Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: «Ξεσάλωσαν» με πρόσχημα το συλλαλητήριο [vids]

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: «Ξεσάλωσαν» με πρόσχημα το συλλαλητήριο [vids]

Εκτεταμένα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία.

Χειροβομβίδες, κρότου λάμψης και συγκρούσεις αστυνομικών με ακροδεξιούς σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεεσαλονίκης.

Λίγο πριν αρχίσει το συλλαλητήριο, συμπλοκή σημειώθηκε σε μία ακόμη κατάληψη, σε κοντινό σημείο και συγκεκριμένα στον «Ελεύθερο κοινωνικό χώρο σχολείο» επί της οδού Βασ. Γεωργίου με Μπιζανίου. Ομάδα αγνώστων που κατευθύνονταν στο συλλαλητήριο ενεπλάκη με άτομα που περιφρουρούσαν την κατάληψη και ακολούθησε πετροπόλεμος και ρίψη καπνογόνων.

Οι ακροδεξιοί οπλισμένοι με σίδερα, όπλα και ξύλα βγήκαν από τα στενά της Θεσσαλονίκης και κατευθύνθηκαν προς την Καμάρα.

Μια ομάδα που συμμετείχε στο συλλαλητήριο επιχείρησε να προσεγγίσει στον χώρο που ήταν οι αντιεξουσιαστές, όμως ισχυρή αστυνομική δύναμη τους απώθησε στην πλατεία Ναυαρίνου, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και κροτίδων κρότου λάμψης.

Οι ακροδεξιοί εξαπέλυσαν επίθεση, οι αστυνομικοί μπήκαν στη μέση. Ακολούθησε μάχη. Οι ακροδεξιοί εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Θεσσαλονίκη, πετούσαν ο,τι βρίσκουν στους αστυνομικούς. Ακόμα και καρέκλες από τα γύρω μαγαζιά.

Ξέσπασε πετροπόλεμος και το επεισόδιο έληξε καθώς η αστυνομία τούς απώθησε στην οδό Τσιμισκή.

Οι αστυνομικοί τους απώθησαν. Οι ακροδεξιοί φώναξαν υβριστικά συνθήματα και απομακρύνθηκαν.

Εμπρησμός σε κτίριο υπό κατάληψη

Λίγο αργότερα κτίριο που τελούσε υπό κατάληψη τα τελευταία 15 χρόνια στη Λεωφόρο Στρατού τυλίγεται στις φλόγες. Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες ο εμπρησμός έγινε από ομάδα κουκουλοφόρων που νωρίτερα φώναζε φασιστικά συνθήματα, πέταξε βόμβες μολότοφ στην ξύλινη πόρτα του κτιρίου.

Έκαψαν πανό θρησκευτικής έκθεσης

Λίγο αργότερα στην είσοδο της ΔΕΘ νεαροί με κοντάρια και ελληνικές σημαίες ξεκρέμασαν και έκαψαν πανό θρησκευτικής έκθεσης που είχε τα εμβλήματα τριών θρησκειών.

Στο πανό απεικονιζόταν η ημισέληνος ως σύμβολο της μουσουλμανικής θρησκείας, ένα άστρο του Δαυίδ που είναι εβραϊκό σύμβολο κι ένας σταυρός.

Επίθεση στον Ζουράρι

Στόχος λεκτικής επίθεσης και ο Κώστας Ζουράρις. Αφηνιασμένος όχλος με ελληνικές σημαίες στα χέρια, τον κυνήγησε και τον προπηλάκισε. Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας φυγαδεύτηκε από την αστυνομία.

Επεισόδια και από αντιεξουσιαστές

 

Νωρίτερα αντιεξουσιαστές κατέβασαν πανό υπέρ του συλλαλητηρίου ενώ σε άλλο σημείο της πόλης άρπαξαν τις ελληνικές σημαίες από 15χρονα κορίτσια.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις