Δευτέρα, 27 Μαΐ
19oC Αθήνα

Δωδεκάνησα: 74 χρόνια από τη μέρα που έγιναν κομμάτι της Ελλάδας μετά από αιώνες σκλαβιάς

Δωδεκάνησα: 74 χρόνια από τη μέρα που έγιναν κομμάτι της Ελλάδας μετά από αιώνες σκλαβιάς

Τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα μια μέρα σαν σήμερα, πριν από 74 χρόνια. Πότε θα γίνει ο εορτασμός που συμπίπτει με την Καθαρά Δευτέρα…

Μέρα γιορτής και μνήμης είναι η σημερινή για τα νησιά της Δωδεκανήσου, αφού συμπληρώνονται 74 χρόνια από την ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα, ύστερα από επτά αιώνες σκλαβιάς. Τα Δωδεκάνησα μάλιστα, είναι η τελευταία περιοχή που έχει ενσωματωθεί στον εθνικό κορμό, μετά από αγώνες και θυσίες. 

Ο εορτασμός της επετείου όμως, λόγω Καθαράς Δευτέρας, δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα αλλά την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαρτίου, ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που έγινε δεκτή από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σε μήνυμα του για την σημερινή επέτειο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέρει τα εξής: «Η 7η Μαρτίου είναι ημέρα εορτασμού της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην πατρίδα Ελλάδα. Το 1948, η Ελλάδα μεγάλωσε με την επιστροφή των Δωδεκανήσων σε αυτήν, ψήλωσε με την επέκτασή της μέχρι το Καστελλόριζο και την Στρογγύλη. Η επιστροφή στην πατρίδα μετά από επτά αιώνες σκλαβιάς, χωρίς να χαθεί η γλώσσα, τα έθιμα, η παράδοση, δείχνει το φρόνημα, την εσωτερική δύναμη ενός λαού σφυρηλατημένου από κύματα.

Αυτή την εσωτερική δύναμη, που επιστρατεύουμε κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις για να τις κοιτάμε κατάματα και να μην λυγίζουμε. Οι αγώνες των προγόνων μας είναι παρακαταθήκη και δείκτης πορείας.

Σήμερα, μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, στέλνουμε από τα νησιά μας το δικό τους μήνυμα. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα της ανάκαμψης, της θωράκισης, της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας, της ελευθερίας.

Στην πρώτη γραμμή της Ιστορίας που γράφεται με όρους σεβασμού σε κλασσικές και πανανθρώπινες αξίες. Η νέα αγωνία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάνει ξανά επίκαιρο τον διαρκή αγώνα και των νησιών μας για ειρήνη, προσήλωση στο διεθνές δίκαιο. Νησιά που στέκονται όρθια μέσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις της περιόδου ως φάροι ιστορίας, ανθρωπισμού, πολιτισμού. Χρόνια Πολλά Δωδεκάνησα, Χρόνια Πολλά Ελλάδα».

    

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις