Site icon NewsIT

Εξάγεται στην Κίνα η πρώτη ποσότητα κρόκου Κοζάνης

01.06.2020 | 19:42
Εξάγεται στην Κίνα η πρώτη ποσότητα κρόκου Κοζάνης

Άνθη του κρόκου μετά την συγκομιδή, την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013, στην Κοζάνη. Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Οι κάτοικοι της περιοχής φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου. Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. ΑΠΕ – ΜΠΕ/ ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Δημήτρης Στραβού

Από τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης φεύγει τις επόμενες ημέρες η πρώτη ποσότητα κρόκου που θα εξαχθεί στην Κίνα. Οι τελευταίες γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και σε λίγες ημέρες ο κρόκος Κοζάνης μέσω του αντιπροσώπου που έχει ο Συνεταιρισμός, θα βρεθεί αρχικά σε ορισμένα ειδικά καταστήματα διατροφής στην πολυπληθέστερη ασιατική χώρα.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βασίλης Μητσόπουλος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων εξήγησε ότι πρόκειται για μικρή ποσότητα συνολικά 1κιλού σε συσκευασίες του 1 γραμμαρίου που αρχικά εξάγεται σε πιλοτικό στάδιο προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας στην συγκεκριμένη χώρα.

Ένας επιπλέον λόγος όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού είναι ότι «ο κρόκος είναι ακριβό μπαχαρικό και δεν θα ήταν επιθυμητό την πρώτη φορά να ρισκάρουμε μεγάλες ποσότητες». Όπως τόνισε ο κ Μητσόπουλος «μετά από σκληρή δουλειά γίνεται πραγματικότητα ένα όνειρο των παραγωγών, να βλέπουν το προϊόν τους να ταξιδεύει σε άλλες αγορές» και συμπλήρωσε ότι σταθερή επιδίωξη του Συνεταιρισμού είναι «να αποκτήσει μερίδιο αγοράς στην συγκεκριμένη χώρα».

Ο ίδιος κάλεσε τους παραγωγούς να δείξουν υπευθυνότητα στο προϊόν που παραδίδουν στον συνεταιρισμό καθώς και μεγαλύτερη προσοχή σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διαλογής του προϊόντος, καθότι ο κρόκος Κοζάνης θα υπόκειται σε συνεχείς ελέγχους από τις Κινεζικές υπηρεσίες τροφίμων.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version