Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Αχαϊα: Το χωριό που θυσιάστηκε για να ξεδιψάσει μια πόλη – Εικόνες που κόβουν την ανάσα

Αχαϊα: Το χωριό που θυσιάστηκε για να ξεδιψάσει μια πόλη – Εικόνες που κόβουν την ανάσα

Το έργο είναι αρχικού προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ έρχεται ναδώσει λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής. Εικόνες από drone που κόβουν την ανάσα.

Σε μερικούς μήνες, ακόμα και τα λίγα ερείπια που απομένουν από το χωριό και τα δύο εκκλησάκια του θα πλημμυρίσουν καθώς ολοκληρώνονται μετά από 14 ολόκληρα χρόνια οι εργασίες του έργου που θα ξεδιψάσει την Πάτρα και τη Δυτική Αχαΐα και θα δώσει τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.  Η ονομασία Φράγμα Πείρου – Παραπείρου περιγράφει ένα τεχνικό έργο που βρίσκεται υπό κατασκευή στην Αχαΐα. Πρόκειται στην ουσία για δύο ξεχωριστά φράγματα: το Φράγμα Αστερίου και το Φράγμα Βαλμαδούρας.

Το έργο είναι αρχικού προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ και με την εκμετάλλευση των νερών του ποταμού Πείρου και του παραπόταμου του Παραπείρου, τα οποία θα διοχετεύονται στο φράγμα, αναμένεται να λύσει το πρόβλημα ύδρευσης περιοχών της Πάτρας, της ΒΙ.ΠΕ. Πάτρων και όλης της βορειοδυτικής και δυτικής Αχαΐας.

Δημοπρατήθηκε το 2005 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006. Το έργο κατά το παρελθόν έχει συναντήσει πολλά εμπόδια και προβλήματα που έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση των εργασιών του. Σήμερα δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης του.

Με την αποπεράτωση του φράγματος θα δημιουργηθεί μια τεχνητή λίμνη που με τα νερά της θα κατακλύσει το χωριό Τόσκες, ευρισκόμενο στις ανατολικές απολήξεις του Κομποβουνίου και στις νότιες παρυφές της πεδιάδας των Φαρρών, και το οποίο από το το 2009 έχει ερημώσει γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει χωμάτινο φράγμα ταμίευσης στο χωριό Αστέρι, χαμηλό φράγμα υδροληψίας από σκυρόδεμα στην Βαλμαντούρα και αγωγό μεταφοράς νερού ο οποίος θα είναι κατασκευασμένος από χαλυβδοσωλήνες και θα οδηγεί τη συλλεγμένη ποσότητα νερού από το μικρό φράγμα της Βαλμαντούρας του Πείρου ποταμού στον ταμιευτήρα του φράγματος στην περιοχή του Αστερίου.

Δυτική Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις