Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Γρεβενά: Μετράνε τα αστέρια από τα 1.440 μέτρα – Συνεπείς στο ραντεβού οι ερασιτέχνες αστρονόμοι!

Γρεβενά: Μετράνε τα αστέρια από τα 1.440 μέτρα – Συνεπείς στο ραντεβού οι ερασιτέχνες αστρονόμοι!

Στα 1.440 μέτρα υψομέτρου, κοντά στο χωριό Φιλλιπαίοι Γρεβενών, ξεκινά σήμερα η 13η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων (ΠΕΕΑ). Ερασιτέχνες αστρονόμοι…

άτρεις του νυχτερινού ουρανού, της ουρανογραφίας και της αστροπαρατήρησης συρρέουν από χθες στο οροπέδιο των Φιλλιπαίων, όπου για δύο μέρες θα μοιραστούν εμπειρίες της αστροφωτογραφιας και της παρατήρησης.

Ο δραστήριος Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας για τρίτη φορά έχει αναλάβει τη διοργάνωση της πανελλήνιας συνάντησης και, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρός του Νίκος Τζήμκας, «η καρδιά της ερασιτεχνικής αστρονομίας για δυο συνεχόμενες βραδιές θα χτυπάει στους Φιλλιπαίους Γρεβενών». Οι προβλέψεις για τον καιρό είναι πολύ ευχάριστες και σε συνδυασμό με τη μικρή φωτορύπανση που επικρατεί στην περιοχή προμηνύονται ιδανικές συνθήκες αστροπαρατήρησης, αναφέρει.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης και εργαστήρια για μυημένους ερασιτέχνες. Ο Ivaylo Stoynov (Ιβάιλο Στόινοφ) θα μιλήσει για τη σύγχρονη αστροφωτογραφία, θα αναλύσει τα χαρακτηριστικά της αστροφωτογράφησης με το APT και το πώς το λογισμικό αυτό κάνει τη διαδικασία ευκολότερη και πιο παραγωγική για τον ερασιτέχνη αστρονόμο. Επίσης, ο Άγγελος Μακρής θα εξηγήσει μέσω ενός εργαστηρίου τις τεχνικές νυκτερινής λήψεις και θα μιλήσει για την κίνηση του ουρανού.

Τα μεσάνυκτα της Παρασκευής και του Σαββάτου, ενόσω οι κατασκηνωτές θα είναι ξαπλωμένοι στο πεδίο, η Αλίκη Σιούστη και ο Δημόκριτος Τσούπακας, με τη βοήθεια λέιζερ, θα πραγματοποιήσουν μια περιήγηση στον νυχτερινό ουρανό και θα μιλήσουν για τους αστερισμούς και τους μύθους που τους συνοδεύουν.

Ο Νίκος Τζήμκας απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν και μπορούν να προσέλθουν στους Φιλλιπαίους, να δοκιμάσουν την ομορφιά της νυκτερινής παρατήρησης και να χαρούν τη μαγεία του νυκτερινού ουρανού σε ένα …ξενοδοχείο δισεκατομμυρίων αστέρων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Οι οργανωτές επισημαίνουν ότι στον χώρο της κατασκήνωσης υπάρχει νερό και όλες οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής μιας και η συνάντηση πραγματοποιείται στις κτιριακές εγκαταστάσεις που παλιότερα λειτουργούσαν ως κατασκηνώσεις της περιοχής.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις