Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Εκτροχιασμός τρένου στη Θεσσαλονίκη: ”Ήταν μια κακή συγκυρία” – Τα πρώτα συμπεράσματα από τις έρευνες στα συντρίμμια [pics, vids]

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ εκτίμησε πως ένας συνδυασμός πραγμάτων έφερε την τραγωδία
– Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή το πόρισμα για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Άδενδρο
– Νέες αποκαλυπτικές εικόνες και μαρτυρίες επιβατών που έζησαν τον τρόμο μέσα στα βαγόνια του τρένου
– Θρήνος για τους τρεις νεκρούς και αγωνία για τους τραυματίες που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία
– Τι αναφέρουν στο NewsIt.gr υπεύθυνοι της εταιρείας για τον εκτροχιασμό που πάγωσε τη χώρα

Στον απόηχο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης, ειδικοί εμπειρογνώμονες ζητούν απαντήσεις για τα αίτια. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ στον ΑΝΤ1, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως το δυστύχημα έφερε ένας συνδυασμός πραγμάτων και τόνισε πως μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και θα ξέρουμε τι ακριβώς έγινε. Ο κύριος Πετράκης δεν θέλησε να αναφερθεί στα όσα λέγονται για ακατάλληλη σήμανση που πιθανότατα παγίδευσε τον έμπειρο μηχανοδηγό. ”Το σιδηροδρομικό δίκτυο σε εκείνο το σημείο λειτουργεί επί 12 χρόνια χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ήταν μια πολύ κακή συγκυρία και θα βρούμε τις αιτίες της” κατέληξε.

Όπως είπαν πάντως οι υπεύθυνοι της εταιρείας στο NewsIt.gr, από τις πρώτες έρευνες στο σημείο της τραγωδίας, διαπιστώνεται πως το βασικότερο αίτιο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος ήταν η υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο μηχανοδηγός. ”Όλα δείχνουν πως έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινο λάθος, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται και εντός της ημέρας θα έχουμε καλύτερη και ασφαλέστερη εικόνα για τα αίτια” μας επισήμαναν χαρακτηριστικά.

Στην αμαξοστοιχία επενέβαιναν 70 επιβάτες και πέντε άτομα προσωπικό. Ο εκτροχιασμός σημειώθηκε στις 21:40 το βράδυ του Σαββάτου (13-05-2017) στα 200 μέτρα από το ‘Αδενδρο, περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη. Τύχη βουνό είχαν δύο άτομα αλβανικής καταγωγής που την ώρα της πρόσκρουσης δύο βαγονιών αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ στο σπίτι τους οι ίδιοι βρίσκονταν μέσα. Σαστισμένος με ό,τι προηγήθηκε, αλλά και με το φόβο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του ένας εκ των δύο διασωθέντων δήλωνε λίγο αργότερα ότι τρόμαξε πολύ κατά την πρόσκρουση και από το φόβο του πήδηξε έξω από το σπίτι.

Την ίδια ώρα, αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιώργος Μυλωνάς, κάτοικος της περιοχής του ‘Αδενδρου, ο οποίος καθόταν στην αυλή του σπιτιού του, την ώρα που το τρένο του ΟΣΕ εκτροχιάστηκε και διαπέρασε το σπίτι του γείτονά του επισήμανε: “Είδα το χάρο με τα μάτια μου. Άκουσα έναν περίεργο θόρυβο και μετά είδα το τραίνο να πλησιάζει και να εισβάλλει στο σπίτι του γείτονά μου”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο τραγικός απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος από τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας Intercity, είναι πλέον τρεις νεκροί και 7 τραυματίες. Στο Παπανικολάου νοσηλεύονται ένας 40χρονος άντρας, η κατάσταση του οποίου είναι σταθερή και μια 58χρονη γυναίκα, η οποία χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο επίσης σε σταθερή κατάσταση. Δυο ακόμη τραυματίες είναι σε βαριά κατάσταση ενώ άλλοι τέσσερις φέρουν ελαφρά τραύματα.

Στα νοσοκομεία όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες έχουν σπεύσει στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί τους ίδιους και τις οικογένειες τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

«Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο»

«Ζω εδώ από μωρό παιδί. Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο σε όλη μου τη ζωή. Πεταχτήκαμε όρθιοι από τον θόρυβο και βγήκαμε στο μπαλκόνι να δούμε τι συμβαίνει. Ακούσαμε τον γείτονα (τον Γιώργο Μυλωνά που χθες δήλωνε πως είδε τον χάρο με τα μάτια του από την αυλή του σπιτιού του) να φωνάζει βοήθεια. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, πώς το τρένο είχε μπει μέσα στο σπίτι», λέει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ηλικιωμένη κυρία Σοφία, το σπίτι της οποίας είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τον τόπο του συμβάντος.

Τόσο η ίδια όσο και άλλοι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται σαν χθες τον Οκτώβριο του 2005, όταν από θαύμα γλίτωσαν όλοι οι επιβαίνοντες τρένου που εκτροχιάστηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα. Εκεί, όπου αργότερα ανεγέρθηκε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία την Προυσιώτισσα ως δείγμα ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι τότε δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.

Στα καφενεία του χωριού, οι κάτοικοι του οποίου ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και ιδιαίτερα με την καλλιέργεια ρυζιού, το χθεσινοβραδινό συμβάν είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης, με τις αναλύσεις να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας και τους πιο ψύχραιμους να συνιστούν υπομονή και «…να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους».

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε