Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Καταδικάστηκαν τρεις πρώην διευθυντές ορυχείων της ΔΕΗ για το εξασθενές χρώμιο

Καταδικάστηκαν τρεις πρώην διευθυντές ορυχείων της ΔΕΗ για το εξασθενές χρώμιο
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με ομόφωνη απόφαση για την υπόθεση του εξασθενούς χρωμίου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, καταδίκασε τρεις από τους τέσσερις πρώην διευθυντές ορυχείων της ΔΕΗ.

Τα τέσσερα στελέχη της επιχείρησης κατηγορούνταν για υποβάθμιση του περιβάλλοντος λόγω της κακής διαχείρισης της τέφρας, η οποία και προκάλεσε τον εμπλουτισμό των νερών με το τοξικό εξασθενές χρώμιο στις τοπικές κοινότητες Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου Κοιλάδας και Ακρινής.

Η ποινή για τους δύο είναι 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή και για τον τρίτο 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή λόγω της μικρότερης θητείας του στην εν λόγω διευθυντική θέση. Ο τέταρτος απαλλάχτηκε, μιας και υπηρέτησε στην θέση για πολύ μικρό διάστημα. Η απόφαση εναι πρωτόδικη και θα προσβληθεί με έφεση.

Την καταδίκη μόνο του κ. Κώστα Θεοδωρίδη, ενός εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων πρώην διευθυντών ορυχείων στο Νότιο Πεδίο είχε προτείνει ο εισαγγελέας της έδρας. Η απόφαση αυτή τεκμηριώθηκε από τον ίδιο διότι παράλληλα με τη ρύπανση και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, προκύπτει και από τις επιστημονικές μελέτες και από τον έλεγχο των αρμόδιων επιθεωρητών περιβάλλοντος η ενοχή του.

Μετά από αυτήν την απόφαση η ΔΕΥΑΚ δικαιώνεται για την ηθική βλάβη που ζητάει από τη ΔΕΗ και θα διεκδικήσει με άλλον αέρα τα 2εκ περίπου από την επιχείρηση για την ζημιά στην φήμη της, αλλά και τις υλικές ζημιές με την άμεση εξεύρεση άλλης πηγής τροφοδοσίας.

Πηγή: prlogos

Δυτική Μακεδονία Τελευταίες ειδήσεις