Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Εικόνες ντροπής στη Μυτιλήνη! “Κάψτε τους ζωντανούς” φώναζαν οι ακροδεξιοί – Άγριο ξύλο κι επεισόδια με τα ΜΑΤ

Μυτιλήνη επεισόδια ακροδεξιοί μετανάστες
Φωτογραφία era-aegean.gr

– Φωτιές σε κάδους, ξύλο και κυνηγητό στα σοκάκια έως τα ξημερώματα στη Μυτιλήνη
– Ακροδεξιοί έβαλαν φωτιές σε κάδους και πετούσαν πέτρες σε μετανάστες στην πλατεία Σαπφούς
– Εμπόλεμη ζώνη όλη τη νύχτα η προκυμαία! Πετούσαν φωτοβολίδες και βεγγαλικά στα γυναικόπαιδα
– Με τη βία έβαλαν πρόσφυγες και μετανάστες σε λεωφορεία για τη Μόρια

Εικόνες που δεν τιμούν κανέναν. Εικόνες ντροπής με ακροδεξιούς που φόρεσαν τον μανδύα των “αγανακτισμένων πολιτών” να επιτίθενται σε μετανάστες που εδώ και πέντε μέρες ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. «Κάψτε τους ζωντανούς» φώναζαν οι ακροδεξιοί.

Χρήση χημικών, δακρυγόνα, φωτιές, φωτοβολίδες. Ένα χάος. Και άγρια επεισόδια ανάμεσα στους ακροδεξιούς και τα ΜΑΤ. Τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει από το απόγευμα της Κυριακής (22.04.2018), διήρκεσαν έως τα ξημερώματα. Για ώρες, η προκυμαία της Μυτιλήνης θύμιζε εμπόλεμη ζώνη. Οι αστυνομικές δυνάμεις απωθούσαν τους ακροδεξιούς με χρήση χημικών. Εκείνοι όμως έκαναν… αντεπίθεση και έβαζαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Φωτογραφία lesvosnews.gr

Κάθε φορά που τα ΜΑΤ, με χρήση χημικών, απωθούσαν τους επιτιθέμενους, οι ακροδεξιοί ανασυντάσσονταν στους γύρω δρόμους και το σκηνικό επαναλαμβανόταν.

Επιχείρηση “σκούπα” και οι μετανάστες στη Μόρια

Τα επεισόδια κράτησαν έως τα ξημερώματα. Περίπου στις 05:30 το πρωί της Δευτέρας (23.04.2018), πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν εδώ και πέντε μέρες στην προκυμαία της πόλης, επιβιβάστηκαν με τη βία σε λεωφορεία για να επιστρέψουν στον καταυλισμό της Μόριας.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι Αφγανοί. Είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σαπφούς από την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι. Διαμαρτύρονταν για το γεγονός πως δεν εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει.

Μετά τα άγρια επεισόδια, αποφασίστηκε η απομάκρυνσή τους από το σημείο. Η επιχείρηση διήρκεσε το πολύ 10 λεπτά. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έπαιρναν έναν έναν τους διαμαρτυρόμενους και τους έβαζαν στα λεωφορεία για τον καταυλισμό. Μέχρι την τελευταία στιγμή, οι μετανάστες αμύνονταν και αρνούνταν να εγκαταλείψουν την πλατεία. Είχαν σχηματίσει αλυσίδα, βάζοντας στο κέντρο τις γυναίκες και τα παιδιά.

Φωτογραφία era-aegean.gr

«Κάψτε τους ζωντανούς» φώναζαν οι ακροδεξιοί

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών έγινε μετά από ολονύχτια επεισόδια στη Μυτιλήνη. Η περιοχή γύρω από την πλατεία Σαπφούς και τα σοκάκια του ιστορικού κέντρου είχαν μετατραπεί σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε αστυνομικούς και ομάδες που είχαν σχηματίσει νεαροί ακροδεξιοί.

Οι ομάδες αυτές επιχειρούσαν όλο το βράδυ. Στόχος και σχέδιό τους να διασπάσουν τον κλοιό που είχαν αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από την ομάδα των προσφύγων και των μεταναστών. Οι επιτιθέμενοι φώναζαν “κάψτε τους ζωντανούς”. Και αυτό δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να τους χαρακτηρίσει κανείς “αγανακτισμένους πολίτες”.

Πετούσαν ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες από ξηλωμένα λιθόστρωτα και παρτέρια της πλατείας, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα των συγκεντρωμένων. Οι οποίοι μαζί με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που κατέβηκαν στην πλατεία από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν. Έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, απλώνοντας πάνω από τα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες.

Σε ενίσχυση των προσφύγων και των μεταναστών, είχαν σπεύσει πολίτες του αριστερού και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.

Οι ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν αρχικά μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων και μεταναστών, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ τους περικύκλωσε.

Φωτογραφία lesvosnews.gr

Πεδίο μάχης η Μυτιλήνη

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 20.00 το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατεία Σαπφούς χώρο. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς. Μετά το πέρας της τελετής, η μεγάλη πλειονότητα των συγκεντρωμένων αποχώρησε, αλλά περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία απαιτώντας την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Φωτογραφία lesvosnews.gr

Γύρω στις 22.00 οι συγκεντρωμένοι που ως τότε προσπαθούσαν απλά να απωθήσουν τους αστυνομικούς, ενισχύθηκαν από ομάδες νεαρών από χωριά του νησιού. Το… κάλεσμα είχε γίνει μέσα από σελίδα του ακροδεξιού χώρου και πιο συγκεκριμένα από έναν γνωστό ακροδεξιό.

Φωτογραφία era-aegean.gr

Εκείνοι ήταν που άρχισαν την επιχείρηση εναντίον των αστυνομικών, ανάβοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων τους οποίους κυλούσαν προς τα ΜΑΤ. «Οχυρωμένοι» πίσω από τους κάδους, πετούσαν φωτοβολίδες και βεγγαλικά με στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ιδιαίτερα τα γυναικόπαιδα, που ήξεραν πως υπήρχαν εκεί.

Περίπου στις 23.00, οι ακροδεξιοί επιχείρησαν κυκλωτική κίνηση, επιτιθέμενοι από τη μεριά της αγοράς. Τότε έγινε πεδίο μάχης ολόκληρη η πλατεία Σαπφούς και η προκυμαία Μυτιλήνης. Ακροδεξιά στοιχεία και μόνο πλέον, καθώς οι υπόλοιποι πολίτες που απλά διαμαρτύρονταν είχαν αποχωρήσει, πέταξαν πάνω σε παιδιά και γυναίκες προσφύγων και μεταναστών φωτοβολίδες και κροτίδες. Η αστυνομία έκανε τότε για να περιφρουρήσει τις ζωές και την ασφάλεια των μεταναστών, χρήση δακρυγόνων.

Φωτογραφία lesvosnews.gr

Φωτιές, ρόπαλα και επεισόδια παντού!

Στη 01.00 τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης μέχρι το ιστορικό δημαρχείο της πόλης και στα γύρω στενά. Έβαλαν φωτιά σε κάδους στήνοντας οδοφράγματα στις αστυνομικές δυνάμεις και διακόπτοντας την κυκλοφορία σε όλο το λιμάνι.

Περίπου στις 03.00, απωθήθηκαν από τον χώρο της πλατείας αλληλέγγυοι στους μετανάστες και κάποιοι ντόπιοι, που συνέχιζαν τον ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο τους με την Αστυνομία.

Φωτογραφία era-aegean.gr

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξαν ομάδα 15 ατόμων αγνώστου ταυτότητας, που κατευθυνόταν στο χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα.

Φωτογραφία lesvosnews.gr

Την ίδια στιγμή, ο καταυλισμός στη Μόρια είχε τεθεί σε επιφυλακή για την πιθανότητα αντιπερισπασμού.

Στις 05.20 άρχισε η επιχείρηση της αστυνομίας για τη μεταφορά των μεταναστών στη Μόρια. Στις 05.30, όλα είχαν τελειώσει.

Φωτογραφία lesvosnews.net
Φωτογραφία lesvosnews.net

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί, κυρίως μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο για να τους προσφερθούν φροντίδες.

Στην πλατεία Σαπφούς έφτασε από την πρώτη στιγμή των γεγονότων και παρέμεινε εκεί όλη τη διάρκεια της νύχτας ο Εισαγγελέας υπηρεσίας Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις