Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Φωτιά στη Ρόδο: Μαίνεται για δεύτερη μέρα – Εκκενώθηκαν οικισμοί

Φωτιά στη Ρόδο: Μαίνεται για δεύτερη μέρα – Εκκενώθηκαν οικισμοί

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στη Ρόδο, καθώς η φωτιά που ξέσπασε μεταξύ των χωριών Σορωνής και Θολού συνεχίζει να καίει στο νησί. Αυτή την ώρα τα πύρινα μέτωπα είναι τρία, ενώ έχουν εκκενωθεί και τρεις περιοχές.

Στη φωτιά της Ρόδου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν 3 αεροσκάφη με το Beriev-200 και 6 ελικόπτερα (4 για αεροπυρόσβεση και 2 ως συντονιστικά).

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμει ο ελληνικός στρατός, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Τις επόμενες ώρες οι επίγειες δυνάμεις θα ενισχυθούν με 56 πυροσβέστες και 14 οχήματα που μεταφέρονται με πλοίο από τον Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη αλλά η πυρκαγιά δεν έχει ακόμα ελεγχθεί, ενώ η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Όπως ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, πλοίο από τον Πειραιά πλοίο έφτασε με ενισχύσεις της πυροσβεστικής και από την Κρήτη με τεχνικούς.

«Ζητάμε από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες», αναφέρουν σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα η Περιφέρεια και ο δήμος Ρόδου.

«Καλύτερη η εικόνα»

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος σημείωσε πως «το ξημέρωμα βρίσκει καλύτερα τη Ρόδο». Ο ίδιος σημείωσε: «Το ξημέρωμα βρίσκει την Ρόδο καλύτερα από τη προηγούμενη νύκτα. Τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Ο πρώτος στόχος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής επιτεύχθηκε. Η εκκένωση οικισμών και η κατά προτεραιότητα παρέμβαση πέριξ αυτών, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου, έφεραν αποτέλεσμα. Η δουλειά που έγινε όλη τη νύκτα, επίσης έφερε αποτέλεσμα. Η βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, στο συντριπτικό τμήμα αυτού, αποκαταστάθηκε. Ο κρατικός μηχανισμός στάθηκε όρθιος, οι εθελοντές και οι ενεργοί πολίτες ανέδειξαν αξίες. Συνεχίζουμε σήμερα το πρωί, με ενισχυμένες δυνάμεις και ανεξάντλητες αντοχές. Δεν συντρέχει κανένας λόγος διασποράς πανικού. Μόνο δουλειά, με σχέδιο, καθαρό μυαλό, οργάνωση και ψυχραιμία».

 

Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα εστάλη το τελευταίο μήνυμα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι κάτοικοι Καλυθιών και Μαριτσών.

Από το απόγευμα της Κυριακής εκκενώθηκε από επισκέπτες και εργαζόμενους η Κοιλάδα των Πεταλούδων. Νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Ψίνθος, Δαματριά και Μαριτσά.

Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση

Με ανακοίνωση του, ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε γνωστό πως ξεκίνησε η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην πόλη της Ρόδου. Το τεχνικό προσωπικό, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη επανένταξη όλων των μονάδων.

«Συνεχίζονται πυρετωδώς οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα νησιά της Ρόδου και της Χάλκης», διαβεβαίωσε ο ΔΕΔΔΗΕ σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Κυριακής.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς και των ρίψεων νερού από αέρος για την κατάσβεση της, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και τέθηκαν εκτός λειτουργίας αρχικά ο ΘΗΣ Ν. Ρόδου και στη συνέχεια και ο ΑΗΣ Σορωνής, με συνέπεια τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος Ρόδου-Χάλκης, εξηγεί.

«Το βράδυ της Κυριακής ξεκίνησε η σταδιακή επανηλεκτροδότηση των καταναλωτών στην πόλη της Ρόδου και όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ και σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη επανένταξη όλων των μονάδων», προστίθεται.

Πηγή: Ροδιακή, Δημοκρατική της Ρόδου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, eleftheripena

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις