Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στην Εύβοια, όπου η φωτιά μαίνεται για όγδοη ημέρα. 

Στη βόρεια Εύβοια, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς πριν φτάσει στην Ιστιαία και την Αιδηψό. Στην Καστανιώτισσα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων για την αποτροπή της, ώστε να μην φτάσει στην Ιστιαία, ο ουρανός της οποίας έχει σκεπαστεί από καπνούς.

Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει τις τελευταίες ώρες, στο μέτωπο της φωτιάς που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Καματριάδες. Κάτοικοι και πυροσβέστες επιχειρούν με αντιπυρικές ζώνες να εμποδίσουν τις φλόγες να περάσουν τον επαρχιακό δρόμο.

Βορειότερα, νέα αναζωπύρωση υπάρχει μεταξύ Γαλατσώνας και Αβγαριάς, όπου έχουν περικυκλώσει τη φωτιά δυνάμεις από τρία διαφορετικά μετωπα.

Στη Βόρεια Εύβοια επιχειρούν 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Να σημειωθεί ότι στην Εύβοια έχει να βρέξει πολλούς μήνες, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης. 

Τη νύχτα οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς, με κυριότερες εκείνες στις Γούβες, στις Γαλατσαδες, στο Ψαροπούλι και στο Καστρί.

Σε ανάρτησή του, στα social media, ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, επιδοκίμασε τους νέους για τη συμβολή τους στην κατάσβεση της φωτιάς, επισημαίνοντας ότι “επιχειρούν σε μικροεστίες και απελευθερώνουν δυνάμεις για την κυρίως πυρόσβεση”, ενώ πρόσθεσε ότι “σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτό που δεν έχει όρια είναι ψυχή μας”.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ NEWSIT.GR ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ – ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΪΜΠ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις