Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ένταση στη δίκη Γραικού – Λιποθύμησε η αδερφή του! Τι προτείνει η εισαγγελέας

κατηγορούμενος για τη δολοφονία Γραικού

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα, στη δίκη για τη δολοφονία του Δημήτρη Γραικού, μεταξύ της οικογένειας του θύματος και του κατηγορουμένου.

Σύμφωνα με το thesstoday, όλα ξεκίνησαν, λίγο μετά την ολοκλήρωση της αγόρευσης των δικηγόρων, όταν μία εκ των αδελφών του θύματος άρχισε να εκτοξεύει βρισιές και κατάρες κατά του κατηγορουμένου και στη συνέχεια, πιεσμένη από την ψυχολογική πίεση, λιποθύμησε.

Ακολούθησε ένταση ανάμεσα στους συγγενείς που, λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η πρόταση της εισαγγελέως

Την ενοχή του 47χρονου εμπόρου κρεάτων, που κατηγορείται για τη δολοφονία του Δημήτρη Γραικού, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση πρότεινε η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Δήμητρα Τσιαρδακλή.

Σε μία αγόρευση – καταπέλτη η εισαγγελέας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις καθώς άλλα ανέφερε στις καταθέσεις του στην αστυνομία και άλλα στο δικαστήριο ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι εμφανιζόταν αμετανόητος μέχρι την τελευταία στιγμή.

“Μέχρι σήμερα ο κατηγορούμενος έδωσε τρεις διαφορετικές εκδοχές για το λόγο για τον οποίο το θύμα βρέθηκε στην κτηνοτροφική του μονάδα” τόνισε η εισαγγελέας. “Στην απολογία του ανέφερε πως ο Γραικός ήταν νευριασμένος καθώς ο Δήμου του είπε ψέματα ότι δεν έχει να του δανείσει ζώα, ενώ είχε. Κανένας ισχυρισμός του κατηγορουμένου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”.

Στη συνέχεια η εισαγγελική λειτουργός στάθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το έγκλημα υπογραμμίζοντας ότι “αρχικά είχε αναφέρει στην αστυνομία πως του έδωσε μόνο μία σφαλιάρα, ενώ στο δικαστήριο στην απολογία του, είπε πως τον χτύπησε δυνατά με την κάτω μεριά της παλάμης του”.

“Όσα, όμως, ανέφερε σχετικά με τα χτυπήματα στην πρώτη εκδοχή δεν επιβεβαιώνονται από την ιατροδικαστική εξέταση. Στη δεύτερη εκδοχή, ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για ράπισμα, δηλαδή δυνατή πλήξη/χτύπημα, όπως και ότι τον συμπαρέσυρε πάνω του, και για αυτό έπεσε” τόνισε η κα Τσιαρδακλή, συμπληρώνοντας: “Όλοι οι ιατροδικαστές, όμως, συμφωνούν πως τα κατάγματα έγιναν λόγω των ισχυρών και σφοδρών πλήξεων”. Που σημαίνει “τα θανατηφόρα χτυπήματα προκλήθηκαν από ισχυρές πλήξεις και όχι από κάρπα”.

Το σκέλος στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση η εισαγγελέας ήταν η συνάντηση με τον οδηγό του φορτηγού που μετέφερε το χώμα στην κτηνοτροφική μονάδα, λίγα λεπτά μετά το έγκλημα καθώς, όπως τόνισε, “ήταν η συνάντηση αυτή ήταν που του είχε προσφέρει “ισχυρό άλλοθι” και τον έσωζε όλα αυτά τα χρόνια.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί εντύπωση, όπως τόνισε, ήταν η ψυχραιμία με την οποία συζητούσε με τον οδηγό λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία.

“Ένας άνθρωπος που έχει σκοτώσει κάποιον «κατά λάθος», είτε θα ζητούσε για βοήθεια, είτε θα τον έδιωχνε” είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας. “Σύμφωνα με την δικαστική ψυχολογία, δεν γίνεται κάποιος να είναι τόσο ψύχραιμος και χαλαρός, και να υπάρχει αυτή η απάθεια, εάν βέβαια ισχύει αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω. Και στη συνέχεια να επιστρέφεις στο σημείο που έκρυψες τη σορό, να φροντίζεις να τον σύρεις και να τον θάβεις”

Τέλος, η εισαγγελέας επισήμανε ότι “αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η αμετανοησία του κατηγορουμένου”.

“Επί 2,5 χρόνια έκρυβε τον θάνατο του Γραικού και έβγαινε με την ίδια ψυχραιμία σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπως στο “Φως στο Τούνελ” και με την ίδια ψυχραιμία αντέδρασε και συνέχισε να λέει ψέματα στους αστυνομικούς όταν βρέθηκε το αυτοκίνητο” υπογράμμισε, καταλήγοντας: “Ο μοναδικός λόγος που ζήτησε συγγνώμη ήταν για τα ψέματα που είπε στην ανακρίτρια, αλλά δεν μίλησε ποτέ και δεν ζήτησε καμία συγγνώμη από τους συγγενείς του θύματος, ενώ δεν ανέφερε ποτέ κάτι για το ίδιο το θύμα”.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις