Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Υπόθεση Κατσίφα: «Η μη ορθή διαδικασία θα οδηγήσει στην αδυναμία ασφαλούς αποτελέσματος»

Υπόθεση Κατσίφα: «Η μη ορθή διαδικασία θα οδηγήσει στην αδυναμία ασφαλούς αποτελέσματος»

Με μια άκρως ενδιαφέρουσα, μακροσκελή και ψύχραιμη ανάρτηση στο Facebook ο γνωστός ιατροδικαστής Αναστάσιος Θεοδωρίδης, από την Πτολεμαϊδα, αναφέρεται στην υπόθεση θανάτου του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα στην Αλβανία και σε όσα έχουν δει, μέχρι και σήμερα, το φως της δημοσιότητας.

«…Η εξέταση του πτώματος του Έλληνα ομογενή στην Αλβανία από Έλληνα ιατροδικαστή έπρεπε να γίνει για δύο λόγους, να απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα αν τα τραύματα από πυροβόλο όπλο ήταν εξ επαφής ή από απόσταση και αν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί η απόσταση καθώς και αν υπήρχαν επιπλέον κακώσεις προθανάτιες ή μεταθανάτιες.
Το πτώμα όταν εξετάσθηκε από τον Έλληνα Ιατροδικαστή, καθηγητή κύριο Βουγιουκλάκη ήταν μετά το πέρας της νεκροτομής από τον Αλβανό συνάδελφο, οπότε είχε ήδη πλυθεί, είχε διενεργηθεί ήδη η νεκροψία νεκροτομή και είχε ήδη ολοκληρωθεί η συρραφή των τομών, ακόμα και των τραυμάτων.
Η ορθή διαδικασία αφού αιτήθηκαν οι οικείοι διορισμό τεχνικού συμβούλου ήταν να μην μπει στο νεκροτομείο το πτώμα πριν την παρουσία του τεχνικού συμβούλου και να διενεργηθούν όλες οι εξετάσεις παρουσία αυτού.
Αυτό δεν έγινε οπότε κάθε αλλοίωση είναι πιθανή.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε αν έγινε είναι η λήψη υπολειμμάτων πυρίτιδας στις πύλες εισόδου των τραυμάτων καθώς και στα χέρια του νεκρού. Θα έπρεπε να γίνει αυτοψία του χώρου από τον τεχνικό σύμβουλο και από βαλλιστικό αναλυτή.
Η συρραφή των τραυμάτων μετά το πέρας της νεκροτομής είναι αυτονόητη για κάθε ιατροδικαστή που ολοκληρώνει τη νεκροτομή και σέβεται το νεκρό.
Η συρραφή των τραυμάτων δεν αλλοιώνει την εξέταση του τεχνικού συμβούλου που έγινε αργότερα γι αυτό και βάσει των δημοσιευμάτων ο τεχνικός σύμβουλος, καθηγητής ιατροδικαστής, μίλησε ξεκάθαρα για τραύματα που επήλθαν από πυροβόλο όπλο εξ αποστάσεως.

Αυτό που αναφέρεται σε δημοσίευμα ότι είπε ο καθηγητής κ. Βουγιουκλάκης «Τόσα χρόνια στην καριέρα μου δεν έχω ξαναδεί ένα τέτοιο γαλήνιο και χαμογελαστό πρόσωπο. Πέθανε ευτυχισμένος Η αίσθησή μου είναι ότι άνοιξε τα χέρια και είπε “Σκοτώστε με”» δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω ως εύρημα έπειτα από ιατροδικαστική εξέταση αλλά εύρημα επιστημονικής φαντασίας. Θέλω να πιστεύω ότι είναι δημιούργημα της φαντασίας του δημοσιογράφου.
Έχοντας μία μικρή πείρα από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές καθώς και από την ιατροδικαστική υπηρεσία της γείτονος χώρας η μη ορθή διαδικασία και η ελλιπής εξέταση πτώματος και χώρου θα οδηγήσει στην αδυναμία οποιασδήποτε εμπεριστατωμένης μελέτης και ασφαλούς αποτελέσματος.

Πηγή: kozanimedia

 

 

Δυτική Μακεδονία Τελευταίες ειδήσεις