Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός

O μακαριστός μητροπολίτης υπηρέτησε επί 41 ολόκληρα χρόνια ως επικεφαλής της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας. Πριν από λίγους μήνες είχε παραιτηθεί…

Ο μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός εκοιμήθη στα 91 του χρόνια. Ο ιεράρχης είχε πάρει θέση σε μια σειρά από ζητήματα, με τελευταίο εκείνο των εμβολιασμών στη μάχη κατά του κορονοϊού. Ένα χρόνο πριν παραιτηθεί είχε προειδοποιήσει πως όσοι ανεμβολίαστοι ιερείς νοσήσουν θα τιμωρηθούν. Ως μητροπολίτης Ηλείας, είχε δώσει μάχη τότε, ώστε να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πιστοί και ιερείς να ακολουθήσουν τις συμβουλές των γιατρών. Ήταν η περίοδος που τα κρούσματα αυξάνονταν και το ένα lockdown διαδεχόταν το άλλο.

Στο πένθος η Ηλεία καθώς περίπου στις 21:00 το βράδυ της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου του 2023 εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός σε ηλικία 91 ετών. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, το τελευταίο διάστημα επιδεινώθηκαν και μάλιστα τον οδήγησαν σε ιδιωτική κλινική της Πάτρας.

Επέστρεψε στο γηροκομείο «Παναγία η Καθολική» της Γαστούνης, όπου επέλεξε να διαμένει μετά την παραίτησή του, όπου το βράδυ της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή. Ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας βρισκόμενος στην κεφαλή της για 41 χρόνια και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Αθανάσιο Μπαχό, που ενθρονίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός (κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας) γεννήθηκε στον Καρδαμά Ηλείας τον Φεβρουάριο του 1932 όπου τελείωσε το δημοτικό Σχολείο. Το 1946 εγγράφεται στην εκκλησιαστική σχολή Κορίνθου και το 1953 στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπηρέτησε επί 30 μήνες στο στρατό ξηράς και στην αεροπορίαν, ως έφεδρος ανθυποσμηναγός. Στις 8 Νοεμβρίου 1960 κείρεται μοναχός εις την Ι. Μονήν Παναγίας Σκαφιδιάς από τον Μητροπολίτην Ηλείας Γερμανό  και μετονομάζεται. Την 20η Νοεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονείται διάκονος και αργότερα Αρχιμανδρίτης.

Τον Μάρτιον του 1979 διωρίσθη Α’ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την 1ην Οκτωβρίου 1981 εξελέγη Μητροπολίτης Ηλείας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις