Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Δύο ταλαιπωρημένοι ζιφιοί ξεβράστηκαν στην Κέρκυρα – Υποψίες ότι φταίνε σόναρ ή σεισμογραφικές έρευνες

Δύο ταλαιπωρημένοι ζιφιοί ξεβράστηκαν στην Κέρκυρα – Υποψίες ότι φταίνε σόναρ ή  σεισμογραφικές έρευνες
ΦΩΤΟ Archipelagos

Οι δύο ζιφιοί ξεβράστηκαν εξασθενημένοι αλλά ευτυχώς ζωντανοί, στην Κέρκυρα, σε βραχώδεις περιοχές των δυτικών ακτών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», που ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Περιβάλλοντος (ο οποίος ανέλαβε προσωπικά τον συντονισμό της διαχείρισης των περιστατικών), η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων περιστατικών έγινε ακόμα δυσκολότερη, καθώς το σύνολο των δυνάμεων των λιμενικών αρχών και διασωστών στο νησί συμμετέχουν στις προσπάθειες για τη διάσωση των επιβατών του πλοίου Euroferry Olympia.

Σε συνεργασία με το λιμεναρχείο της περιοχής, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τους εθελοντές και την κτηνίατρο από την περιοχή που βρέθηκαν στο σημείο, επιχειρήθηκε η επαναπροώθηση των ζιφιών, όμως ο ένας από τους δύο ξεβράστηκε ξανά στην ίδια περιοχή σήμερα, Δευτέρα, το πρωί και οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες…

Στην ανακοίνωση από το «Αρχιπέλαγος» τονίζεται ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι, την ίδια ημέρα, εντοπίστηκαν στις ακτές της Κέρκυρας 2 Ζιφιοί σε κοντινή απόσταση (περίπου 25 χιλιομέτρων), οι οποίοι παρουσίασαν παρόμοια συμπτώματα. Δυστυχώς, υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι περισσότεροι Ζιφιοί πιθανώς να έχουν εκβραστεί σε πιο απόκρημνες ακτές της ευρύτερης περιοχής».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κυριότερος παράγοντας απειλής για τους Ζιφιούς είναι η έντονη υποβρύχια ηχορύπανση, είτε από συγκεκριμένες συχνότητες sonar του πολεμικού ναυτικού, είτε από τις ισχυρές “ηχητικές εκρήξεις” που προκαλούνται κατά διάρκεια των σεισμικών ερευνών. Αυτή η αιφνιδιαστική και έντονη ηχορύπανση, ωθεί τους Ζιφιούς σε απότομη ανάδυση από τα βαθιά νερά προκαλώντας συμπτώματα αντίστοιχα με αυτά της νόσου των δυτών, με συχνό αποτέλεσμα τον θάνατό τους.

«Ο εκβρασμός των Ζιφιών συμπίπτει χρονικά με την παρουσία, στην ίδια θαλάσσια περιοχή, του σεισμογραφικού πλοίου SW Cook, με σημαία Κύπρου, το οποίο δραστηριοποιείται στην περιοχή από τις αρχές Φεβρουαρίου. Την ημέρα του εκβρασμού ακολουθούσε βόρεια πορεία από Κεφαλονιά προς Κέρκυρα και έπειτα έκανε αναστροφή 180 μοιρών στο μέσο περίπου της Κέρκυρας, κοντά στην περιοχή όπου έγιναν οι εκβρασμοί. Καθ΄ ολη αυτή την πορεία έως και σήμερα – μία ημέρα μετά – διατηρεί σταθερή ταχύτητα 4 μιλίων, άρα συνεχίζει αδιάλειπτα τις ισχυρές ηχητικές εκρήξεις.

Την ίδια χρονική στιγμή, ένα δεύτερο σεισμογραφικό πλοίο, το νορβηγικό Geo Barents, επίσης διέπλεε τα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κέρκυρας, με πορεία από τις ακτές της Αλβανίας προς τη νότιο Ιταλία, όμως δεν είναι ακόμα γνωστό εάν και σε ποιές περιοχές έκανε χρήση του σεισμογραφικού εξοπλισμού του».

Τα δύο νέα περιστατικά, έρχονται σε λιγότερο από ένα μήνα, μετά τον εκβρασμό ζιφιού στις ακτές του Σαρωνικού, ο οποίος τελικά δεν τα κατάφερε…

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις