Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Ιωάννινα: Έψαλλαν τα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής – Το συγκινητικό μοιρολόι της Παναγίας [pics, vid]

Ιωάννινα: Έψαλλαν τα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής – Το συγκινητικό μοιρολόι της Παναγίας [pics, vid]

Πρόκειται για ένα μοιρολόι που περιγράφει λεπτομερώς όλα όσα συνέβησαν κατά τη διαδικασία της Ταφής του Θεανθρώπου.

Το μοιρολόι της Μεγάλης Παρασκευής, όπως το θυμούνται οι παλιότεροι, ξεκινούσε τα παλιά χρόνια το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μετά τη Θεία Λειτουργία και διαρκούσε όλη τη νύχτα.

Σήμερα ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής, στην Κοπάνη Ιωαννίνων για μια ακόμη φορά αναβίωσε το έθιμο.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά φορώντας παραδοσιακές στολές χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και με κυπριά και κουδούνια τραγούδησαν πένθιμα τα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής, πόρτα πόρτα σε όλα τα σπίτια του χωριού, με τους νοικοκυραίους να τους φιλεύουν με αβγά, κουλούρια αλλά και χρήματα για την ενίσχυση του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού..

Και οι τρεις ομάδες αφού έψαλλαν το μοιρολόι της Μεγάλης Παρασκευής, γνωστό και ως μοιρολόι της Παναγιάς, σε όλα τα σπίτια της Κοπάνης συγκεντρώθηκαν στις 12.00 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του χωριού και έψαλλαν για τελευταία φορά όλοι μαζί τα κάλαντα έξω από την εκκλησία παρουσία πλήθους πιστών, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ενώ μοίρασαν στον κόσμο τα σταυροκάρβελα.

Η αναβίωση του συγκεκριμένου εθίμου έχει γίνει πόλος έλξης για την Κοπάνη με τους απόδημους που επισκέπτονται το χωριό για τις Άγιες μέρες του Πάσχα ,να φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

“Κάθε χρόνο προσπαθούμε μέσω της αναβίωσης του εθίμου να κρατάμε ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και μας ευχαριστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι ενισχύουν και συμμετέχουν στην αναβίωσή του,σημείωσε η κ. Γεωργιάδη Αλεξάνδρα πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Φιλοπρόοδος Κίνηση Κοπάνης” σε δηλώσεις της στα τοπικά ΜΜΕ.

Η κ. Γεωργιάδη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους απόδημους που ταξιδεύουν από την Ελλάδα και το εξωτερικό ,Αμερική και Σουηδία, για να βιώσουν από κοντά κάθε Μεγάλη Παρασκευή τα κάλαντα της πιο πένθιμης μέρας του χρόνου λέγοντας χαρακτηριστικά πως “υπάρχουν νεαρά κορίτσια που ταξιδεύουν όλη τη νύχτα για να προλάβουν να βρίσκονται στο χωριό νωρίς το πρωί”

Την ικανοποίησή του και από τη φετινή αναβίωση του εθίμου εξέφρασε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κοπάνης.

Οπως σημείωσε ο κ. Δρόσος στο έθιμο αυτό στηρίζεται η προβολή του χωριού και αποτελεί πόλο έλξης για τους απόδημους που συμμετέχουν ενεργά στην αναβίωσή του.

“Στόχος μας είναι να στείλουμε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της σημερινής ημέρας,της Σταύρωσης και της Ταφής του Χριστού και μας χαροποιεί να βλέπουμε πως επιτυγχάνουμε τον αρχικό μας στόχο, όταν ξεκινήσαμε την αναβίωση του εθίμου πριν από 11 χρόνια,που δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή ολοένα και περισσότερου κόσμου σε αυτό, κάθε χρόνο τέτοια μέρα “σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ.Δρόσος ευχόμενος και αυτός σε όλους Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση.

Πηγή: epirus-tv-news

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε