Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

«Επενδύσεις» που τελικά ήταν απάτες και κέρδη 1 εκατ. ευρώ για διεθνή σπείρα που δρούσε και στην Ελλάδα

«Επενδύσεις» που τελικά ήταν απάτες και κέρδη 1 εκατ. ευρώ για διεθνή σπείρα που δρούσε και στην Ελλάδα

Χρυσές δουλειές έκανε μια σπείρα που ήταν «ειδική» στις απάτες σε βάρος πολιτών με δήθεν επενδύσεις, βγάζοντας τελικά πολλά (μα πολλά) λεφτά.

Σύμφωνα με την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, η σπείρα με τις απάτες εξαρθρώθηκε μετά από μήνες ερευνών και συνελήφθησαν 9 μέλη (1 αλλοδαπός και 8 Έλληνες), μεταξύ των οποίων και αρχηγικά.

Συνελήφθησαν έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση στις 24 Μαΐου, πρωινές ώρες, και πρόκειται για έξι άνδρες και τρεις γυναίκες.

Πως άρχισε να «ξετυλίγεται» το κουβάρι

Οι έρευνες ξεκίνησαν όταν από τις 26-02-2021 έως τις 26-03-2021, άγνωστοι δράστες, προσποιούμενοι εκπροσώπους δήθεν επενδυτικής εταιρείας με έδρα τη Βουλγαρία , εξαπάτησαν 3 Έλληνες σε περιοχές της Λαμίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης, με τη ψευδή προσφορά επενδύσεων χαμηλού ή μηδενικού κινδύνου με «εγγυημένες» δήθεν αποδόσεις και ακολούθως υποτιθέμενη αγορά διαφόρων χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχών, ομολόγων, κλπ), τους απέσπασαν το συνολικό χρηματικό ποσό των (125.625) ευρώ, για την αγορά επενδυτικών προϊόντων, τα οποία ουδέποτε αγοράστηκαν.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο αυτό, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, σε συνεργασία που αναπτύχθηκε με Αρχές του εξωτερικού, συλλέχτηκαν, αναλύθηκαν και αξιοποιήθηκαν στοιχεία και δεδομένα, βάση των οποίων διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον από τον φθινόπωρο του 2019, στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία, συγκροτήθηκε δομημένη εγκληματική οργάνωση, την οποία διεύθυνε αλλοδαπός που ταυτοποιήθηκε.

Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε ως σκοπό την κατ’ εξακολούθηση τέλεση των κακουργημάτων της πλαστογραφίας, της απάτης, της έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στην εγκληματική οργάνωση, από τον ανωτέρω αλλοδαπό – ηγετικό της στέλεχος, εντάχθηκαν σταδιακά τουλάχιστον 25 ακόμη μέλη, εκ των οποίων 16 Έλληνες και 9 αλλοδαποί.

Η δράση τους

Αναλυτικότερα, τα εν λόγω μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενεργούσαν ως εξής:

-ίδρυση εταιριών, οι οποίες δεν πραγματοποίησαν καμία νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα,

-έκδοση φορολογικών στοιχείων – τιμολογίων για παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες ουδέποτε παρασχέθηκαν,

-άνοιγμα λογαριασμών σε τράπεζες με τα στοιχεία των ανωτέρω ανύπαρκτων εταιρειών, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν τόσο για την πίστωση των εγκληματικών προϊόντων, προερχομένων από απάτες, όσο και για την περαιτέρω διακίνησή τους, μέσω του χρηματιστικού τομέα, ώστε να προσδοθεί νομιμοφάνεια στο εγκληματικά αυτά προϊόντα.

-δημιουργία με απατηλά ονόματα site στο διαδίκτυο τα οποία προσομοίαζαν σε υπαρκτές επενδυτικές εταιρείες, κατασκευή ιστοσελίδων με τη χρήση των ανωτέρω ονομάτων και δημιουργία «πλατφορμών», στις οποίες συνδέονται τα θύματα – επενδυτές για την παρακολούθηση των υποτιθέμενων επενδυτικών κινήσεων,

-δημιουργία θυρίδων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενεργοποίηση τηλεφωνικών συνδέσεων, για την επικοινωνία τους με τα θύματα – επενδυτές, η οποία διακόπτονταν όταν αποκαλύπτονταν ψεύτικη επένδυση και τέλος

-μίσθωση χώρων στους οποίους εγκαθιστούσαν τηλεφωνικά κέντρα, από όπου διενεργούνταν οι πρώτες τηλεφωνικές κλήσεις προσέγγισης των υποψήφιων θυμάτων – επενδυτών.

Όπως προέκυψε, η εγκληματική οργάνωση, από το Φθινόπωρο του 2019 έως σήμερα, τέλεσε τουλάχιστον 41 απάτες, ανά την Ελληνική Επικράτεια, αποκομίζοντας τουλάχιστον το συνολικό χρηματικό ποσό των 936.159 ευρώ.

Η δικογραφία περιλαμβάνει επίσης άλλα 17 μέλη που δεν έχουν συλληφθεί.

Βρέθηκαν… τα πάντα σπίτι τους

Στις ταυτόχρονες έρευνες σε 6 σπίτια και 1 κατάστημα εστίασης, που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– 84.900 ευρώ,

-5 πολυτελή αυτοκίνητα και δίκυκλη μοτοσικλέτα,

-πιστόλι 7.62 mm , προελεύσεως Ανατολικών χωρών, με γεμιστήρα και 20 φυσίγγια,

-5 φορητοί υπολογιστές και 3 tablet,

-20 κινητά τηλέφωνα,

-6 σκληροί δίσκοι υπολογιστών,

-8 συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (USB),

-2 πλαστά δελτία ελληνικής ταυτότητας,

-35 κάρτες τραπεζών, καθώς και

-26 κάρτες SIM – πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.

Ενημερώθηκε επίσης η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης για την Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία προέβη σε ενέργειες δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, των εμπλεκομένων μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

Η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης.

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, με γνώμονα την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την καταπολέμηση της οργανωμένης διάπραξης απατών, θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις