Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επέμβαση ρομποτικής λοβεκτομής θώρακα σε 80χρονο καρκινοπαθή

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Επέμβαση ρομποτικής λοβεκτομής θώρακα διενεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε 80χρονο ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα την περασμένη εβδομάδα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Ο ασθενής, μετά από τέσσερις ημέρες νοσηλείας, πήγε εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι του, αναφέρει ο διευθυντής της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού Δημήτριος Φιλίππου, ο οποίος μαζί με την ομάδα του διενήργησε την επέμβαση.

Η επέμβαση έγινε χωρίς ανοιχτή θωρακοτομή, με ελάχιστο επεμβατικό τρόπο, διαμέσου των οπών, και περιλάμβανε λοβεκτομή και συστηματικό λεμφαδενικό καθαρισμό στον 80χρονο ασθενή, ο οποίος είχε καρκίνο του αριστερού άνω λοβού πνεύμονος. Για την εφαρμογή της ρομποτικής τεχνικής είχαν συνηγορήσει οι ενδείξεις του προεγχειρητικού ελέγχου, τα δε ιστολογικά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την ορθότητα της απόφασης.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου η μέθοδος αυτή προσφέρει μέγιστη δυνατή προστασία των ιστών, μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο, ελάχιστη απώλεια αίματος, μειωμένη παραμονή στο νοσοκομείο και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στην καλύτερη μετεγχειρητική ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η ρομποτική λοβεκτομή εφαρμόζεται διεθνώς σε εξειδικευμένα κέντρα από έμπειρους θωρακοχειρουργούς με τη συνδρομή του ρομποτικού συστήματος. Στα κέντρα αυτά εντάσσεται και το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, ως το μόνο που διαθέτει ρομπότ “Da Vinci Si HD” στη Βόρεια Ελλάδα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε