Δευτέρα, 15 Απρ.
28oC Αθήνα

Πάνω από 400 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό!

Πάνω από 400 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό!
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μάλλον πρόκειται για “γαστρεντερίτιδα ιογενούς αιτιολογίας”.
Δε φταίει το νερό σύμφωνα με τον Δήμαρχο Άργους Ορεστικού.
Και ο ίδιος έχει κολλήσει. Τι λέει στο newsIT.gr
Σε ύφεση το φαινόμενο τις τελευταίες ώρες σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού και στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς έχουν καταγραφεί περισσότερα από 400 κρούσματα με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ενώ τις τελευταίες ώρες το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση.

Τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου ασθενών που εστάλησαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας συνηγορούν υπέρ γαστρεντερίτιδας ιογενούς αιτιολογίας, ενώ από τον εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων νερού δεν προκύπτουν μέχρι στιγμής στοιχεία βακτηριακής επιμόλυνσης.

Κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει πάει στην περιοχή για το συντονισμό της διερεύνησης και το σχεδιασμό αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης για την ανεύρεση των παραγόντων κινδύνου της επιδημίας.

To ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας και τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας με στόχο την παρακολούθηση του φαινομένου και τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

“Θύμα” και ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού με την οικογένειά του – Τι είπε στο newsIT.gr

Όπως είπε στο newsIT.gr ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Πάνος Κεπεπτσόγλου “την Παρασκευή το απόγευμα υπήρχαν  κάποια κρούσματα έντονα γαστρεντερίτιδας που προσήλθαν στο κέντρο υγείας, ειδοποιηθήκαμε απ εκεί, κατευθείαν ο Δήμος κινητοποιήθηκε να ελέγξει τα συστήματά ύδρευσης γιατί όλων το μυαλό πηγαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις στο νερό της ύδρευσης, εμείς και μακροσκοπικά και μικροσκοπικά από τους ελέγχους που κάναμε διαπιστώσαμε πως δεν είχαμε τέτοια προβλήματα. Πήγαμε δείγματα στο πιστοποιημένο εργαστήριο. Αποτελέσματα έχουν βγει από εχθές το βράδυ και είναι όλα αρνητικά. Μάλλον, η εκτίμηση μου επειδή είναι αλλά τα παθογόνα αίτια, κάποιος ιός, έχουμε συνεργασία με, νοσοκομείο, κέντρο υγείας, διεύθυνση υγείας και υγιεινής, έχει έρθει το ΚΕΕΛΠΝΟ, εδώ στην πόλη, για μα δούμε τελικά τι γίνεται. Θα συζητήσουμε, σε αυτή την σύσκεψη βρισκόμαστε αυτήν την στιγμή αν είναι παθογόνα τα αιτία”.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, μάλλον πρόκειται για ιό που μεταφέρεται από τον αέρα. “Είναι σύνολο στα 300 άτομα, δεν είναι όλοι από την πόλη του Άργους, είναι κι από άλλους οικισμούς και αλλά χωριά που δεν έχουν καμία σχέση με την υδροδότηση του Άργους. Υπάρχουν άτομα που έχουν νοσήσει τα οποία δεν έχουν πιει καν νερό, μόνο εμφιαλωμένο και δεν είναι εδώ. Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση. Δεν είναι ούτε καν οι ίδιες πηγές. Τα δείγματα τα πήραμε από το δίκτυο ύδρευσης, υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο, δεν μπορείς να τα πάρεις απ όπου να είναι. Έχουμε πάρει έξι δείγματα. Σήμερα θα το απόγευμα θα βγουν κι αλλά δείγματα που πήραμε το Σάββατο. Μάλλον είναι κάποιος ιός ο οποίος μεταφέρθηκε από τον αέρα. Ο ένας κολλούσε τον άλλον, είναι ίωση. Γι αυτό και τα συμπτώματα ήταν πολύ ήπια. Κρατούσαν ένα 24ωρο δεν νοσηλεύτηκε κανένας. Ενώ όταν αφορά μικρόβιο είναι και πιο έντονα και μεγαλύτερης διαρκείας και κάνουν και πυρετό.

Εγώ, η σύζυγος μου και η μητέρα μου νοσούμε. Εγώ έχω πιει άπειρο νερό, η γυναίκα μου δεν ήπιε καθόλου, εγώ νόσησα χθες, η μητέρα μου νόσησε την Πέμπτη”.

 

 

Δυτική Μακεδονία Τελευταίες ειδήσεις