Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Ψήφισμα για τους πλειστηριασμούς εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων

Ψήφισμα για τους πλειστηριασμούς εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ομόφωνο ψήφισμα κατά των πλειστηριασμών εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, στη συνεδρίαση που έγινε το περασμένο Σάββατο.

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα των πλειστηριασμών. Θεωρούμε ανεπίτρεπτο στη σημερινή κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία να τεθούν σε πλειστηριασμό πρώτες κατοικίες και ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, πολλοί συμπολίτες μας έχουν περιέλθει σε αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο ή τους Δήμους. Η αδυναμία αυτή εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με κατασχέσεις ή απειλές κατασχέσεων. Αυτές οι πρακτικές, το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να κλονίζουν σοβαρά την κοινωνική συνοχή αλλά και το κοινό περί δικαιοσύνης αίσθημα. Απορρίπτουμε το αφήγημα των “κακοπληρωτών” ως δικαιολογία στο προχώρημα των πλειστηριασμών και μάλιστα των “ηλεκτρονικών”, για αυτούς τους “κακοπληρωτές” εξάλλου δεν έχουν ευθύνη οι φτωχοποιημένοι συμπολίτες μας» αναφέρετε, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα που εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων νήσων.

Την ίδια ώρα το Περιφερειακό Συμβούλιο στο ψήφισμά του, καταδικάζει κάθε κατασταλτικό μέτρο στα ειρηνοδικεία σε βάρος των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών και ζητά την «απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ, αντικειμενική αξία, με τη δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου για το θέμα, και την ορθολογική διαχείριση συνολικά του ζητήματος των δανείων καθώς και του πλαισίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ειδικότερα όταν αφορούν ανθρώπους με μικρά εισοδήματα, ανέργους, βαριά ασθενείς ή ανάπηρους και εν γένει για όσους μπορεί εύκολα να αποδειχθεί ότι έχουν πληγεί από την κρίση των τελευταίων χρόνων, την διαγραφή των τόκων στα ποσά των τυχόν ανατοκισμών και ανακεφαλαιοποίησης, καθώς και στα εναπομείναντα κεφάλαια κατ΄ανάλογο ποσοστό του κεφαλαίου του δανείου που έχει εξοφληθεί μέχρι την ημερομηνία αναφοράς-διαγραφής. Όταν επισπεύδουσα αρχή είναι η τράπεζα ή τιμή εκτίμησης να είναι η αξία του ακινήτου της ημέρας υπογραφής της σύμβασης και όχι η τρέχουσα εμπορική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιόνιο Τελευταίες ειδήσεις