Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Γενοκτονία Ποντίων: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης! “Ο αγώνας για αναγνώριση συνεχίζεται”

Γενοκτονία Ποντίων: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης! “Ο αγώνας για αναγνώριση συνεχίζεται”

Κορυφώνονται σήμερα οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης ποντιακών σωματείων και ομοσπονδιών για τα 101 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων, με κύριο αίτημα τη διεθνή αναγνώρισή της…

Ο προγραμματισμός τους, ωστόσο, λόγω και της συγκυρίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει αναπροσαρμοστεί, σε μια προσπάθεια να τηρηθούν οι οδηγίες αποφυγής της διάδοσης του ιού. Γι’ αυτό τον λόγο, οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή μικρών αντιπροσωπειών και εκπροσώπων φορέων και αξιοποίηση του διαδικτύου για την ευρύτερη προβολή τους.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) θα συμμετάσχει με αντιπροσωπείες στους χώρους των εκδηλώσεων, χωρίς εξέδρες και καθίσματα για τους επίσημους. Απόψε, στις 19.00, προγραμματίζεται στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα και στο Μνημείο της Γενοκτονίας του δήμου Θεσσαλονίκης, επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες, ενώ θα ψαλλεί ωδή και ένα μοιρολόι για τη γενοκτονία των Ποντίων. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων και θα ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος. «Ο αγώνας συνεχίζεται αδιάκοπα, απρόσκοπτα, σθεναρά», τονίζει -μεταξύ άλλων- στο διεκδικητικό πλαίσιό της για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων, η ΠΟΕ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) τιμά αυτή την ώρα (από τις 11:00) τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου με τελετή στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων, στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Στην τελετή συμμετέχουν μόνο αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων, λόγω αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού και προβάλλεται ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΠΟΠΣ στο Facebook. Για το απόγευμα, στις 19.00, προγραμματίζεται διαδικτυακή συζήτηση για τη γενοκτονία των Ποντίων, με τη συμμετοχή ιστορικών, κοινωνικών επιστημόνων, κ.ά.

Μηνύματα απευθύνουν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής Μπέντρος Χαλατζιάν, καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Κιμούλης και η Μελίνα Ασλανίδου, εκπρόσωποι κοινοτήτων Ελλήνων Γεωργίας και Αρμενίας, κ.ά.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις