Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Δημοσκόπηση: Εκπλήξεις και ανατροπές – Η μάχη των ποσοστών και οι σκέψεις των ερωτηθέντων [pics]

Δημοσκόπηση: Εκπλήξεις και ανατροπές – Η μάχη των ποσοστών και οι σκέψεις των ερωτηθέντων [pics]

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία στη δημοσκόπηση της Κάπα Research. Η μάχη των ποσοστών στην πρόθεση ψήφου, οι αρχηγοί και το ψυχογράφημα των ερωτηθέντων για την επόμενη μέρα…

Πρόκειται για δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Κάπα Research, για λογαριασμό της εφημερίδας “Δημοκρατική”. Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε το διάστημα από 13 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου, έχει δείγμα 958 ατόμων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω, βάσει της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ του 2011. Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας το μέγιστο σφάλμα αυτής υπολογίζεται στο 3,2% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται με στρογγυλοποίηση στο 0,5%.

Ως προς την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 8,6 ποσοστιαίες μονάδες ενώ ως προς την παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία θεωρείται η επόμενη κυβέρνηση με συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα από το 63% του δείγματος.
Πιο συγκεκριμένα ως προς την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 24,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16%, ενώ ακολουθούν οι αναποφάσιστοι με ποσοστό 14,1%, κι εκείνοι που δήλωσαν ότι θα απέχουν από τις εκλογές με ποσοστό 10,4%. Δυναμική καταγράφεται στον νέο φορέα «Κίνημα αλλαγής» που συγκεντρώνει το 8,8% του δείγματος. Η Χρυσή Αυγή ακολουθεί με 6,8% και το ΚΚΕ με 3,7%. Από την απλή κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου (όχι εκτίμηση αποτελέσματος) η Kαπα Research αποδίδει ποσοστό 34% στη Νέα Δημοκρατία και 22,1% στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς την παράσταση νίκης το 63% του δείγματος απάντησε ότι πιστεύει πως η Νέα Δημοκρατία θα βγει πρώτη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές έναντι 15,5% που απάντησαν ο ΣΥΡΙΖΑ.
   
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι το 51,5% του δείγματος θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση ενώ το 38% θεωρεί ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε πρόωρες εκλογές.Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών το 24% επέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 16,5% που επέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα. Το 40% του δείγματος θεωρεί ότι κανείς δεν είναι κατάλληλος.

Η δημοσκόπηση κατέγραψε εξάλλου τις εκτιμήσεις για το μέλλον της χώρας κι από την έρευνα προκύπτει ότι οι πολίτες εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι. Το 57% πιστεύει ότι οι Έλληνες παρά την οικονομική κρίση και τα εθνικά προβλήματα, τελικά θα τα καταφέρουμε.Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη στους θεσμούς το 63% δήλωσε την εμπιστοσύνη του στο στρατό, το 53% στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και το 47,5% στην αστυνομία.

Το 60% του δείγματος θεωρεί ότι η Ελλάδα αυτή την περίοδο θα πρέπει να είναι σύμμαχος με τις ΗΠΑ και το 49,5% με την Ρωσία.
Σε ό,τι αφορά την άποψη των ερωτηθέντων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 57% απάντησε ότι η κατάσταση της οικονομίας χειροτερεύει. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το 61,5% θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης.
Το 48,5% θεωρεί ότι η κεντρική επιδίωξη της χώρας σήμερα θα πρέπει να είναι η δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης και επενδύσεων, με τήρηση του μνημονίου και παραμονή στην Ευρωζώνη.
Σε ό,τι αφορά το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, παρά τις αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών όλης της χώρας, το 63,5% τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής. Το 77% τάσσεται υπέρ της ελεύθερης αγοράς.
 
Πηγή: dimokratiki.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις