Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Φωτιά στη Σάμο: «Δάμασαν» τις αναζωπυρώσεις, αντίπαλος ο δυνατός αέρας

Φωτιά στη Σάμο: «Δάμασαν» τις αναζωπυρώσεις, αντίπαλος  ο δυνατός αέρας
samos24gr

Σε ύφεση πλέον η φωτιά στη Σάμο όπου λόγω των θυελλωδών ανέμων, «ξεφύτρωσαν» αναζωπυρώσεις. Από αέρος επιχειρούν ακόμα (20:00) δύο ελικόπτερα, στον απόηχο της τραγωδίας με δύο νεκρούς στη συντριβή του Mi8.

Απέναντι στις αναζωπυρώσεις που προκάλεσαν τα μποφόρ και η φωτιά στη δυτική Σάμο βρέθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές. Οι παρεμβάσεις από αέρος, αλλά και οι προσπάθειες σε δύσβατα σημεία από επίγεια συνεργεία δασοπυρόσβεσης είχαν αρχικά σαν αποτέλεσμα να ελεγχθεί περιμετρικά η πυρκαγιά και να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Οι άνεμοι, όμως, που πνέουν προκάλεσαν τις αναζωπυρώσεις.

Για τη φωτιά στη Σάμο συνολικά επιχείρησαν από αέρος ένα Erickson, ένα Mi8 και ένα AB214, 78 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των 28 πυροσβεστών που έφτασαν αεροπορικώς από την Αττική, 15 οχήματα και 2 Ε/Π.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνέδραμαν ο Ελληνικός Στρατός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών.

Φωτιά στη Σάμο: Εκτιμήσεις για την αιτία

Μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης σημείωσε ότι «από τις 10 το πρωί δεν υπάρχουν εστίες ενώ η περιοχή που καιγόταν μέχρι τα ξημερώματα έχει οριοθετηθεί». Ο δήμαρχος ανέφερε πως οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για φωτιά που ξεκίνησε από κολόνα της ΔΕΗ ενώ απέκλεισε πιθανότητα ανθρώπινης παρέμβασης.

Στο μεταξύ επέστρεψαν στα σπίτια τους κάτοικοι των οικισμών Λημνιώνας και Αγίας Κυριακής που εκκενώθηκαν προληπτικά ενώ πάντα σύμφωνα με το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ κάηκαν παραθεριστικές κατοικίες στον οικισμό Μακριά Πούντα αλλά και βάρκες αφού η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα.

Για τις συνθήκες και τα αίτια της φωτιάς, προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις