Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Φωτιά στον Έβρο: Ένα το ενεργό μέτωπο στη Δαδιά – Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις

Φωτιά στον Έβρο: Ένα το ενεργό μέτωπο στη Δαδιά – Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις

Σχεδόν 300 πυροσβέστες, έξι αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα, πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές συνεχίζουν να δίνουν τη μεγάλη μάχη με τη φωτιά στον Έβρο. Η φωτιά κινείται αργά μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς αλλά υπάρχει ελπίδα πως τις επόμενες ώρες μπορεί να οριοθετηθεί.

Μετά την ολονύχτια μεγάλη μάχη με τη φωτιά, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στον Έβρο ενισχύονται, αφού εκεί κατευθύνονται Canadair από τον Βόλο και την Ελευσίνα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το μοναδικό ενεργό μέτωπο είναι από βόρεια, προς τη Δαδιά και εκεί επικεντρώνονται όλες οι προσπάθεια της κατάσβεσης. Αντίθετα, η φωτιά έχει ελεγχθεί δυτικά και νότια. Πηγές από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι η φωτιά στον Έβρο είναι καθηλωμένη και κινείται αργά και χαμηλά από κάτω. Υπάρχουν σε διάφορα σημεία αναζωπυρωσεις.

Η μεγάλη προσπάθεια, τόσο με εναέρια μέσα όσο και με τα χωματουργικά μηχανήματα γίνεται στα βορειοδυτικά. 

Οι εναέριες δυνάμεις συνεχίζουν τις ρίψεις, όσο ο άνεμος παραμένει ασθενής και βοηθάει την κατάσταση. 

Τη νύχτα, οι πολύ ασθενείς άνεμοι «καθήλωσαν» τη φωτιά αλλά οι φλόγες κινούνταν νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Η βλάστηση της περιοχής (πυκνό πευκοδάσος με δέντρα μεγάλης ηλικίας) που έχει παραδοθεί στις φλόγες καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Την εικόνα από τη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στις 6:30 το πρωί της Παρασκευής μετέφερε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνος Κούκουρας, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.

«Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει καπνός, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά μικροεστίες που μας απασχολούν και γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν. Δίνουμε μια μάχη για να οριοθετήσουμε αυτή τη δύσκολη πυρκαγιά λόγω του ανάγλυφου της περιοχής», είπε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα πως «μέχρι το τέλος της ημέρας να καταφέρουμε να την οριοθετήσουμε. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι».

   

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε το βράδυ που προηγήθηκε ιδιαίτερα δύσκολο κυρίως λόγω των συνεχών αλλαγών της κατεύθυνσης των ανέμων. «Δύσκολη η νύχτα. Υπάρχουν πολλές εστίες και ενώ δεν έχει δυνατούς ανέμους το έργο της κατάσβεσης δυσχέραινε το γεγονός ότι άλλαζε η φορά τους. Η τοποθεσία της πυρκαγιάς είναι δυσπρόσιτη και ευτυχώς που φέτος το Δασαρχείο έκανε συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, έργα που διευκόλυναν την πρόσβαση των δυνάμεων κατάσβεσης», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η κινητοποίηση ήταν άμεση, ο αριθμός των πυροσβεστικών δυνάμεων ικανός και υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τον δήμο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης επικεντρώνεται στην αποτροπή προσέγγισης της πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί.  

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις