Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Φωτιά τώρα στην Πάτρα: Εκκενώνεται χωριό – «Οι φλόγες πλησιάζουν τα απομακρυσμένα σπίτια» λέει ο δήμαρχος

Φωτιά τώρα στην Πάτρα: Εκκενώνεται χωριό – «Οι φλόγες πλησιάζουν τα απομακρυσμένα σπίτια» λέει ο δήμαρχος

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι δόθηκε εντολή για την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Δροσιάς στην Πάτρα εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που καίει από τις 11 το πρωί στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο σημείο και όπως λέει στο newsit.gr ο μεγαλύτερος φόβος όλων όσοι βρίσκονται εκεί είναι ο αέρας.

«Είμαι στο σημείο. Στην κοινότητα Δροσιά. Η φωτιά είναι σε δασική έκταση, γύρω στις 11 ήταν πολύ κοντά στον οικισμό Δροσιά και απειλήθηκαν κατοικίες. Για τον λόγο αυτό έγινε εκκένωση του οικισμού. Η φωτιά μαίνεται σε δασική έκταση. Το θέμα είναι οι άνεμοι που είναι πολύ δυνατοί και μία πηγαίνουν Βόρεια μία Νότια.»

Η πυροσβεστική παλεύει με τις φλόγες με επίγεια και εναέρια μέσα. Στο σημείο βρίσκονται 63 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 3 ομάδες πεζοπόρων. Ταυτόχρονα από αέρα επιχειρούν 5 αεροσκάφη ανάμεσά τους και το Beriev και 3 ελικόπτερα. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών είναι τεράστιες όμως όπως τονίζει ο δήμαρχος οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχής.

«Ευτυχώς δεν υπάρχει κανένας τραυματισμός. Η ζημιές στην φύση είναι τεράστιες. Είναι πολύ δύσκολη μέρα. Το θέμα είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία. Μακάρι να καταφέρουν να την ελέγξουν. Υπάρχουν συνεχώς αναζωπυρώσεις».

Η φωτιά βρίσκεται σε χαράδρα, αλλά οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί. Την ίδια ώρα, έχουν ενισχυθεί οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της Πάτρας.

Ειδικότερα, μάχη με τις φλόγες δίνουν 47 πυροσβέστες με 16 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200, καθώς και δύο ελικόπτερα.

Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 11 το πρωί, με την Πυροσβεστική να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να την ελέγξει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά βρίσκεται σε χαράδρα και καίει τα πάντα στο πέρασμά της, ενώ πριν από λίγο εκκενώθηκε και ο οικισμός της Δροσιάς καθώς απειλήθηκαν τα σπίτια τα οποία βρίσκονται εντός αυτού.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό ένας πυροσβέστης έχασε τις αισθήσεις του. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο.

Ο δήμαρχος μίλησε νωρίτερα στο pelop.gr: «H εστία έχει απομακρυνθεί και κατευθύνεται προς τον Ερύμανθο ενώ σε λίγο οι φλόγες θα έχουν φτάσει στα πρώτα σπίτια που είναι απομακρυσμένα στον οικισμό. Στο σημείο επιχειρούν 5 αεροσκάφη όμως η κατάσταση είναι δύσκολη λόγω της φοράς των ανέμων που μεταβάλλεται συνεχώς. Αποφασίσαμε απομάκρυνση των μόνιμων κατοίκων. Τους συγκεντρώνουμε σε ένα σημείο που υπάρχει ασφάλεια…».

Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Αθανασίου

Με πληροφορίες από pelop.gr, tempo24.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις