Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου: «Ο ασθενής εξαϋλώθηκε» – «Έβλεπα αρρώστους να καίγονται»

Φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου: «Ο ασθενής εξαϋλώθηκε» – «Έβλεπα αρρώστους να καίγονται»

Ένας νεκρός, ένας διασωληνωμένος και τέσσερις με ελαφρά εγκαύματα ο τραγικός απολογισμός από τη φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. «Είναι σαν να έπεσε βόμβα…», δήλωσε ο διευθυντής της κλινικής Covid. Πληροφορίες ότι η φωτιά ξεκίνησε από κινητό ασθενή!

Η φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου ξέσπασε στις 9 το πρωί της Τετάρτης (06.04.2022) σε θάλαμο ασθενών με COVID-19, στον 2ο όροφο του «πέτρινου» κτιρίου, όπου στεγάζεται η Β’ Πνευμονολογική Κλινική.

Και οι τρεις ασθενείς φαίνεται να νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο όπου ξέσπασε η φωτιά, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα και ερευνώνται από την Πυροσβεστική.

Σύμφωνα – πάντως – με νοσοκομειακές πηγές, η εκδοχή που εξετάζεται είναι η φωτιά να προκλήθηκε από κινητό ασθενή το οποίο ανεφλέγη! Αμέσως σήμανε συναγερμός από το σύστημα πυρασφάλειας του νοσοκομείου και στο σημείο έσπευσαν 30 πυροσβέστες με έντεκα οχήματα.

Πυκνός καπνός κάλυψε το «πέτρινο» κτίριο και οι δυνάμεις πυρόσβεσης προχώρησαν στην εκκένωσή του, απομακρύνοντας – με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού – συνολικά 38 ασθενείς, μεταφέροντάς τους σε ασφαλές σημείο.

Μέσα στον φλεγόμενο θάλαμο εντοπίστηκε απανθρακωμένος ένας ασθενής, ενώ οι άλλοι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο πρώτος, και σε απλή πτέρυγα, ο δεύτερος.

Φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου: Σοκαριστικές μαρτυρίες

«Ο ασθενής ο οποίος είχε πολύ μεγάλη παροχή οξυγόνου κυριολεκτικά εξαϋλώθηκε, ήταν 79 χρονών», είπε ο Σταύρος Τρύφων, διευθυντής Πνευμονολογίας στην κλινική του ΕΣΥ, συμπληρώνοντας ότι «ο ασθενής που είναι πολύ βαριά με εγκαύματα είναι 52 χρονών, και ουσιαστικά είναι αυτός που είπε ότι έσβησε τη φωτιά και ότι ξεκίνησε από αυτόν», αναφέρουν thesstoday.gr και grtimes.gr.

Σχετικά με όσα γνωρίζει ο ίδιος για τα αιτία του ξεσπάσματος της πυρκαγιάς, ανέφερε πως ο ασθενής του είπε ότι «έσπασε στα χέρια μου το κινητό»!

«Στις 08:50 με φωνάζει μια νοσηλεύτρια και μου λέει πως ένας ασθενής βρίσκεται στην πόρτα και καίγεται. Σοκαρισμένος, ανοίγω την πόρτα και τον βλέπω να καίγεται με τα ρούχα του, ενώ την ίδια στιγμή, παίρνω τον πυροσβεστήρα, σβήνω την φωτιά και τον τραβάω έξω», περιγράφει ο κ. Τρίφων, ενώ στη συνέχεια προσθέτει πως ο ασθενής του εξηγεί πως άκουσε ένα «μπαμ».

«Κοιτάω γύρω μου και βλέπω να φλέγεται ο τοίχος, αλλά και ένας ακόμη ασθενής να καίγεται στο πρόσωπο και στο σώμα. Προσπάθησα να σβήσω τη φωτιά από πάνω του, αλλά πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο. Προσπαθώ να τον τραβήξω ώστε να τον βγάλω έξω και τα καταφέρνω, ενώ στη συνέχεια έσβηνα τη φωτιά στην παροχή οξυγόνου προκειμένου να μην υπάρξει έκρηξη. Οι καπνοί υπήρχαν σε απίστευτη ποσότητα, αν και η φωτιά είχε σβήσει».

Φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου: «Επικρατούσε πανικός…»!

Διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου ανέφερε ότι «ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη και πετάχτηκαν όλοι έξω. Είδαμε να βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί από τα παράθυρα… τρέξαμε στο σημείο… επικρατούσε πανικός. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το νοσοκομείο. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο συμβάν». Όπως η ίδια ανέφερε, υπάλληλοι του νοσοκομείου απομάκρυναν έγκαιρα φιάλες οξυγόνου από το υπόγειο όπου φυλάσσεται ο ιατρικός εξοπλισμός, φοβούμενοι την επέκταση της φωτιάς και σε άλλους χώρους.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν και να σβήσουν τη φωτιά, με τις ζημιές να είναι σημαντικές και θα χρειαστούν μέρες για την αποκατάστασή τους έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η πτέρυγα. «Είναι σαν να έπεσε βόμβα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της κλινικής COVID-19 του Νοσοκομείου, Διαμαντής Χλωρός.

Για «μεγάλη» και «δύσκολη» φωτιά, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Συντονιστής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βορείου Ελλάδος, Υποστράτηγος Μάριος Αποστολίδης. «Στον θάλαμο αναπτύχθηκε πυροθερμικό φορτίο, έπεσαν σοβάδες…» είπε και συνεχάρη τους συναδέλφους τους για την άμεση κινητοποίηση.

Όπως είπε ο ίδιος, τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Για το περιστατικό ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης. Στο σημείο βρέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιας για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, που εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του ασθενούς, τονίζοντας παράλληλα ότι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπήρξε άμεση.

πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις