Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Έρημη πόλη η Κοζάνη την πρώτη μέρα του lockdown: Οι πρώτες εικόνες

Έρημη πόλη η Κοζάνη την πρώτη μέρα του lockdown: Οι πρώτες εικόνες

Άδειους δρόμους και… βουβαμάρα «συναντά» κανείς σήμερα (16.10.2020) στην Κοζάνη, πρώτη μέρα εφαρμογής του τοπικού lockdown που ισχύ από τις 06:00 και για 14 μέρες.

Το lockdown ήρθε μετά την έκρηξη κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, με τις εκατοντάδες στενές επαφές τους να έχουν τεθεί ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η Κοζάνη είναι η πρώτη περιφερειακή ενότητα όπου επιβάλλεται τοπικό lockdown γιατί η περιοχή έχει φτάσει στο «επίπεδο 4» του συναγερμού.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, στο κέντρο της Κοζάνης υπήρχε περιορισμένη κίνηση στους δρόμους και λίγος κόσμος κυκλοφορούσε.

Click4more Νέοι οι περισσότεροι ασθενείς στην Κοζάνη – Πως φτάσαμε στο lockdown

Πλήθος καταστημάτων αλλά και υπηρεσιών έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους όπως προβλέπεται από τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ, ενώ τα καταστήματα εστίασης που άνοιξαν για να εξυπηρετούν μόνο από τις υπηρεσίες take away και delivery.

Η πλειοψηφία των πολιτών στην Κοζάνη φορά μάσκα ενώ προβληματισμός επικρατεί κυρίως από τους γονείς γιατί παρά το τοπικό lockdown, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά (με εξαίρεση όσα είχαν ήδη κλείσει λόγω κρουσμάτων).

Δείτε εικόνες από την έρημη Κοζάνη 

Κοζάνη: Πως θα λειτουργήσει η αγορά μετά το τοπικό lockdown

Διευκρινίσεις για τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας στη Κοζάνη, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στην απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης , σημειώνεται σχετικά με όσα περιγράφονται στην υπ’ αριθμ. Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 65910-15.10.2020 κοινή υπουργική απόφαση Β ́4566 για υπηρεσίες που δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές δραστηριότητες:

  1. Στο πεδίο εφαρμογής της απόφασης, δεν συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία των κάτωθι επιχειρήσεων: α) πρατήρια καυσίμων, πώλησης καυσόξυλων κλπ, β) φαρμακεία, γ) οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, δ) συνεργεία οχημάτων και επισκευής ελαστικών, ε) καταστήματα υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ́ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και των υπηρεσιών πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών (ΚΑΔ 4742).
  2. Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων που προβλέπονται με την παραπάνω κοινή υπουργική απόφαση, απαγορεύεται η μετακίνηση επαγγελματιών πωλητών και παραγωγών των λαϊκών αγορών, εκατέρωθεν, από και προς την ΠΕ Κοζάνης προς άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας.
  3. Οι επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί σε εφαρμογή της ανωτέρω ΚΥΑ, δύνανται να διενεργούν εργασίες, συντήρησης, επισκευών κλπ.

Κοζάνη: Η αγωνία μετά το lockdown

Οι 5 δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης έχουν τεθεί από χθες σε κατάσταση συναγερμού για την έγκαιρη προσαρμογή των υπηρεσιών τους και την πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ τόνισε ότι ένα από τα άμεσα ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστεί με την διαδικασία του επείγοντος είναι το θέμα της λειτουργίας των σχολείων. Υπογραμμίζει την ανάγκη «να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι στην κατάσταση συναγερμού που έχει τεθεί η περιοχή οι σχολικές μονάδες πρέπει να λειτουργούν εκ περιτροπής ή μέσω τηλεδιάσκεψης», ενώ εξέφρασε την απορία του για την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας «που επιτρέπει την λειτουργία μόνο με μάσκα».

Click4more Μέτρα στήριξης για περιοχές που μπαίνουν σε lockdown – Τι θα ισχύει για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Ανέφερε ότι όταν διαπιστώθηκε η δυναμική εξάπλωσης του ιού και ειδικά τις τελευταίες 10 ημέρες «ο δήμος έριξε το βάρος της ενημέρωσης στους νέους με την δημιουργία σποτ που προέβαλαν την ανάγκη της τήρησης των μέτρων προφύλαξης αλλά μας πρόλαβαν τα περιοριστικά μέτρα». Επεσήμανε ότι «η απόφαση πλήττει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις εστίασης και το λιανεμπόριο σε μια περιοχή που έχει πληγεί και θα πληγεί ακόμη περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση» αλλά πρόσθεσε ότι αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι «η προάσπιση της δημόσιας υγείας των δημοτών μας».

Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς τόνισε ότι από το πρωί δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα επαγγελματιών της εστίασης που «ζητούν την παρέμβασή μας στην πολιτεία για την οικονομική τους υποστήριξη». Προανήγγειλε πρωτοβουλία των δημάρχων της ΠΕ Κοζάνης όπου θα ζητούν με κοινή τους δήλωση από τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά «να εφαρμόσει τον νόμο με την εκ περιτροπής λειτουργία των σχολικών μονάδων ή την διδασκαλία με τηλεδιάσκεψη».

Ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου εξέφρασε την ανησυχία του γιατί τα 5 κρούσματα που υπάρχουν στο δήμο έχουν εντοπιστεί σε υπηρεσίες, όπως το Κέντρο Υγείας και στην δομή «Βοήθεια στο σπίτι». «Αναμένουμε τις εντολές του ΕΟΔΥ για τις επόμενες κινήσεις μας» δήλωσε, ενώ επεσήμανε επίσης την ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση με το θέμα της λειτουργίας των σχολείων.

Click4more Πέτσας: Θα γίνουν και άλλα τοπικά lockdown αν χρειαστεί

Ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής δήλωσε ότι ο δήμος του μπαίνει για δεύτερη φορά σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα αν και όπως τόνισε τα κρούσματα είναι ελάχιστα και υπολείπονται κατά πολύ των κρουσμάτων του περασμένου Μαρτίου. «Αναμένουμε την συνάντηση με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά όπου θα επισκεφτεί την περιοχή μας προκειμένου να ρυθμίσουμε λεπτομέρειες που προκύπτουν με την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού».

Ο δήμαρχος Βελβεντού Μ. Στεργίου τόνισε ότι «εργαζόμαστε στην έγκαιρη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, οι υπηρεσίες του δημαρχείου θα εξυπηρετούν τους δημότες με ραντεβού ενώ θα απαντούν ηλεκτρονικά στα αιτήματα τους». Τέλος τόνισε ότι «η δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων και ανήλικων προσφύγων στο Βελβεντό τίθεται σε περιορισμό» για το διάστημα της εφαρμογής των μέτρων.

Τέλος ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε ότι «η περιοχή του δήμου Κοζάνης έχει πολλά κρούσματα» και απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Πολιτική προστασία γιατί αλλιώς «θα ταλαιπωρηθούμε αρκετά». Άσκησε κριτική λέγοντας ότι «αρκετοί συμπολίτες μας δεν έδειξαν την απαραίτητη σοβαρότητα σε μια υπάρχουσα απειλή που μας ταλαιπώρησε ως Περιφέρεια» και μίλησε για «αδιαφορία κάποιων να προστατεύσουν την υγεία των συμπολιτών και των συγγενών μας». Τέλος ζήτησε «να διορθώσουμε από κοινού τα σφάλματα της προηγούμενης περιόδου ώστε να βγούμε όλοι υγιείς από την κρίση».

Με πληροφορίες από kozanilife.gr και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις