Site icon NewsIT

Ιωάννινα: Η «άγνωστη» λίμνη Ζαραβίνα μέσα σε ένα δάσος από βελανιδιές στο Πωγώνι

27.08.2022 | 11:15
Ιωάννινα: Η «άγνωστη» λίμνη Ζαραβίνα μέσα σε ένα δάσος από βελανιδιές στο Πωγώνι

Μέσα σε ένα δάσος από βελανιδιές, στο πανέμορφο ηπειρωτικό τοπίο βρίσκεται η «μυστική» λίμνη Ζαραβίνα στο Πωγώνι. Στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Κακκαβιάς, 14 χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στο συνοριακό σταθμό, η διαδρομή επιφυλάσσει στον ταξιδιώτη ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο.

Η ιστορία της λίμνης στο Πωγώνι Ιωαννίνων, μας έρχεται από την μακρινή εποχή του Αλή Πασά, στις αναφορές των περιηγητών εκείνης της εποχής, στην νεότερη ελληνική ιστορία, στην 1η γραμμή του μετώπου το 1940, στον αγώνα των κατοίκων του ομώνυμου χωριού για την προστασία του.

Το υδάτινο τοπίο καλύπτει περίπου 300 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και όπως πληροφορούμαστε, δημιουργήθηκε από σεισμική δραστηριότητα πριν από χιλιάδες χρόνια. Ο πυθμένας της λίμνης, έχει σχήμα κωνικό. Τα νερά της είναι καθαρά και βαθαίνουν απότομα, ενώ το βάθος της υπολογίζεται στα 31 μέτρα ίσως και περισσότερο.

Η Ζαραβίνα, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου το 1940. Εκεί οι ιταλικές δυνάμεις υπέστησαν απώλειες μετά την ελληνική αντεπίθεση. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, πολλά ιταλικά άρματα μάχης βούλιαξαν στη λίμνη, κάτι που είναι δύσκολο να επαληθευτεί, λόγω της μορφολογίας του βυθού της.

Τη λίμνη τυλίγουν λαϊκές δοξασίες και θρύλοι. Κάποιοι λένε πως είναι απύθμενη, ή ότι στο βυθός της, υπάρχει ρήγμα που την συνδέει με τον ποταμό Δρίνα.

Η Ζαραβίνα είναι η καλοκαιρινή πρόταση αναψυχής για τους Γιαννιώτες που κολυμπούν στα δροσερά νερά της και για τους κατοίκους της περιοχή του Πωγωνίου αλλά και τους ταξιδιώτες.

Οι παρόχθιες εκτάσεις τις λίμνης είναι παράλληλα ένας χώρος κατάλληλος για πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τον δήμο Πωγωνίου να φιλοδοξεί να οργανώσει σε αυτές συναυλίες.

    

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version