Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Γεροβασίλη για τα επεισόδια στην Πτολεμαΐδα: Ακραίοι προσπάθησαν να αμαυρώσουν την ορκωμοσία

Γεροβασίλη για τα επεισόδια στην Πτολεμαΐδα: Ακραίοι προσπάθησαν να αμαυρώσουν την ορκωμοσία

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στην Πτολεμαΐδα.
Διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν στη Σχολή Πυροσβεστών για να αποδοκιμάσουν την υπουργό Όλγα Γεροβασίλη.
Ένας πολίτης τραυματίας από χτύπημα στο κεφάλι. Φώναζαν: “προδότες” και διαμαρτύρονταν για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Τέσσερις τραυματίες αστυνομικοί.

«Αυτή τη μέρα επιχείρησαν να την αμαυρώσουν κάποιοι ακραίοι, προσπαθώντας να σταματήσουν την ορκωμοσία των Πυροσβεστών. Πρόκειται για ακραίους κύκλους, που κινούνται με βάση ένστικτα τα οποία δεν είναι συμβατά με τη δημοκρατία. Επιτέθηκαν στην αστυνομία και έγινε σύγκρουση, στοχευμένη, προαποφασισμένη, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο λαός της Πτολεμαΐδας, ο λαός της Κοζάνης τους γύρισε την πλάτη». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη αναφερόμενη στα επεισόδια που έγιναν από πολίτες που επιχείρησαν να φτάσουν στην τελετή ορκωμοσίας των πρώτων αποφοίτων στη σχολή Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας για να διαμαρτυρηθούν για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα την αγανάκτησή τους εξέφρασε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Εκφράζουμε την αγανάκτηση μας για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα σήμερα 28-02-2019 κατά την διάρκεια της επίσκεψης της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα Γεροβασιλείου στην Σχολή Πυροσβεστών Εορδαίας Κοζάνης. Για άλλη μια φορά η Αστυνομία έγινε σάκος του μποξ. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση κατόρθωσε να εξοστρακίσει τη λαϊκή οργή και να τη στείλει στον πλέον ευάλωτο, σε αυτόν που έχει την υποχρέωση να εκτελέσει αδιαμαρτύρητα τις εντολές που δέχεται».

Και συνεχίζουν: «Η συνταγή δοκιμασμένη και για αυτούς που την εφαρμόζουν επιτυχημένη. Το αστυνομικό προσωπικό μπαίνει ανάμεσα από τους πολίτες και την κυβέρνηση, η οργή εκτονώνεται πάνω στα κράνη, τις ασπίδες και τα κεφάλια των αστυνομικών και η ζωή συνεχίζεται. Εν τω μεταξύ υπάρχουν τραυματίες πολίτες και αστυνομικοί (4 συνάδελφοι). Έχουμε εκφράσει πολλάκις την άποψή μας για τη σχέση που πρέπει να έχει η Αστυνομία με τους πολίτες. Ο ρόλος της αστυνομίας είναι ιερός σε μια δημοκρατία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται μέσο εκτόνωσης της οποιασδήποτε πολιτικής πίεσης».

Το χρονικό των επεισοδίων στην Πτολεμαΐδα

Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι, μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας με αφορμή την παρουσία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Πυροσβεστικής Πτολεμαΐδας, για την τελετή αποφοίτησης των Νέων Πυροσβεστών.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν, λόγω των αστυνομικών μέτρων αρκετά μακριά από τις εγκαταστάσεις της Σχολής, φωνάζοντας συνθήματα για τη Μακεδονία, κάποια στιγμή επιχείρησαν να πλησιάσουν περισσότερο στη Σχολή Πυροσβεστικής, όμως απωθήθηκαν, με τη χρήση χημικών, από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μάλιστα από τη συμπλοκή τραυματίστηκε στο κεφάλι ένας εκ των διαδηλωτών που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Στα δύο επόμενο βίντεο βλέπουμε τη στιγμή που ο διαδηλωτής, πέφτει στο έδαφος, με την ατμόσφαιρα από τα χημικά να είναι αποπνικτική…

Τον τραυματισμό του διαδηλωτή, ηλικίας περίπου 40 χρόνων, μαρτυρούν και οι κηλίδες αίματος στον δρόμο. Ένας άντρας που κρατούσε ελληνική σημαία έσκυψε να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες με τον κόσμο να καλεί σε βοήθεια. Η ατμόσφαιρα εκείνη την ώρα ήταν εκρηκτική…

Οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

Οι ύβρεις των διαδηλωτών προς τους αστυνομικούς διαδέχονταν η μία την άλλη. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ασθενοφόρο για να παραλάβει τον τραυματία, που ακόμα βρισκόταν πεσμένος στο έδαφος.

Οι διαδηλωτές, όπως βλέπουμε στο επόμενο βίντεο, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό μας ύμνο, με τους αστυνομικούς να επιτηρούν τα πάντα…

Κάπου εκεί τα πνεύματα ηρέμησαν, όμως οι περισσότεροι διαδηλωτές παρέμειναν στο σημείο με τα πανό και τις ελληνικές σημαίες που κρατούσαν.

Εικόνες από την περιοχή των επεισοδίων

πηγή: e-ptolemeos.gr, kozan.gr, kozanimedia.gr, kozanilife.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις