Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Εκατοντάδες σχολεία υπό κατάληψη – Ζητούν “σπάσιμο” των τμημάτων και προσλήψεις (pics,video)

Εκατοντάδες σχολεία υπό κατάληψη – Ζητούν “σπάσιμο” των τμημάτων και προσλήψεις (pics,video)

Εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα είναι και σήμερα υπό κατάληψη, με το αίτημα για “σπάσιμο” των τμημάτων και για προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών να κυριαρχεί, ενώ ζητούν και αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ τις ώρες έναρξης των μαθημάτων.

Ωστόσο υπάρχουν και λίγες σχολικές μονάδες που βρίσκονται υπό κατάληψη ενάντια στη χρήση μάσκας.

30 σχολεία στην Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη 30 σχολεία τελούν υπό κατάληψη. Μεταξύ άλλων τα αιτήματά των μαθητών είναι το» σπάσιμο» των τμημάτων ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους ανά τμήμα, καθώς υποστηρίζουν ότι η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος είναι ανεπαρκές από μόνο του μέτρο προστασίας κατά του κορωνοϊού. Επίσης, ζητούν να ενισχυθούν τα σχολεία με καθηγητές και προσωπικό καθαριότητας.

Όπως ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Φυσικής του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, Ιωάννης Λιβιτσάνος, οι μαθητές δεν είναι κατά της μάσκας και αυτό που ζητούν είναι ασφάλεια. «Έχουμε πολλά κρούσματα και ενώ τον Μάιο δουλεύαμε με τους μίσους μαθητές, τώρα στις τάξεις υπάρχουν 25 – 28 μαθητές και ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος».

Σχεδόν 40 σχολεία στην Πάτρα

«Φουντωμένο» παραμένει το κύμα των καταλήψεων και στα σχολεία της Πάτρας, με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που κάνουν μάθημα, σε εποχές κορονοϊού, ζητώντας επιπλέον μέτρα.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας τα σχολεία που έκαναν κατάληψη ήταν κοντά στα 40 και στη συνέχεια (έως το απόγευμα της ίδιας ημέρας) μειώθηκαν στα 32.

Συγκεκριμένα τα σχολεία που ήταν σε κατάληψη ήταν τα εξής από Γυμνάσια: 1ο, 10ο, 11ο, 14ο, 15ο, 17ο, 18ο και τάξεις Κωφών και Βαρηκόων, 19ο, 1ο Παραλίας, 20ό, 21ο, 2ο Παραλίας, 3ο, 4ο Αιγίου, 6ο, 7ο, 8ο, 9ο, Χαλανδρίτσας, Αιγείρας, Δεμενίκων, Κ. Αχαΐας, Ρίου, Σαραβαλίου, Μουσικό, Πειραματικό Παν/μίου.

Από Λύκεια τα παρακάτω: 1ο, 11ο, 12ο, 13ο, 1ο ΕΠΑΛ Αιγίου, 1ο ΕΠΑΛ Πάτρας, 2ο ΕΠΑΛ Πάτρας, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 6ο ΕΠΑΛ, 7Ο ΕΠΑΛ, 7ο, 8ο, Καστριτσίου, Αιγείρας, Βραχνεΐκων, Δεμενίκων, Κ. Αχαΐας, Παραλίας, Ρίου, Μουσικό και Πειραματικό Παν/μίου.

Ο Κώστας Πελετίδης βρέθηκε στη χθεσινή πορεία των μαθητών και τόνισε ότι είναι στο πλευρό τους καθώς θεωρεί δίκαια τα αιτήματά τους.

Η δήλωση του δημάρχου προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

71 σχολεία στην Κρήτη

Στην Κρήτη 71 είναι οι σχολικές μονάδες, με την πλειοψηφία τους να έχουν ως αίτημα το σπάσιμο των τμημάτων και τις προσλήψεις.

Σημειώνεται πως στο πρότυπο Λύκειο στο Ηράκλειο δεν υπάρχει καν καθαρίστρια!

Συγκεκριμένα τα κλειστά σχολεία είναι: 39 στο Ηράκλειο, 13 στα Χανιά, 13 στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι.

13 στην Ηλεία

Τρία σχολεία που χθες ξεκίνησαν κατάληψη από τους μαθητές, λειτουργούν και πάλι σήμερα, όμως άλλα έξι έκλεισαν ανεβάζοντας τον αριθμό των σχολείων στα 13.

Σύμφωνα  με πληροφορίες σήμερα συνεχίζουν το 1ο και το 3ο ΓΕΛ Πύργου (το 1ο ΓΕΛ για το κτιριακό καθώς παραμένουν οι μαθητές για 12η χρονιά στα λυόμενα), το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Πύργου, το 4ο Γυμνάσιο Πύργου και το ΓΕΛ Βάρδας.

Ξεκίνησαν κατάληψη σήμερα το 4ο ΓΕΛ Πύργου, το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κρεστένων, το ΓΕΛ Βαρθολομιού, καθώς επίσης τα Γυμνάσια Βαρθολομιού, Ζαχάρως και Τραγανού.

Κατάληψη και στα περισσότερα σχολεία της Καλαμάτας

Το Επαγγελματικά Λύκεια της οδού Κρήτης, το 3ο Γενικό Λύκειο (Παραλίας), το 4ο Γενικό Λύκειο και το 6ο Γενικό Λύκειο (πρώην Πολυκλαδικό) είναι υπό κατάληψη από χτες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ακολούθησαν και άλλα σχολεία της πόλης σήμερα.

25 γυμνάσια και λύκεια στην Μαγνησία

Υπό κατάληψη τελούν και σήμερα 25 Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ σε όλη τη Μαγνησία, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται και εκεί για τον αριθμό μαθητών ανά σχολική αίθουσα και τα κενά σε καθηγητές και προσωπικό καθαριότητας.

Από την πλευρά τους, Διευθυντές και εκπαιδευτικοί προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τους μαθητές και να τους πείσουν να επιστρέψουν στα θρανία.

Μπαράζ καταλήψεων και στη Λακωνία

Μπαράζ καταλήψεων σχολικών μονάδων σημειώνεται και στη Λακωνία, χωρίς να είναι γνωστό αν οι μαθητές διαμαρτύρονται έντονα για τη χρήση μάσκας η για τις πολυάριθμες αίθουσες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλειστά είναι το 1ο και το 2ο Λύκειο, το ΕΠΑΛ Σπάρτης, καθώς και τα Λύκεια Νεάπολης και Ξηροκαμπίου. Να σημειωθεί ότι στο 3ο Λύκειο μπήκε λουκέτο, αλλά τελικά άνοιξε εκ νέου. Εντός της ημέρας δεν αποκλείονται και άλλες καταλήψεις στο νομό, κάτι που σημαίνει ότι η … λίστα θα ανανεώνεται συνεχώς.

Φθιώτιδα: Καταλήψεις και ανησυχητικές εικόνες

Κτιριακά προβλήματα και μάσκες στην ημερήσια διάταξη των μαθητικών αιτημάτων και στη μάσκα, με ορισμένες εικόνες ωστόσο να είναι αντελώς ανάρμοστες για την εποχή του κορονοϊού.

Με κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος του ΓΕΛ Πελασγίας, ξεκίνησε η Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στα σχολεία της Φθιώτιδας.

Ανάλογη διαμαρτυρία υπήρξε το πρωί και στο 9ο Γυμνάσιο που έληξε όμως μετά από διάλογο με τη Διεύθυνση.

Ομοίως έληξε και η κατάληψη στο 7ο Γυμνάσιο, ενώ στο 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας η πλειοψηφία των μαθητών κατέβηκε σε αποχή από τα μαθήματα.

Στο ΕΠΑΛ οι μαθητές διαμαρτύρονται και για τα κτιριακά προβλήματα αλλά και για τη χρήση μάσκας. Διαμαρτύρονται επίσης επειδή από τη μία δεν κάνουν ούτε προσευχή το πρωί και από την άλλη στοιβάζονται, όπως λένε, σε μικρές και προβληματικές αίθουσες που σε κάθε βροχή πλημμυρίζουν.

Ωστόσο οι εικόνες από το ΕΠΑΛ είναι… άλλης εποχής, με τους μαθητές να είναι ο ένας πάνω στον άλλον “κυριολεκτικά” χωρίς καμία απόσταση και καμία μάσκα.

πηγή: grtimes.gr, ilialive.gr, patrasevents.gr, flynews.gr, magnisianews.gr, eforigi.gr, lamiareport.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις