Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ηλεία: Τραυματισμός εθελοντή στη φωτιά της Νεμούτας – Γλίστρησε και έπεσε σε φλεγόμενη χαράδρα [pic]

Ηλεία: Τραυματισμός εθελοντή στη φωτιά της Νεμούτας – Γλίστρησε και έπεσε σε φλεγόμενη χαράδρα [pic]

Σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά στη Νεμούτα. Ένας εθελοντής λίγο έλειψε να καεί ζωντανός στο πύρινο μέτωπο. Η δραματική του διάσωση…

Στο «Θριάσιο» νοσοκομείο Ελευσίνας νοσηλεύεται 52χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε αργά χθες το βράδυ στο μέτωπο της φωτιάς, στην περιοχή Νεμούτα της Ηλείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 52χρονος συμμετείχε εθελοντικά στις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και κάποια στιγμή, για άγνωστους ακόμα λόγους, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο έδαφος. Πυροσβέστες έσπευσαν να τον βοηθήσουν και στη συνέχεια διακομίσθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου. Όπως διέγνωσαν οι γιατροί, ο 52χρονος έφερε εγκαύματα και κτυπήματα σε διάφορα μέρη του σώματός του και κρίθηκε αναγκαίο να διακομισθεί στο «Θριάσιο» νοσοκομείο, όπου υπάρχει ειδική μονάδα αντιμετώπισης εγκαυμάτων.

Ηλεία: Η πορεία της φωτιάς

Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις έξι το απόγευμα από σε περιοχή κοντά στον ποταμό Ερύμανθο, μέσα στο πλούσιο πευκοδάσος της Νεμούτας. Ερευνάται αν η φωτιά προέκυψε μετά από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών ή πρόκειται για εμπρησμό εκ προθέσεως. Λόγω του δάσους επεκτάθηκε γρήγορα και άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την ενημέρωση που υπήρχε από τα πυροφυλάκια, ζήτησε την συνδρομή των εναέριων μέσων. Δύο Canadair επιχείρησαν έως το τελευταίο φως της ημέρας και περίπου για μια ώρα. Όμως δεν κατέστη δυνατό να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς και οι επίγειες δυνάμεις, έδωσαν τις επόμενες ώρες μάχη, προκειμένου να μην απειλήσει ευθέως το χωριό της Νεμούτας, καθώς το μέτωπο εκτεινόταν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον οικισμό.

Ο τραυματισμός του εθελοντή

Κάποια στιγμή στο σούρουπο, ένας πολίτης κάτοικος της περιοχής ηλικίας 53 ετών μαζί με άλλους συγχωριανούς του έφτασαν κοντά στους πυροσβέστες για να βοηθήσουν. Όμως ο 53χρονος στην άκρη του δρόμου γλίστρησε και έπεσε μέσα σε φλεγόμενη χαράδρα. Άμεσα άρχισαν κάτοικοι και πυροσβέστες να του φωνάζουν και να τον αναζητούν. Όμως εκείνος δεν αποκρινόταν. Κάποιος κάτοικος που γνώριζε το νούμερο του κινητού του τηλεφώνου, επιχείρησε να τον καλέσει. Δυστυχώς το σήμα της κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή είναι κακό και έτσι δεν μπορούσαν να έχουν σύνδεση.

Με τα πολλά κατάφεραν να «βγάλουν» γραμμή και τον άκουσαν να τους φωνάζει στο τηλέφωνο «βοήθεια σώστε με». Ο 53χρονος γνώστης της περιοχής, από το σημείο που έπεσε στη χαράδρα σύρθηκε προς το νερό της ρεματιάς, γλιτώνοντας από βέβαιο θάνατο. Ενημέρωσε την Πυροσβεστική που ακριβώς βρισκόταν και με επιχείρηση του πεζοπόρου τμήματος των Πυροσβεστών, εντοπίστηκε ο με σοβαρά εγκαύματα στα χέρια, τα πόδια και την κοιλιακή χώρα, ενώ είχε και κατάγματα από την πτώση.

Συνεχίζεται η μάχη της κατάσβεσης

Ολονύχτιες μάχες με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στη Νεμούτα. Με το πρώτο φως της ημέρας, το έργο της κατάσβεσης συνεχίστηκε αδιάκοπα, αλλά με καλύτερες συνθήκες αφού οι δυνάμεις είχαν καλύτερη εικόνα για την πρόσβασή τους στα επικίνδυνα σημεία. Δυνάμεις απο πολλά μέρη της Ελλάδας συμμετέχουν στην κατάσβεση στο δάσος, απο όλη την Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία και τα Ιωάννινα.

Τα εναέρια μέσα δεν κατέστει δυνατό να πετάξουν μόλις ξημέρωσε λόγω βλαβών και μόλις λίγο πριν τις εννέα ξεκίνησαν οι πρώτες ρίψεις. Οι πυροσβέστες έχουν ακόμα δύσκολο έργο καθώς η περιοχή είναι δύσβατη με πυκνό παρθένο δάσος και πολλές παγίδες.

Πηγή: ilialive.gr – Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις