Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Γηροκομείο στα Χανιά – Δικηγόρος θυμάτων: «Τους στέρησαν το δικαίωμα σε αξιοπρεπή ζωή και θάνατο»

Γηροκομείο στα Χανιά

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά για το γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά, όπου πιθανότατα εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν από την κακομεταχείριση τα τελευταίο χρόνια. Για την υπόθεση μίλησε το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ ο δικηγόρος δύο οικογενειών θυμάτων. 

Ο δικηγόρος Λευτέρης Μανουσάκης έκανε λόγο για κοινό modus operandi στη δράση όσων κατηγορούνται για τους θανάτους ηλικιωμένων στο γηροκομείο των Χανίων. «Οι ιδιοκτήτες έπειθαν τους συγγενείς ότι η κατάπτωση των ηλικιωμένων ήταν φυσική εξέλιξη της πορείας της υγείας τους. Με δεδομένο των περιορισμών της επαφής λόγω Covid-19, οι συγγενείς των ηλικιωμένων έβλεπαν τους συγγενείς τους πίσω από ένα τζάμι και θεωρούσαν ότι είναι μία φυσική εξέλιξη» είπε. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Λευτέρης Μανουσάκης αναφέρθηκε και στο πώς οι συγγενείς άφησαν τους ανθρώπους τους να μένουν σε ένα γηροκομείο που έβλεπαν την εικόνα των ηλικιωμένων τροφίμων να χειροτερεύει. Όπως εξήγησε, πολλοί εξ αυτών οδήγησαν εκεί τους συγγενείς τους από ανάγκη, μη έχοντας άλλη λύση.

«Αρκετοί διασώθηκαν. Πολλοί κατάφεραν να βρουν άλλες δομές για να τους φιλοξενήσουν. Στην περίπτωση των εντολέων μου προσπάθησαν πριν το τέλος να μεταφέρουν τους συγγενείς τους αλλού, αλλά δεν τα κατάφεραν. Δεν μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Όλα είχαν ξεκινήσει το 2009 με μία καταγγελία που είχε τεθεί στο αρχείο. Επανήλθε στο φως με την καταγγελία της εργαζόμενης και την μήνυση που κατέθεσε η συνάδελφος, Mαρία Παπαδάκη» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο συνήγορος των δύο οικογενειών που άσκησαν μηνύσεις εναντίον των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

«Υπήρχε και δρούσε μία συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση. Η Εισαγγελία και η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων έχουν καταρτίσει μία εξαιρετική δικογραφία. Το ότι αναπτύχθηκε η σιωπή από το 2009 μέχρι τώρα, έδωσε το θάρρος στο να διογκωθεί η συγκεκριμένη δράση της εγκληματικής οργάνωσης» δήλωσε ο δικηγόρος.

Όπως επισήμανε ο δικηγόρος στην περίπτωση των εντολέων του, δεν υπήρχε οικονομικό κίνητρο. «Δεν έχουμε καμία μεταβίβαση ακινήτου ή κάποια άλλη συναλλαγή», είπε, μη μπορώντας να γνωρίζει «αν έχουν κλαπεί κάποια πράγματα».

«Σοκαριστική η δικογραφία που έχει σχηματιστεί»

«Οι άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στην συγκεκριμένη δομή έχασαν και τους αποστέρησαν εγκληματικά το δικαίωμα τους για μία αξιοπρεπή ζωή και έναν αξιοπρεπή θάνατο. Τους στέρησαν αυτό το σοβαρό δικαίωμα».

«Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί είναι σοκαριστική» είπε και ζήτησε να μην στρέφονται τα βέλη κατά των συγγενών που δεν αντέδρασαν άμεσα αλλά κατά των κατηγορούμενων. «Μου δημιουργήθηκε αποτροπιασμός τεράστιος διαβάζοντας τη δικογραφία. Θα μου δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερος αποτροπιασμός αν στην προσπάθεια υπεράσπισης ακούσω ότι οι συγγενείς οδήγησαν εκεί για να πεθάνουν εκεί. Δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ και τους άφησαν να πεθάνουν» σημείωσε ο δικηγόρος των οικογενειών των δύο θυμάτων.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις