Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Φωτιά στα Κρέστενα Ηλείας: Νύχτα αγωνίας στις φλόγες – Νέες εικόνες από το σαρωτικό πέρασμα της πυρκαγιάς

Φωτιά στα Κρέστενα Ηλείας: Νύχτα αγωνίας στις φλόγες – Νέες εικόνες από το σαρωτικό πέρασμα της πυρκαγιάς

Αγωνία στα Κρέστενα για τη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην Ηλεία και πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών άρχισαν να αποδίδουν…

Η κατάσταση με τη φωτιά στα Κρέστενα είναι οριακά βελτιωμένη από τις 21:00, καθώς οι φλόγες έχουν απομακρυνθεί από τις κατοικημένες περιοχές στην Ηλεία, αλλά έξω από το χωριό Γρύλλος μαίνεται ανεξέλεγκτη. 

Η πυρκαγιά συνεχίζει να κατακαίει δασικές εκτάσεις και να απειλεί περιοχές. Η νύχτα που έρχεται θα βρει δεκάδες οικογένειες μακριά από τα σπίτια τους, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται δύσκολη. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και η φορά της πυρκαγιάς αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το πύρινο μέτωπο απλώθηκε πολύ γρήγορα σε μια έκταση 20 χιλιομέτρων και έκαψε σπίτια προς την Σκιλλούντια.

«Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον εκτός οικισμών και κινείται σε αγροτοδασικές εκτάσεις», ανέφερε λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος. Όπως είπε «το πύρινο μέτωπο απλώθηκε πολύ γρήγορα σε μια έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων», προσθέτοντας ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι πλέον δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».

«Έχει καταλαγιάσει τώρα αλλά είναι ανεπτυγμένη η φωτιά σε πολλά μέτωπα και προσπαθούμε να έχουμε παρουσία σε όλα. Είναι σε αγροτικό χώρο, δύσβατα, απομονωμένα και περιμένουμε σε σημεία που είναι προσβάσιμα. Έχουμε μηχανήματα να δημιουργούμε προσπέλαση για να την πλησιάζουμε τη φωτιά αλλά τη νύχτα είναι πιο δύσκολο. Δεν μπορώ να υπολογίσω πόση έκταση έχει τώρα η φωτιά. Καταρχάς, δεν βλέπουμε από την κάπνα αν είναι συνολικά καμένα ή αν είναι φωλιές», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Γιαννόπουλος αντιπεριφερειάρχης Ηλείας είπε, επίσης στο newsit.gr μετά την ολοκλήρωση ακόμα ενός εκτάκτου συντονιστικού για την φωτιά στα Κρέστενα, πως «τώρα που σταμάτησαν και τα εναέρια είναι δύσκολα τα πράγματα».

Στα Κρεστενα η πυρκαγιά κατευθύνεται νοτιοανατολικά προς το χωριό Γρύλλος και την περιοχή Άγιος Αθανάσιος. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν απειλούνται χωριά. Στο χωριό Γρύλλος έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση ηλικιωμένων. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στον νοτιοανατολικό άξονα προς τα βουνά της Σμέρνας.

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα κέντρα υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, και Ζαχάρως, καθώς και το Νοσοκομείο του Πύργου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, μέχρι τώρα έχει διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας Κρεστένων ένας πολίτης που αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι του από τη φωτιά.

Επίσης, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, στο ίδιο κέντρο υγείας φιλοξενείται μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία διαμένει μόνη της στην περιοχή, αλλά λόγω της εκκένωσης, δεν μπορούσε να μετακινηθεί σε άλλο σημείο.

Ο δήμαρχος Κρεστένων είναι πεπεισμένος πως όλα όσα συμβαίνουν είναι έργο εμπρηστών: «Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Ευτυχώς η κινητοποίηση της πυροσβεστικής και όλων των φορέων που εμπλέκονται στη φωτιά ήταν άμεση και αποφύγαμε τα χειρότερα» είπε μεταξύ άλλων στο patrisnews.com

Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα η κατάσταση στα Κρέστενα ήταν απελπιστική. Ο Αναστάσιος Καρνάρος δημοτικός σύμβουλος της περιοχής μίλησε στο Open για τη φωτιά που ξέσπασε. «Οι φλόγες μας περικύκλωσαν. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά όπως το 2007» είπε μεταξύ άλλων και τόνισε πως για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες και εγκλωβισμένους. Στην περιοχή επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης. Οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς.

Λίγο μετά τις 17:30 ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε και βγήκε προειδοποιητικό 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τα βόρεια σπίτια των Κρεστένων προς το κέντρο του χωριού. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Φρίξα, ενώ έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των περιοχών Κρέστενα, Μακρίσια και Σκυλλουντία». Επίσης, σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, «το πύρινο μέτωπο απειλεί τα πρώτα σπίτια στις περιοχές, Κρέστενα και Σκυλλουντία». Ακόμη, όπως είπε «το πύρινο μέτωπο κινείται προς τις περιοχές Γρύλλος, Βρύνα και Σμέρνα».

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:30 το μεσημέρι στην περιοχή των Μακρισίων σε αγροτοδασική έκταση και πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις. Οι άνεμοι έφεραν τη φωτιά προς τα Κρέστενα Ηλείας και από το απόγευμα όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση για να μην χαθούν περιουσίες και να μην κινδυνεύσουν ζωές.

Ο δήμαρχος Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος τόνισε στο newsit.gr, πως έχει ζητηθεί από τους κατοίκους στα Κρέστενα να απομακρυνθούν από την πόλη, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει και υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος, μέσα στις επόμενες ώρες. Οι κάτοικοι από το μεσημέρι έβλεπαν τους καπνούς και τις φλόγες να πλησιάζουν και το απόγευμα επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι. Οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς τα Κρέστενα.

Οι κάτοικοι στα Κρέστενα στην Ηλεία άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, με ολόκληρη την περιοχή όπως φαίνεται στο βίντεο του ilialive.gr να έχει καλυφθεί από ένα μαύρο σύννεφο καπνού…

Στο επόμενο βίντεο βλέπουμε τις αλλεπάλληλες ρίψεις από ελικόπτερα και αεροσκάφη που για την ώρα δεν έχουν ανακόψει την πορεία της φωτιάς.

Στην περιοχή που μαίνεται η φωτιά στην Ηλεία βρέθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή Γραμματέα Γ. Βασιλειάδη και τον αναπληρωτή τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Δ. Καλαματιανό.

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις