώματα που γεννήθηκαν. Μια πενταμελής οικογένεια στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα χωρέσει μέσα σε μόλις 36 τετραγωνικά. Η ευχή που θα ανταλλάξουν τα μέλη μεταξύ τους, μόνο μία: «Και του χρόνου, σπίτι μας».

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Πόσο καιρό θα ζούμε μέσα σε αυτά τα κουτιά; Θέλουμε να μπούμε στα σπίτια μας. Επιτέλους πρέπει οι αρμόδιοι να σκύψουν πάνω από τα προβλήματά μας. Να απελευθερώσουν άμεσα τα ποσά που χρειάζονται για να επισκευαστούν τα κόκκινα και κίτρινα σπίτια» αναφέρει στο thesstoday.gr o πρόεδρος της κοινότητας Δαμασίου, Γιώργος Τσανάκας. Σύμφωνα με τον ίδιο το ποσό που δικαιούται ο κάθε κάτοικος θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις