Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Φωτιά στην Κορινθία: Καίει σε δύσβατη περιοχή – Εκκενώθηκαν οικισμοί και μοναστήρι

Φωτιά στην Κορινθία: Καίει σε δύσβατη περιοχή – Εκκενώθηκαν οικισμοί και μοναστήρι

Σε ορεινό όγκο πάνω από το Σοφικό στην Κορινθία έχει περιοριστεί η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα. Οι δυνατοί άνεμοι κάνουν δύσκολο το έργο των ισχυρότατων πυροσβεστικών δυνάμεων. Δείτε εικόνες από τη μάχη της κατάσβεσης.

Η φωτιά κοντά στο Σοφικό στην Κορινθία ξέσπασε στις 02:50 τα ξημερώματα και πολύ γρήγορα δόθηκε η εντολή να εκκενωθούν τρεις οικισμοί αλλά κι ένα μοναστήρι, ενώ οι κάτοικοι από το χωριό Κόρφος (περίπου 2.000 άνθρωποι) έφυγαν από τα σπίτια τους και κατέβηκαν στην παραλία. 

Η φωτιά πάνω από το Σοφικό ήταν μεγάλη και γι’ αυτό η Πυροσβεστική ενίσχυσε τις δυνάμεις της και επί τόπου βρίσκονται 88 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης, καθώς και εθελοντικές ομάδες. 

Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής, στο Σοφικό μεταβαίνει μικτό κλιμάκιο της ασφάλειας Κορίνθου και της διεύθυνσης αντιμετώπησης εμπρησμού, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα για το πως και υπό ποιες συνθήκες ξέσπασε η φωτιά κι αν πρόκειται για εμπρησμό ή όχι. 

Νωρίς το πρωί, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε ορεινό όγκο πάνω από το Σοφικό, σε δύσβατη περιοχή. Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης και προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά καίει σε μεγάλη έκταση με πεύκα και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Ήλιος, Ελβετικά και Κόρφος και το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας, όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος. 

Οι κάτοικοι έχουν κατέβει από τα ξημερώματα, όταν περιπολικά τους ενημέρωσαν για να εκκενώσουν προληπτικά τα σπίτια τους και ήχησαν οι καμπάνες, στην παραλία. Εκεί βρίσκονται και ψαράδες για την περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουν. Σε επιφυλακή είναι και το λιμενικό.

17 περιοχές σε πύρινο συναγερμό 

Από το απόγευμα της Πέμπτης η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε ενημερώσει ότι η σημερινή μέρα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη και πολύ επικίνδυνη για φωτιά.  

Σε κατηγορία κινδύνου 4 είναι, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, οι περιφέρειες: Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας), Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κέρκυρας, ΠΕ Κεφαλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου), Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας), Πελοποννήσου (ΠΕ Μεσσηνίας), Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων), Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής), Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας) και Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).

Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου, Λευτέρης Σουχάιμπ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις